Helsingfors vill bygga förvaringsbyggnader för idrottsanläggningar utomhus av återvunnet material – Lippa vann planeringstävlingen

Helsingfors stad har tillsammans med Institutionen för arkitektur vid Aalto-universitetet anordnat planeringstävlingen Closing Loops för att främja cirkulär ekonomi inom byggandet. Tävlingen sökte ett koncept för en lagerbyggnad för Helsingfors utomhusidrottsanläggningar, som kunde byggas med hjälp av byggnadsdelar och material från stadens egna rivningsplatser. Det vinnande bidraget var Lippa, som juryn beskrev som ett utvecklingsprojekt när det gäller struktur och stadsbild, samt en strukturerad användning av återanvändbara byggnadsdelar.
Det vinnande bidraget i tävlingen var Lippa. Bild: Markus ja Johanna Saarela
Det vinnande bidraget i tävlingen var Lippa. Bild: Markus ja Johanna Saarela

Sammanlagt 12 förslag inkom till Helsingfors stads och Aalto-universitetets tävling Closing Loops. Det andra och tredje priset delades av Helma och Jatkoerä. Hedersomnämnanden gavs dessutom till verken 1+z och Säilö. Resultatet av tävlingen offentliggjordes i Helsingfors stads miljöhus den 2.3.

Nytt lagerkoncept för att möta behoven för utomhussportplatser

I planeringstävlingen Closing Loops sökte man efter ett koldioxidsnålt, resurseffektivt, arkitektoniskt högkvalitativt och funktionellt lagerkoncept. Målet var att hitta en lösning som kan kopieras och ersätta den tillfälliga förvaringen av containrar vid idrottsanläggningar i Helsingfors, som för närvarande inte ger tillräckligt med förvaringsutrymme för de maskiner och den utrustning som behövs vid idrottsanläggningar.

- Säsongsmöbler och -utrustning, underhållsredskap, utrustning och maskintillbehör som behövs vid idrottsområdena måste delvis förvaras i sjöcontainrar eller utomhus skyddade av presenningar. Klusterprogrammet för cirkulär ekonomi gav möjlighet att undersöka om rivna byggnadsdelar kunde användas för att bygga nya lagerlokaler. I tävlingsförslagen togs hänsyn till behoven vid utomhusidrottsanläggningar och lagerlokalernas funktionalitet på ett bra sätt, säger Hannu Airola, projektledare för anläggningstjänsterna för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor.

Tävlingsjuryn anser att designtävlingen Closing Loops håller hög standard. Lippa-lagret som vann det första pris beskrevs av juryn som en tydlig arkitektonisk design och flexibel användning av olika materialflöden. Lagerfunktioner och användarnas behov har beaktats i arbetet med hjälp av en noggrann planlösning. I arbetsgruppen ingår Aalto-universitetets studerande Johanna Saarela och Markus Saarela.

Enligt Antti Lehto, biträdande professor i arkitektur vid Aalto-universitetet, som var ordförande för juryn, är den vinnande Lippa en återanvändbar och arkitektoniskt tilltalande byggnad som kommer att klara tidens tand och fungera i en mängd olika miljöer. Lippas fasad präglas av metallbeklädnad, träpelare och mellandörrar av trä. Ett fönster i form av band i överdelen ger naturligt ljus till lagerutrymmena. I förslaget används återvunnen betong, trä och metall i både fasadbeklädnad och stomme.

Helsingfors stad har som mål att planera och bygga det första pilotlagret enligt det vinnande konceptet inom ett och ett halvt år. Utformningen ska ske i samarbete med de studeranden som står bakom det vinnande förslaget.

Cirkulär ekonomi är ett viktigt tema för resurseffektivt byggande

Ett stort antal återanvändbara byggnadsmaterial lyftes fram i tävlingsbidragen. En del av förslagen baserades på material, andra på fasadernas utseende. Juryn identifierade framför allt en tydlig potential för vidareutveckling och möjlighet till kopiering i de vinnande koncepten.

- Återanvändning av byggnadsmaterial är ett viktigt forskningsämne i samband med utvecklingen av koldioxidsnålt och resurseffektivt byggande. Antalet olika lösningar på den exceptionellt utmanande planeringsuppgiften och den höga kvaliteten på de förslag som mottogs i tävlingen Closing Loops var mycket glädjande, säger Antti Lehto, biträdande professor i arkitektur.

Helsingfors är en föregångare inom cirkulär ekonomi i byggbranschen

Helsingfors stad vill enligt sin stadsstrategi satsa stort på att testa, utveckla, pilotera och skala upp innovationer i en verklig stadsmiljö. Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi behandlar frågor som rör återanvändning av rivningsmaterial genom olika experiment och pilotprojekt. Planeringstävlingen Closing Loops tillsammans med Aalto-universitetet är ett av klusterprogrammets projekt som samarbetar med företag, forskningsinstitut och stadsavdelningar för att främja cirkulär ekonomi.

- Staden vill vara en del av lösningen på de stora globala utmaningarna som klimatförändringen och överutnyttjandet av naturresurser. Genom klusterprogrammet för cirkulär ekonomi kan vi införa nya modeller för cirkulär ekonomi inom byggbranschen och därigenom påskynda verksamheten inom sektorn. Det är bra att eleverna är intresserade av otraditionella planeringstävlingar, säger Paula Miettinen, chef för Business Helsinki enhet för företagstjänster.

Verken från tävlingen Closing Loops visas på Helsingfors stadsmiljöavdelning i Fiskehamnen (Verkstadsgatan 8, 00580 Helsingfors) under hela våren från och med fredagen den 3.3.