Suoraan sisältöön

Lankatyö

Kuohkeaa villalankaa, sileää pellavaa ja hohtavaa silkkilankaa… Mitä kaikkea langoista saakaan aikaan nypläten, käsin- tai neulekoneella neuloen, virkaten ja vaikka solmien. Myös monipuoliset käsin tai koneella kirjomisen kurssit kuuluvat lankatöihin. 

Työväenopiston lankatekniikkojen kurssivalikoimasta löytyvät myös ajan hengessä liikkuvat trendikurssit. Kursseille opiskelija hankkii itse ao. tekniikan vaatimat pientyövälineet- ja materiaalit. Tervetuloa hullaantumaan langoista!

Pitsinnypläys
Tiesitkö, että merimiehet toivat pitsinnypläyksen Suomeen? Pitsinnypläys on perinteinen käsityötekniikka, jota voi soveltaa monin eri tavoin. Nypläämällä valmistettavien töiden aiheet ovat rajattomat, pitsiliinasta tilataiteeseen.

Nypläyskursseille voivat ilmoittautua sekä vasta-alkajat että jatko-opiskelijat. Vasta-alkajan tavoitteena on oppia nyplätyn pitsin rakenne, työvälineiden ja erilaisten materiaalien käyttö. Pitsinnypläyksen perusteet opitaan harjoitustöissä, joiden jälkeen opiskelija voi jatkaa oman taitotasonsa mukaisia nypläystöitä. Jatko-opiskelijoiden tavoitteena on soveltaa opittua nypläystekniikkaa valitsemissaan haastavammissa töissä. Kursseilla perehdytään myös pitsien viimeistelyyn, kiinnitykseen, hoitoon sekä pitsityylien historiaan ja nykypäivään.

Opiskelija hankkii itse tarvittavat työvälineet kuten nypläystyynyn, nypylät, mynsterin prespan-pahvin, nuppineulat ja langat. Tarvittavista työvälineistä ja materiaaleista sekä niiden hankintapaikoista kerrotaan kurssin ensimmäisellä kerralla, jolle osallistuminen on välttämätöntä.

Käsinkirjonta
Pienenpieniä ristipistoja ja siistejä revinnäisrivejä? Perinteitä unohtamatta moderni kirjonta voi olla myös rönsyilevää ja räväkkää. Voit tuunata trikoopaidan värikkäillä kangaskuvioilla, kuvioida henkäyksen ohuen huivin helmin ja paljetein tai sommitella rehevää pistopintaa huovalle. Kursseilla opit kirjontatyön suunnittelua, eri kirjontamenetelmiä, monenlaisten materiaalien ja työvälineiden käyttöä sekä kirjontatyön viimeistelyn valmiiksi tuotteeksi.

Konekirjonta
Konekirjonta on kuin piirtämistä tai maalaamista tavallista kotiompelukonetta ”siveltimenä” käyttäen. Veteen liukenevien tukimateriaalien avulla voit loihtia kankaanpaloista ja koneompeleista omaa persoonallista materiaalia esim. asusteita ja vaatteita varten. Erityisiä kirjovia ompelukoneita valmiine kuvio-ohjelmineen on pohjoisen, läntisen, eteläisen ja itäisen alueopiston käsityöluokissa.

Käsinneulonta
Peruskurssilla opit neulomisen perusteita: silmukoiden luomisen, lisäämisen ja vähentämisen, oikean ja nurjan silmukan sekä työn viimeistelyn valmiiksi työksi. Tutustut neulelankojen ominaisuuksiin ja opit kokeilemaan puikkojen, langan ja käsialan yhteensopivuuden neulottavaan työhön, neuletiheyden laskemisen ja sen merkityksen oman työn suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Käsinneulonnan jatkokursseilla syvennät neulonnan perustietojasi ja opit erilaisia neulepintoja ja ratkaisuja neuleen yksityiskohtiin. Opit neulomaan muotoja aina kolmiulotteisiin esittäviin muotoihin asti ja oman tuotteen suunnittelua sekä ohjeen tekemistä työhön neuletiheystilkun avulla.

