Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2017

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ytp/1

 

24.01.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Ilmoitusasiat

Päätösehdotus

Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat 1. - 4.

Esittelijän perustelut

1. Ympäristöterveyspäällikön pöytäkirjat

2.1.2017 (1 §)
Ympäristöterveyspäällikön pöytäkirjan pitäminen nähtävänä vuonna 2017

3.1.2017 (2 §)
Töölön tornien toiminnan aloittaminen, Pohjoinen Hesperiankatu 23 A

4.1.2017 (3 §)
Hoitola Tähtiolo, kauneushoitolatoiminnan aloittaminen, Munkkiniemen puistotie 2

5.1.2017 (4–7 §)
Kauneushoitola Marita Luostarisen toiminnan aloittaminen, Roihuvuorentie 30
Päiväkoti Sataman toiminnan olennainen muuttaminen, Sisselenkuja 3
Koulun Brändö lågstadieskola och gymnasium toiminnan olennainen muuttaminen
HopLop Helsinki Ruoholahden toiminnan olennainen muuttaminen, Itämerenkatu 21

9.1.2017 (8 §)
Päiväkoti Immolan toiminnan olennainen muuttaminen, Kirkonkyläntie 70

10.1.2017 (9 §)
Kauneushoitola Marjo Huupposen toiminnan aloittaminen, Puustellinpolku 16

2. Terveysinsinöörin pöytäkirjat

Terveysinsinöörin pöytäkirjan pitäminen nähtävänä vuonna 2017

3. Terveysinsinööri 3:n pöytäkirjat

2.1.2017 (1 §)
Terveysinsinööri 3:n pöytäkirjan pitäminen nähtävänä vuonna 2017

11.1.2017 (2–4 §)
Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, Power Brothers Oy, Teboil Itäväylä, Linnavuorentie 30, 00950 Helsinki
Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, TB-Ruskeasuo Oy, Teboil Ruskeasuo, Koroistenti1 10, 00280 Helsinki
Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, Smart Deli Oy, Smart Deli Oy, Hämeentie 111, 00560 Helsinki

4. Allasveden laatu erityisryhmien käyttämissä altaissa

Projektin tavoite

Projektin tavoitteena oli selvittää uima-allasveden laatu erityisryhmien uintivuorojen aikana. Helsingin yleisten uima-altaiden vesi on pääsääntöisesti erittäin hyvää. Vuonna 2015 peräti 99,5 % otetuista valvontatutkimusnäytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Valvontatutkimusnäytteet otetaan yleensä aamulla, jolloin veden kuormitus on usein vähäistä. Erityisryhmien uintivuoroja järjestetään paljon myös ilta-aikaan ja viikonloppuisin. Useassa kohteessa erityisryhmien vuoroja on tällöin monia peräkkäin, joten veteen aiheutuva kuormitus on suuri. Projektissa haluttiinkin selvittää, säilyykö allasveden laatu moitteettomana suuresta kuormituksesta huolimatta.

Erityisryhmillä tarkoitetaan tässä projektissa vanhuksia, vauvoja, terapiaryhmiä tai muita vastaavia ryhmiä. Projektissa oli tavoitteena ottaa uimavesinäytteitä erityisryhmien käyttämistä altaista joko ryhmien uintivuorojen aikana tai välittömästi ryhmän vuoron päättymisen jälkeen.

Projektin toteutus

Projektin näytteenotto toteutettiin 3.5.–23.11.2016. Näytteet ottivat ympäristökeskuksen tarkastajat ja näytteet tutki MetropoliLab Oy.

Projektiin valittiin 15 Helsingissä sijaitsevaa yleistä uima-allasta, joissa on erityisryhmien uintivuoroja. Projektiin osallistuneista uima-altaista yhdeksän sijaitsi kuntoutuslaitoksissa, viisi uimahalleissa ja yksi liikuntakeskuksessa. 

