Suoraan sisältöön

Kangaspuilla kutominen

Sukkulan suihketta, väreillä leikittelyä ja kutomisen iloa. Kangaspuilla voit kutoa värikkäitä mattoja räsykuteista, ihanan pehmeitä villahuopia, rouheita pyyhkeitä pellavasta, ylellisiä silkkihuiveja tai vaatetuskankaita. 

Kudontataitoja on mahdollista syventää vuosi vuodelta sillä kurssit on jaoteltu taitotasoihin 1-3 töiden vaativuuden mukaan. Lisäksi tarjolla on kudonnan erikoiskursseja, joilla syvennytään kudontaan valitun aiheen puitteissa. Erikoiskursseja järjestetään aloittelijoista kudontaa pitkään harrastaneille.

Kudontakursseilla tehdään ryhmätyötä. Jokaisella kurssilla on käytössään kahdet kangaspuut, joihin loimet suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä. Läsnäolo ensimmäisellä kerralla on siksi erityisen tärkeää. Loimilangat tilataan yhteistilauksena, mutta kudelangat jokainen hankkii itse. Omat työt kudotaan vuorotellen, joten opetuskertojen lisäksi loimien rakentamiseen ja kudontaan on varattava aikaa.

Kudontakursseja järjestetään Silkkikutomossa Herttoniemessä, Malmitalossa ja Näyttelijäntiellä, Pohjois-Haagassa.

Kudonta 1 – syyskuussa alkavat kurssit
Kurssilla opit kutomisen perustaitoja; loimen luontia ja rakentamista, kutomista ja oman työn suunnittelua. Kurssilla kudotaan matto ja ohuempaan kalalankaloimeen kassi, poppana tai lattiatyynyjä. Kurssin on tarkoitettu uusille, harrastusta aloittaville opiskelijoille, joten ennakkotietoja ei tarvita.

Kudonta 1 – tammikuussa alkavat kurssit
Tammikuussa alkavilla kursseilla opit huovan ja pyyhkeiden suunnittelua ja kutomista. Opit villan ja pellavan käyttämistä kudonnan materiaalina ja värin vaikutusta kudonnassa. Kurssilla opetellaan loimien luomista ja rakentamista.

Kudonta 2
Opit uusia sidoksia ja tutustut erilaisiin kudottaviin töihin ja kudontamateriaaleihin. Työt suunnitellaan yhdessä valitun aiheen pohjalta. Kerrataan aiemmin opittuja kudonnan perustaitoja. Edellytetään kudonnan perusteiden osaamista eli kudonta 1:n taitoja.

Kudonta 3
Syvennät taitoa, opit kutomaan haastavampia töitä ja sidoksia. Suunnittelussa perehdytään yhteisen loimen muuntelumahdollisuuksiin. Opetusta on joka toisella viikolla. Edellytetään itsenäistä loimen rakentamisen ja kutomisen taitoa.

Kudonnan erikoiskurssit
Näillä kursseilla voit oppia ja syventää osaamistasi kudonnan erityisalueissa. Kurssit tietokoneohjatuilla kangaspuilla, pikkudamastipuilla ja kaksoistukkipuilla sekä kudonnan mikrotuvat järjestetään lukukausittain. Harvemmin järjestettävillä kursseilla opit esimerkiksi kudotun työn vanuttamista ja värjäämistä, kutomista aktiivisilla materiaaleilla, miniryijyn ja kuvakudoksen kutomista sekä helmikudontaa.