I den nya sektorn samlas social- och hälsovården samt räddningsväsendet från och med ingången av 2023

Med anledning av vårdreformen godkände stadsfullmäktige 16.3.2022 en strukturell ändring av förvaltningsstadgan som gäller social- och hälsovården och räddningsv
Talon vihreässä seinässä lukee terveys- ja hyvinvointikeskus

Med anledning av vårdreformen godkände stadsfullmäktige 16.3.2022 en strukturell ändring av förvaltningsstadgan som gäller social- och hälsovården och räddningsväsendet. Den nya social-, hälsovårds- och räddningssektorn inleder sin verksamhet 1 januari 2023.

Sektorns organ av förtroendevalda är social-, hälsovårds- och räddningsnämnden med en räddningssektion samt sektionen för individärenden. Räddningsväsendet övergår således från stadsmiljösektorn till den nya sektorn såsom en servicehelhet. Det blir även ändringar i sektorchefens, räddningskommendörens och övriga tjänsteinnehavares befogenheter.

Ändringarna i ekonomistyrningen som görs i förvaltningsstadgan beror på kravet att separera verksamhet som finansieras av staten. Enligt lagen förutsätts det också att en nationalspråksnämnd inrättas.

Medan reformen pågår 2022 innehas behörigheten av social- och hälsovårdens reformsektion samt räddningsväsendet, tills de nya organen har inrättats.

Dessutom medför reformen behov av stadgeändringar som avgörs någon annanstans än i förvaltningsstadgan eller som ska göras då förvaltningsstadgan justeras, vilket har planerats till hösten 2022.

Den administrativa omorganiseringen av den nya sektorn och andra nödvändiga ändringar, såsom delegeringsbeslut, verkställs när verksamhetsstadgan för den nya sektorn bereds.

Mer info

Ändring i förvaltningsstadgan