Gratis preventivmedel för ungdomar under 25 år utvidgas – en ny rådgivningstjänst utan tidsbokning inleds

Helsingfors erbjuder ungdomar under 25 år som bor eller studerar i Helsingfors gratis preventivmedel.
Maksuttoman ehkäisyn kampanjakuva.
Bild: Sohova Helsinki

Nu är alla preventivmedel som staden erbjuder kostnadsfria tills den unga fyller 25 år. Tidigare erbjöds gratis piller och ringar under ett års tid. Preventivmedel som staden erbjuder är piller, ringar, spiraler, implantat och kondomer. 

Ungdomar kan få mer information om prevention från hälsovårdaren vid läroanstalten, den egna hälsostationen, den centraliserade preventivrådgivningen och rådgivningstjänsten som nu inleds.

I Fiskehamnen och Nordsjö ges råd och handledning med låg tröskel

Vid Fiskehamnens och Nordsjö hälsostationer inleds en walk-in-rådgivningstjänst för ungdomar under 25 år, dit du inte behöver boka tid, måndagen den 13 februari. Rådgivningen betjänar alla kön.

”Vi berättar gärna för den unga om gratis preventivmedel i Helsingfors. Med stöd av en yrkesutbildad person är det tryggt och lätt att inleda prevention”, säger Maria Pekkola, gynekolog och ansvarig läkare för den centraliserade preventivrådgivningen.

”På mottagningen kan den unga diskutera med en hälsovårdare och sexualrådgivare konfidentiellt förutom prevention också sexualitet, sällskapande, parförhållanden, menstruation och andra saker som hen grubblar på.”

”Om personen oroar sig för graviditet eller sexuellt överförda infektioner kan vi tillsammans fundera över situationen och vid behov göra ett graviditetstest och boka ett könssjukdomstest på laboratoriet”, fortsätter Maria Pekkola. 

På mottagningen får du också gratis kondomer och rådgivning om användningen av kondomer och oralsexskydd.

Helsingfors arbete för gratis preventivmedel för ungdomar har varit banbrytande. För ungdomar under 25 år inleddes tjänsten 2018. Gratis preventivmedel kan nu utvidgas med en tillfällig statsfinansiering. 

Särskilt för ungdomar främjar en låg tröskel för att fråga om prevention och använda preventivtjänster välbefinnande och hälsa. Ett minskat antal oönskade graviditeter och sexuellt överförda infektioner innebär också att man sparar pengar.

Walk-in-sexual- och preventivrådgivning i Fiskehamnen (under 25 år)

Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande, Verkstadsgatan 14 A, (anmälningar vid ITTE-automaten på entrévåningen)

  • måndag kl. 16–19
  • tisdag kl. 16–19

Walk-in-sexual- och preventivrådgivning i Nordsjö (under 25 år)

Nordsjö central för hälsa och välbefinnande, Kaffegränden 3 A, (anmälningar vid ITTE-automaten på tredje våningen)

  • torsdag kl. 13–15
  • fredag kl. 8–11

En kampanj inleds i februari

I februari inleder Helsingfors en kampanj för gratis preventivmedel som syns på stadens webbsidor, sociala medier, läroanstalter och hälsostationer.

För att stödja kampanjen har vi gjort kort och affischer som vi delar ut till social- och hälsovårdsenheterna i Helsingfors och våra samarbetspartner.

Preventivtjänster för personer i alla åldrar

Helsingfors hälsostationer och den centraliserade preventivrådgivningen betjänar Helsingforsbor i alla åldrar. Kontakta din hälsostation om du vill börja använda preventivmedel eller om du har frågor kring preventivmedel. Tjänster för gratis preventivmedel finns tillgängliga också för personer över 25 år. 

Mer information ww.hel.fi/preventivradgivning