Koneneulonta
Työväenopisto on tällä hetkellä pääkaupunkiseudun ainoa kaikille avoimia koneneulontakursseja järjestävä oppilaitos. Opetuspaikka on Maunulassa os. Rajametsäntie 32, H-talon pääty. Kursseilla opiskelijoilla on käytettävissään 10 Brother-neulekonetta, 2 paksulankakonetta sekä Designa Knit 8 -neulesuunnitteluohjelma. Kursseilla perehdytään neulekoneen ja sen lisälaitteiden käyttöön. Omaa neulekonetta ei siis tarvita.

Neulekoneella loihdit herkkää pitsineuletta, värikästä kirjoneuletta tai toteutat nopeasti sileää neulepintaa vaikka vanutettavaksi. Kaikilla koneneulonnan kursseilla opit neuleen suunnittelua, tutustut neulelankojen ominaisuuksiin ja opit valitsemaan langan käyttötarkoituksen mukaan. Tutuiksi tulevat kurssin sisällöstä riippuen myös erilaiset neuleiden yksityiskohdat, viimeistys- ja koristelutavat.

Koneneulonta 1 
Koneneulonnan perusteiden opiskelu kestää yhden vuoden (Koneneulonnan perusteet 1 ja 2). Koneneulonnan perusteet 1:llä opit perustyötavat pieniä neuletöitä neuloen, kuten asusteet ja lasten neuleet. Koneneulonnan perusteet 2:lla opit neulekoneen kuvioautomatiikan käytön, oman peruskaavan valmistamisen ja kuosittelun alkeet sekä yksityiskohtien valmistamista, joita harjoitellaan neulomalla pusero tai jakku.

Neulekone-tutuksi 
Neulekone tutuksi on lyhytkurssi, jolla opetellaan neulekoneen käyttöä ja neulotaan pieniä neuleita.

Koneneulonta 2 

2-tasolla koneneulonnan taitoja laajennetaan ja syvennetään perehtymällä neuleen eri osa-alueisiin kurssin teeman mukaisesti. Kursseilla opit erilaisia neulesidoksia ja neuleiden rakenteita, syvennät tietojasi joustinneuleiden neulomisesta ja opettelet lisälaitteiden käyttöä. Syvennät tietojasi ja taitojasi neuleen kaavoituksessa. Valmistettavat työt ovat vapaavalintaisia. Kursseille osallistuminen edellyttää neulekoneen käytön hallintaa ja peruskurssin tietoja ja taitoja.

Koneneulonta 3 
3-tasolla syvennyt erityisesti neuleen suunnitteluun, kaavoitukseen ja valmistusprosessin eri osa-alueisiin. Kursseilla hyödynnetään Designa Knit 7 -neulesuunnitteluohjelmaa kaavoituksen, mallinsuunnittelun ja neuleohjeen muodossa. Valmistettavat työt ovat vapaavalintaisia. Kursseille osallistuminen edellyttää neulekoneen käytön hallintaa ja peruskurssin tietoja ja taitoja.

Virkkaus
Virkkaisitko alkajaisiksi amigurumin, hellyttävän japanilaisen maskottihahmon vai aloittaisitko suoraan maton virkkaamisen trikookuteesta? Jos on taipumusta siihen, että pannulapun reunat kääntyvät ylöspäin, kannattaisiko virkata sisustuskori? Virkkausta harjoitellaan ja harrastetaan lyhytkursseilla erilaisin teemoin.  

Lankatyön erikoistekniikat
Muihin lankatekniikoihin perehdyttäviä lyhytkursseja järjestetään vaihtelevasti eri vuosina. Kurssiaiheita ovat esimerkiksi koukkuaminen, neulakinnastekniikka, makramee, pienoisryijyn käsinompelu sekä pirta- ja lautanauhojen kutominen.

Voit osallistua myös hyväntekeväisyyskursseille, joilla neulotaan talkooperiaatteella villalangoista tilkkupeitteitä apua tarvitseville lähinnä Intiaan ja Karjalaan toimitettaviksi. Näistä kursseista ei peritä kurssimaksua. Voit antaa apuasi myös lahjoittamalla opistolle villalankoja neulottavaksi. Langat voit toimittaa osoitteella Helsingin työväenopisto/Käsityö, Näyttelijäntie 14, 1. krs, PL 5321, 00099 Helsingin kaupunki.