Näytteet otettiin altaista päivä- tai ilta-aikaan erityisryhmien uintivuorojen aikana tai välittömästi niiden päätyttyä. Projektiin osallistuneista 15 uima-altaasta kahdeksassa oli vanhusten uintivuoro, viidessä vauvojen uintivuoro ja kahdessa muun erityisryhmän uintivuoro. Näytteenottohetkillä erityisryhmien koot vaihtelivat 4-24 henkilön välillä. Lisäksi suuressa osassa kohteita oli ollut yksi tai useampi erityisryhmän uintivuoro jo ennen kyseistä vuoroa. 

Jokaisesta projektiin sisällytetystä altaasta otettiin yksi vesinäyte tutkittavaksi. Veden lämpötila mitattiin kohteessa ja vapaan kloorin määrä näytteenottohetkellä tarkastettiin kohteen omasta automaattisesta mittarista.

Näytteet toimitettiin laboratorioon, jossa niistä tutkittiin uima-allasveden laaja tutkimuspaketti (heterotrofinen pesäkeluku 22 °C ja 36 °C, Pseudomonas aeruginosa, sameus, pH, vapaa kloori, sidottu kloori, KMnO4-luku ja urea). Lisäksi vauvauintialtaista tutkittiin nitraatti. Laboratorio toimitti näytteiden testausselosteet sähköpostilla ympäristökeskukseen ja näytteenottokohteeseen tulosten valmistuttua.

Tulokset

Tulosten perusteella lähes kaikkien uima-altaiden mikrobiologinen laatu oli hyvä myös erityisryhmien uintivuoron aikana. Ainoastaan yhden uima-altaan näytteestä löytyi heterotrofisen pesäkeluvun 22 °C pieni ylitys. Heterotrofinen pesäkeluku kuvaa allasveden yleistä bakteeripitoisuutta eli niitä bakteereita, jotka luonnostaan kuuluvat ihmisen ympäristöön (esim. iholle tai limakalvolle). Pesäkeluku ei kuitenkaan suoraan kerro vedessä olevien tauteja aiheuttavien bakteerien määrää.

Uusintanäytteenotossa selvisi, että osa uintiryhmään osallistuneista ei ollut peseytynyt ennen uintivuoroa. Kyseisestä altaasta otettu uusintanäyte oli hyvä. 

Uimaveden sameus, pH, sidottu kloori, KMnO4-luku ja urea olivat kaikissa tutkituissa näytteissä alle raja-arvojen. Vapaan kloorin määrä ylitti yhdessä näytteessä raja-arvon. Näytteenottohetkellä uima-altaista mitattu vapaan kloorin määrä oli suurimmilta osin samalla tasolla laboratoriossa tehtyjen mittausten kanssa.

Vauvauintialtaista tutkittiin lisäksi veden nitraattipitoisuus, joka jäi kaikissa viidessä altaassa selvästi alle raja-arvon. Vauvauinnin aikana veden vapaan kloorin pitoisuuden tulee olla korkeampi kuin normaalisti ja veden lämpötilan tulee olla vähintään 32°C. Kaikissa viidessä vauvauintialtaassa veden vapaan kloorin määrä oli sopiva vauvauintiin, mutta kahdessa altaassa veden lämpötila jäi hieman alle vaaditun.

Yhteenveto

Tulosten perusteella voidaan todeta, että allasveden laatu pysyi hyvänä myös suuren kuormituksen kuten erityisryhmien vuorojen aikana. Tutkimuksessa mukana olleilla kohteilla oli siis riittävä vedenkäsittelyjärjestelmä kuormitukseen nähden.

Projekti osoitti kuitenkin sen, miten tärkeää huolellinen peseytyminen on ennen uima-altaaseen menoa. Uima-altaiden ylläpitäjien onkin huolehdittava veden laadusta myös ohjeistamalla asiakkaita peseytymisessä ennen uintivuoroa ja valvomalla tätä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Terveystarkastaja Lotta Kivikoski, puhelin (09) 310 31595, lotta.kivikoski@hel.fi
Vs. terveystarkastaja Lotta Partanen, puhelin (09) 310 32085, lotta.partanen@hel.fi

Esittelijä

ympäristöterveyspäällikkö

Pertti Forss

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

www.hel.fi/www/ymk

+358 9 310 31633

 

FI02012566