Hoppa till huvudinnehåll

Borgmästaren överlämnade hälsningsboken med illustrationer för Ukrainas folk till ambassadören

Det ryska anfallskriget i Ukraina har redan pågått i över sju månader. Varje dag känner vi oro för Ukraina och dess folk.
Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova ja pormestari Juhana Vartiainen.

Det ryska anfallskriget i Ukraina har redan pågått i över sju månader. Varje dag känner vi oro för Ukraina och dess folk. Helsingfors stad har visat sin sympati och sitt stöd med ett humanitärt bistånd på 350 000 euro och med ett stöd på 250 000 till organisationer som hjälper ukrainare i Helsingfors. Dessutom erbjuder staden tjänster och ger stöd och instruktioner till personer som flytt kriget.

Staden fortsätter även med att visa sitt symboliska stöd, till exempel med flaggning med ukrainska flaggor. På Ukrainas nationaldag den 24 augusti, ställde staden fram en hälsningsbok, ”We Stand With Ukraine”, som riktar sig till det ukrainska folket. I boken fick invånarna skriva sina hälsningar under en månads tid. Dessutom ritade eleverna i Helsingfors grundskolor teckningar med ukrainska motiv.

Idag överlämnade borgmästare Juhana Vartiainen hälsningsboken med illustrationerna till Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova. Vid överlämningstillfället beundrade man också den tredimensionella affischen ”Fredsduvor” med Ukrainska motiv som klass 5B i lågstadieskolan Ruoholahti skapade förra våren. Den symboliserar barnens önskan om fred. Varje elev i klassen fick vara med om att skapa verket. Samtidigt väcktes i klassen en tanke om att verket kunde förmedla ett positivt meddelande åt ukrainska barn som börjar skolan, och därför fick affischen en synlig plats i skolans korridor.

Borgmästaren anser att sympativärdet i invånarnas hälsningar och symboliken i barnens teckningar är viktigt.

”Vi får inte glömma Ukraina eller ukrainarna. Det barbariska ryska anfallskriget i Ukraina har redan pågått i över 200 dagar, och som president Zelensky framhävde under vårt möte i Kiev måste återuppbyggnaden av landet inledas nu. Helsingfors har ett nära samarbete med andra europeiska städer för att möjliggöra återuppbyggnaden, och vi vill dessutom visa solidaritet och sympati. Det var en glädje och ära att överlämna dessa hälsningar fulla av värme och ljus till ambassadör Dibrova”, säger Vartiainen.

Av barnens Ukraina-teckningar sammanställer man ett videocollage på mediaytan i stadhusets aula. Det finns för påseende senare i oktober, när det inte pågår andra evenemang i rummet. Starttidpunkten publiceras till publiken under första veckan i oktober.

Läs mer
Aktuell information on läget i Ukraina

Ukrainas humanitära kris – möjligheter att hjälp i huvudstadsregionen  (på finska)