Helsingfors stad lyckades kraftigt minska sin energiförbrukning tack vare energibesparingsåtgärder

Staden förutsåg olika störningar i priset och tillgången på el för vinterperioden 2022–2023. Helsingfors stad förberedde sig inför detta med snabba och delvis tillfälliga åtgärder så att förbrukningen av och kostnaderna för energi kunde sänkas och tjänsterna tryggas. Man strävade efter att minska förbrukningen i stadens alla lokaler där det var möjligt, i utrymmen med stor förbrukning samt på allmänna områden.
Fyra symboler: info-ikon, lampa, elledning och hem.
Tack vare energibesparingsåtgärder lyckades staden minska sin fjärrvärme- och elförbrukning vintern 2022–2023. Bild: Helsingfors stad

Staden minskade energiförbrukningen i sina lokaler genom att sänka inomhustemperaturen och optimera ventilationen, medan man på idrottsplatserna minskade förbrukningen på andra sätt. På allmänna områden riktade energibesparingsåtgärderna in sig på till exempel utomhusbelysningen och systemet för att smälta is på gångleder. 

Även om man i Finland inte behövde ty sig till så kallade roterande elavbrott, lyckades Helsingfors stad på kort tid förbättra sin energiberedskap och identifiera gemensamma metoder för att sänka energiförbrukningen. Staden hittade också bestående sätt för att minska förbrukningen.

Staden lyckades minska förbrukningen av fjärrvärme och elenergi

Det är svårt att exakt följa upp utvecklingen av Helsingfors stadskoncerns energiförbrukning. Detta beror på att i ett mycket omfattande lokalnätverk sker förändringarna på lång sikt, exempelvis renoveras en del av lokalerna medan andra nya lokaler blir färdiga. 

Stadskoncernen köpte totalt 550 gigawattimmar (GWh) elektricitet och 1 200 GWh fjärrvärme år 2021. Utgående från den tillgängliga rapporteringen kan man säga att förbrukning av fjärrvärme minskade år 2022 med sju procent jämfört med år 2021. När man ser på perioden från september 2022 till januari 2023, då de egentliga åtgärderna för att spara energi var i kraft, hade förbrukningen av fjärrvärme minskat med cirka elva procent jämfört med ett år tidigare. Det varmare vädret under referensmånaderna denna vinter bidrog även till detta.


Förbrukningen av elenergi i stadskoncernen minskade med cirka fyra procent jämfört med år 2021. Under perioden från september 2022 till januari 2023 minskade förbrukningen med cirka nio procent.

Kostnaderna för energi steg trots sparåtgärderna 

Oavsett sparåtgärderna har stadens energikostnader under vinterperioden ökat på grund av att priset på energi har stigit.  
Stadskoncernens kostnader för fjärrvärme ökade med cirka 8 procent, eller cirka sju miljoner euro, under år 2022. En preliminär uppskattning visavi vintern är att fjärrvärmekostnaderna i stadskoncernen ökar med cirka tio procent, eller cirka nio miljoner euro.