Helsingin kaupunki

Esityslista

7/2017

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/10

 

25.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Lausunto valtuustoaloitteesta, jossa esitetään katupuiden lisäämistä

HEL 2017-002214 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Ympäristölautakunta antaa seuraavan lausunnon.

Katupuut ovat tärkeitä kaupunkikuvan, kulttuuriperinnön, viihtyisyyden ja myös luonnon monimuotoisuuden kannalta. Katupuut ovat myös osa viherrakennetta ja toimivat viheryhteyksinä, silloin kun leveämmät yhteydet eivät ole mahdollisia.

Kasvillisuudella on ilman lämpötilaa viilentävä vaikutus, joka johtuu varjostuksesta ja haihdutuksesta. Vettä imemällä ne myös auttavat pidättämään ja tasaamaan rankkasateiden aiheuttamia hulevesihuippuja. Nämä seikat ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen aiheuttamien äärevien sääilmiöiden, kuten helleaaltojen ja rankkasateiden, lisääntymisen vuoksi. Sään lämpenemisen vuoksi myös sopivien puulajien valinta on entistä tärkeämpää, ja lajivalikoiman lisääminen auttaisi ehkäisemään mahdollisia uusia kasvitauteja ja tuholaisia.

Kasvillisuudella voidaan parantaa ilman laatua. On kuitenkin huomattava, että tietynlaisissa katukuluissa yhtenäisen latvuston muodostamat suuret puut voivat heikentää liikenteen saasteiden (hengitettävien hiukkasten ja typen oksidien) kulkeutumista pois ilmavirtausten mukana. Tämä pitäisi huomioida jo alun perin katujen suunnittelussa. Myös käytettäessä harvaa puustoa, pensaskasvillisuutta tai viherseiniä eivät saasteet jää kadulla tasolle, jossa ihmiset liikkuvat. Tämä käy ilmi Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) teettämästä selvityksestä: Kasvillisuuden ja meluesteiden vaikutus ilmanlaatuun liikenneympäristöissä (julkaisu 4/2015).

Monimuotoisuutta lisää katupuiden pitkäikäisyys, jolloin niissä ja varsinkin niiden lahoissa osissa voi elää monia eliölajeja, kuten lintuja, hyönteisiä, sammalia, jäkäliä ja kääpiä.

Ympäristölautakunta kannattaa katupuiden lisäämistä Helsingissä ja selvityksen tekemistä katupuiden lisäämisen kaavoituksellisista esteistä. Rakennusviraston laatimat kaupunkipuiden nykytilan kuvaus (julkaisu 4/2014) ja katupuulinjaus (julkaisu 8/2014) ovat hyviä lähtökohtia tulevalle kehittämistyölle. Katupuulinjauksenkin mukaan tietämystä katupuista tulee lisätä ja puiden lajivalikoimaa kasvattaa. Juuri nyt aiheeseen kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota, koska kaupunkirakennetta tiivistetään samanaikaisesti ilmastonmuutoksen vaikutusten lisääntyessä. Aihe sopii mainiosti asukkaiden kanssa yhdessä työstettäväksi.

Esittelijän perustelut

Mari Holopainen ja 53 muuta kaupungin valtuutettua ovat tehneet 22.2.2017 valtuustoaloitteen, jossa esitetään katupuiden lisäämistä Helsingissä. He esittävät alueittaisia selvityksiä siitä, mihin katupuita voidaan istuttaa lisää ja lisäämisen huomioimista kaavoituksessa. Kaupunginhallitus on pyytänyt asiasta lausunnon 1.8.2017 mennessä.

Perusteluina valtuustoaloitteessa esitetään, että katupuilla ja viherrakenteella on merkittävä rooli viihtyisyyden, terveyden ja toimivien ekosysteemien kannalta. Puihin investoiminen hyödyttää ja maksaa itsensä takaisin tarjoamalla hyviä liikkumis- ja virkistysmahdollisuuksia viilentämällä ja puhdistamalla ilmaa. Lisäksi puut imevät sadevettä. Aloitteessa todetaan myös että, Berliinissä on 2,5-kertainen määrä katupuita Helsinkiin verrattuna.

Aloitteessa on esitetty katupuiden lisäämisen ensimmäisenä keinona kaavoituksessa tehtävät tilavaraukset ja kaavamääräykset. Myös kaavoituksen esteitä tulisi selvittää. Samoin tulisi selvittää alueet, joille on kaavoitettu puita, mutta joilta ne puuttuvat. Selvityksiä tehtäessä tulisi ottaa vastaan asukkaiden ehdotuksia paikoista, joihin puista kannattaa istuttaa viihtyisyyden lisäämiseksi. Myös puidenistutustalkoita ehdotetaan.

Aloitteessa esitetään myös, että ohjeita, joiden perusteella puita kaadetaan, tulisi tarkastella puuston lisäämisen näkökulmasta.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Kaarina Heikkonen, kaupunkiekologi, puhelin: +358 9 310 31581

kaarina.heikkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

www.hel.fi/www/ymk

+358 9 310 31633

 

FI02012566