Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2016

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/12

 

2.2.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Länsi-Pasilan Pöllölaakson asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12374

HEL 2014-013326 T 10 03 03

Lausuntoehdotus

Ympäristölautakunta antaa seuraavan lausunnon.

Asemakaavassa on annettu määräys ääneneristävyydelle Ilmalankadun ja Radiokadun rakennusten kadun puoleisille julkisivuille. Kaavaselostuksessa on todettu, että Radiokadulla on otettu huomioon raitiovaunuliikenne linjalla 9, jonka päätepysäkki siirtyy Ilmalantorille vesilinnojen taakse.

Kaavaselostuksen liitteenä olevassa meluselvityksessä ei kuitenkaan ole huomioitu raitiovaunuliikennettä yhtenä melulähteenä. Siten jää epäselväksi, miten raitiotieliikenteen aiheuttama melu on otettu huomioon kaavaehdotuksessa. Kaavan meluselvitystä tulee täydentää raitiotieliikenteen osalta tai vähintään kaavaselostukseen tulee lisätä tiedot siitä, kuinka raitiotieliikenteen melu on vaikuttanut asemakaavassa esitettyyn meluntorjuntaan. Lisäksi tulee mainita, miten on otettu huomioon raitioliikenteen erityispiirteet, muun muassa vaihdekolina ja enimmäisäänitasot.

Meluselvityksen mukaan Ilmalankadun ja Radiokadun varren rakennusten kulmauksissa sekä osalla Kuuluttajankadun puoleisesta julkisivusta on tarve lasittaa parvekkeet melun torjumiseksi. Kaavamääräyksiä tulee tältä osin päivittää.

Kaavaselostuksessa on todettu, että runkomelua on suositeltavaa varautua torjumaan kaikissa Radiokatuun rajautuvissa asuinrakennuksissa käyttämällä kadun pintarakenteen ja rakennuksen sokkelin väliin sijoittuvaa pystysuoraa eristystä. Lisäksi selostuksessa on todettu, että raitiotie tulee suunnitella ja tarvittaessa eristää siten, ettei Radiokadun varteen sijoittuviin asuinrakennuksiin aiheudu kalliopinnan kautta häiritsevää runkomelua. Ympäristölautakunta katsoo, että kaavamääräyksiin tulee lisätä määräys, jonka mukaan rakennukset tulee suunnitella siten, että asuntoihin ei aiheudu runkomelua.

Esittelijän perustelut

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää lausuntoa 26.2.2016 mennessä.

Asemakaavan muutos mahdollistaa asuinkerrostaloja noin tuhannelle asukkaalle nykyisten toimitilarakennusten tilalle. Asemakaavan muutosalueella on tällä hetkellä mediayhtiö MTV Oy:n käytössä olevia toimitiloja, jotka on rakennettu useassa vaiheessa vuosien 1967–1983 välillä. Ilmalankadun ja Radiokadun kulmaan nousee 16-kerroksinen asuintorni, jonka kivijalassa on liiketilaa. Radiokadun varteen on suunniteltu erityisasumista, esimerkiksi opiskelija-asuntoja tai palveluasumista. Radiokadulle ja Kuuluttajankadulle avautuvat katutason tilat osoitetaan muuhun kuin asumiseen, esimerkiksi liike-, toimisto-, palvelu- tai monitoimitiloiksi. Muutosalueen pinta-ala on 21 564 m2. Asemakaavan muutos tuottaa kerrosalaa 43 100 k-m2. Muutosalueen korttelitehokkuus on 2,0.

Alueen luonnonympäristö on vähäistä. Piha-alueet ovat pääosin tontin sisäistä liikenne- ja pysäköintitilaa. Nykyisen kuusikerroksisen toimistorakennuksen vieressä pihalla on avokalliosaareke ja sen yhteydessä kasvava mäntypuu. Suunnittelualueen lounaiskulma rajautuu Keskuspuistoon, jossa on runsaasti kuusi- ja pihlajalahopuuta sisältävä vanha kuusivaltainen rinnemetsä sekä mäntylahopuuta sisältävä kallioalue. Alueen lounaisosassa sijaitseva avokallio merkitään asemakaavassa osaksi keskuspuistoa retkeily- ja ulkoilualue -merkinnällä.

Alueelta on laadittu liikenteen meluselvitys. Kaavassa on annettu määräys Ilmalankadun ja Radiokadun puoleisten rakennuksen ulkoseinien sekä ikkunoiden ja muiden rakenteiden ääneneristävyydelle liikennemelua vastaan. Kaavassa on annettu määräys, että asuinrakennusten julkisivuilla, joissa on desibelimerkintä tulee parvekkeet lasittaa liikennemelua vastaan ja meluntorjuntaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Asemakaavan selostuksessa on todettu, että muutosalueen maaperän pilaantuneisuusmahdollisuus tulee selvittää aiemmin tehdyn käyttöhistoriaselvityksen ja alueella selvityksen jälkeen tapahtuneiden muutosten perusteella. Mahdollisissa tutkimuksissa todetut pilaantuneisuus tulee kunnostaa asemakaavan käyttötarkoituksen edellyttämään tasoon. Kaavassa on annettu maaperän pilaantuneisuuden tutkimista ja kunnostamista koskeva kaavamääräys.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Juha Korhonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32080

juha.korhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12374 selostus, päivätty 8.12.2015, päivitetty Kslk:n 8.12.2015 päätöksen mukaiseksi

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12374 kartta, päivätty 8.12.2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

www.hel.fi/www/ymk

+358 9 310 31633

 

FI02012566