Hoppa till huvudinnehåll

Borgmästare Vartiainen träffade New Yorks borgmästare och talar på en konferens för USA:s borgmästare

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen är på tjänsteresa i USA den 17–20 januari. Den del av resan som omfattar Washington sker på inbjudan av USA:s utrikesministerium. I början av resan träffade Vartiainen New Yorks borgmästare Eric Adams. Det var första gången som en borgmästare från Helsingfors och en borgmästare från New York träffade varandra.
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och New Yorks borgmästare Eric Adams.
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och New Yorks borgmästare Eric Adams. Bild: Helsingin kaupunki / City of Helsinki

Vid mötet mellan borgmästare Vartiainen och borgmästare Adams diskuterade borgmästarna prioriteringarna för stadsutvecklingen i Helsingfors och New York för att kunna finna nya samarbetsmöjligheter och dryftade den internationella säkerhets- och geopolitiska situationens inverkan på städerna.

På tisdagen träffade Vartiainen förutom New Yorks borgmästare också andra representanter för staden, såsom Edward Mermelstein som är New Yorks kommissarie för internationella ärenden. Borgmästare Vartiainen träffade också ledningen för stiftelsen Bloomberg Philanthropies.

I Washington deltar borgmästare Vartiainen i konferensen ”The United States Conference of Mayors – 91st Winter Meeting” den 18–20 januari. I enlighet med konferensen program talar borgmästare Vartiainen på flera programpunkter, bland annat om hat- och extremtänkande och om det våld som de orsakar, och berättar om Helsingfors åtgärder för att förhindra negativ utveckling.

”Ingen global utmaning kan lösas utan städer och internationellt samarbete mellan dem. Oavsett om det handlar om säkerhet, klimatförändringar eller en hållbar ekonomi så kan städer ständigt lära av varandra. Jag uppskattar möjligheten att föra fram Helsingfors stads lösningar på frågor om bland annat säkerhet och tilltagande ojämlikhet, som återspeglas direkt i stadsbornas vardag och tjänster. Diskussionerna under resan är ytterst viktiga för Helsingfors och hela Finland,” säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Borgmästare Vartiainen har också flera andra möten inbokade i Washington. Han träffar bland annat Joshua Geltzer som är USA:s presidents specialmedarbetare och specialrådgivare vid Förenta staternas nationella säkerhetsråd (National Security Council) samt Victoria Nuland, understatssekreterare för politiska frågor vid USA:s utrikesministerium. Mötena anknyter särskilt till säkerhetsfrågor och amerikanska och europeiska borgmästare har inbjudits att delta i dem. Från Europa deltar förutom borgmästare Vartiainen även borgmästarna i städerna Antwerpen och Nürnberg samt Münchens biträdande borgmästare. I centrum för mötena står informationsutbyte mellan amerikanska och europeiska borgmästare samt att göra relationerna tätare. I diskussionen ingår också Rysslands roll i att öka desinformationen och antidemokratiska rörelsers inflytande.

Dessutom besöker borgmästaren forskningsinstitutet Brookings Institute i Washington.
 

Nyheten uppdaterad 20.1.2023. Till skillnad från vad som tidigare meddelats träffar president Joe Biden inte de europeiska konferensdeltagarna eftersom programmet har ändrats.