Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2016

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/19

 

2.2.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginkanslia Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 27.11.2015 § 76

HEL 2015-011683 T 11 01 06 02

ESAVI/7825/2015

Päätös

Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon Eco Scandic Oy:n koetoimintailmoituksen johdosta:

Rakennus- ja ympäristötointajohtava apulaiskaupunginjohtaja toteaa, että koetoiminnassa käsiteltäväksi ilmoitettujen jätteiden kokonaismäärä on varsin suuri eikä ilmoituksessa tätä ole perusteltu. Ilmoituksen mukaan koetoiminta käsittää 12 koejaksoa ja jokaisessa jaksossa on ilmoitettu käsiteltävän keskimäärin lähes 4 tonnia kylmäaineita. Kullakin jaksolla käsiteltäväksi ilmoitettu jätemäärä vastaa yli kymmenessä hyvin suuressa kylmälaitoksessa (täyttö 300 kiloa) olevan kylmäaineen määrää. Tyypillisesti yksittäisessä kylmäpiirissä on kylmäainetta muutamasta kilosta muutamaan kymmeneen kiloon. Määrät kuvaavat esitetyn koetoiminnan mittavuutta. Menetelmän tai laitteiston soveltuvuuden selvittäminen ei edellyttäne näin suurten kylmäainemäärien käsittelyä. Ilmoituksesta saa vaikutelman, että tarkoitus on käytännössä suoraan aloittaa kaupallinen jätteenkäsittelytoiminta.

Ilmoituksesta puuttuu laitoksen layout eikä siitä käy ilmi, onko laitteisto jo olemassa.  Koska kyse on painelaitteistosta, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston lausunto laitteiston käytön turvallisuudesta on perusteltu, ennen kuin toimintaa voidaan aloittaa.

Ilmoituksessa on kiinnittänyt ympäristökeskuksen huomiota se, että testausjaksot kullekin kylmäaineelle tai kylmäaineseokselle on tarkasti etukäteen ilmoitettu vuoden päähän. Ilmoituksesta ei käy ilmi millä perusteella ilmoituksen tekijä olettaa tai huolehtii, että kunakin testausjaksona olisi saatavissa juuri tiettyä kylmäainetta tai kylmäaineseosta. Hakija ilmoittaa suurimmaksi varastoitavaksi kylmäainemääräksi vain yhdessä painesäiliössä varastoitavan keskimäärin yhden viikon aikana käsiteltävän kylmäainemäärän.

Ilmoituksessa ei ilmene toiminnanharjoittajan ammattitaito kylmäaineiden käsittelystä. Jätteenkäsittelylaitoksella on oltava joku henkilö, jolla on riittävä ammattitaito tehtävän hoitamiseksi. Painelaitteistojen kanssa toimiminen edellyttää myös ammattitaitoa, joka tulee osoittaa.

Koetoimintailmoituksesta tehty päätös on syytä lähettää tiedoksi Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon ylitarkastaja Johanna Soppelalle.

Päätöksen perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on varannut Helsingin kaupungille tilaisuuden muistutuksen tai mielipiteen esittämiseen Eco Scandic Oy:n ilmoituksesta koeluonteisen toiminnasta, joka koskee kylmäaineiden puhdistamista. Toimintaa on tarkoitus harjoittaa osoitteessa Hyttitie 4 B, 00700 Helsinki. Muistutus tai mielipide on pyydetty toimittamaan aluehallintovirastoon viimeistään 13.11.2015 mennessä. Määräaikaa on pyynnöstä pidennetty 27.11.2015 asti.

Asiasta on pyydetty ympäristökeskuksen lausunto.

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi