Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2014

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/11

 

30.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asia tulisi käsitellä 30.9.2014 kokouksessa.

11

Ympäristölautakunnan lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle liikuntaviraston hakemuksesta ruopata venesatamia

HEL 2014-004790 T 11 01 01

ESAVI/64-69/04.09/2014

Lausuntoehdotus

Ympäristölautakunta antaa seuraavan lausunnon liikuntaviraston hakemuksesta ruopata Puotilan, Sarvaston, Yliskylän, Tahvonlahden, Saunalahden ja Vaskilahden venesatamia.

Ympäristölautakunta toteaa, että venesatamien kunnostamiseksi ruoppaukset satamissa ovat tarpeellisia. Ruopattavat massat ovat kuitenkin pääosin likaantuneita, eikä niitä voida kaikilta osin läjittää meriläjitysalueelle. Likaantuneet ruoppausmassat tuleekin käsitellä maalla paikalla, jolla on lupa käsitellä ja vastaanottaa kyseisiä massoja. Mikäli likaantuneiden massojen rannalla olevalta käsittelypaikalta massojen kuivatusvesiä johdetaan mereen, vedet on käsiteltävä siten, että mereen johdettavan veden haitta-ainepitoisuudet jäävät alhaisiksi. Jos kuivatusvesiä johdetaan vesihuoltolaitoksen viemäriin, on noudatettava viemärin omistajan määräyksiä ja ohjeita.

Ruoppaus aiheuttaa töiden aikaista veden samentumista. Haitta-aineet leviävät pääosin samentumisen ja kiintoaineen mukana ympäristöön. Haitta-aineiden leviämisen estämiseksi tulisi käyttää esimerkiksi töiden aikaista silttiverhoa työkohteen ympäristössä tai muuta ratkaisua haittojen minimoimiseksi. Lisäksi ruoppausten yhteydessä toteutettavassa vesistövaikutusten tarkkailussa tulee analysoida vesinäytteistä myös eri haitta-aineiden pitoisuuksia (orgaaniset tinayhdisteet, PCB- ja PAH- yhdisteet sekä raskasmetallit).

Ympäristölautakunta katsoo, että esitys ruoppausten vesistövaikutusten tarkkailuksi on riittävä edellä mainitulla lisäyksellä. Näytekertojen tulokset sekä loppuraportti tulee toimittaa heti niiden valmistuttua Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Esittelijän perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää venesatamien ruoppaushakemuksesta Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa 13.10.2014 mennessä ja kaupunginkanslia 30.9.2014 mennessä.

Liikuntavirastolla on tarkoitus kunnossapitoruopata Puotilan, Sarvaston, Yliskylän, Tahvonlahden, Saunalahden ja Vaskilahden venesatamat. Ruoppausmassoja syntyy yhteensä noin 43 800 m³ktr. Ruoppaus toteutetaan joko kauha- tai imuruoppauksena. Tavoitteena on tehdä työt keväällä ennen veneilykauden alkua. Puhtaat ruoppausmassat on tarkoitus läjittää Mustakuvun läjitysalueelle ja likaantuneet massat käsitellään maalla. Vesialueet ovat pääosin liikuntaviraston hallinnassa. Ruoppaukset ovat tarpeen satamiin kerääntyneen lietteen poistamiseksi ja vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi.

Hakijan käsityksen mukaan vaikutukset vesiympäristöön ovat tilapäisiä. Ruoppaukset aiheuttavat veden tilapäistä samentumista sekä melua. Ruoppauskohteiden lähellä ei ole luonnonsuojelukohteita eivätkä toimenpiteet ole ristiriidassa vesienhoitosuunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden kanssa. Toimenpiteet eivät ole kaavan vastaisia. Alueet eivät ole kalataloudellisesti merkittäviä. Ruoppausten vesistövaikutuksia tullaan töiden aikana tarkkailemaan.

Venesatamien pohjasedimenttien haitta-ainepitoisuuksia on tutkittu vuosina 2011 ja 2014.

Puotilan venesatamasta ja siihen johtavalta väylältä on tarkoitus ruopata massoja noin 33 800 m³ktr. Venesatamaan johtavan väylän kulkusyvyys on nykyään 1,9 m ja se on tarkoitus syventää kulkusyvyyteen 2,4 m 600 metrin matkalta. Väyläalueella ruopataan kahdessa kohteessa 1,8 ha:n alueella. Pohjasedimentti on pehmeää saviliejua. Sedimentin raskasmetalleista erityisesti kupari ja sinkki ylittivät ympäristöministeriön läjitysohjeen tason 1 (haitaton ruoppausmassa), mutta taso 2 (pilaantunut ruoppausmassa) alittui. Lisäksi satama-altaassa myös elohopea ja kadmium ylittivät tason 1. Orgaanisten tinayhdisteiden kohdalla taso 1 ylittyi selvästi ja myös taso 2 ylitettiin > 30 cm syvyydellä väyläalueella ja sedimentin pintakerroksissa satama-altaassa. Kaikissa sedimenttiprofiileissa PCB- pitoisuudet ylittivät tason 1, mutta jäivät tason 2 alapuolelle väyläalueella, kun taas ylittivät tason 2 satama-altaassa. Öljyhiilivedyt olivat lievästi kohonneita, kun taas PAH- yhdisteitä oli vähän. Sedimentti oli pilaantunutta ja mereen läjityskelvotonta TBT:n ja PCB:n osalta. 

Sarvaston venesatama-alueelta ruopataan noin 2000 m³ktr. Haitta-ainetutkimuksen mukaan raskasmetallipitoisuudet olivat alhaisia ja vain yhdessä näytteessä kuparin ja sinkin pitoisuudet ylittivät lievästi ympäristöministeriön ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1. Orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet ylittivät selvästi tason 1, mutta jäivät tason 2 alapuolelle. PCB- yhdisteitä esiintyi niukasti tason 1 ylittäviä pitoisuuksia yhdessä pisteessä. Samassa pisteessä esiintyi myös lievästi kohonnut öljyhiilivetypitoisuus. Ruoppausmassan haitta-ainepitoisuudet ylittivät lievästi tason yksi uloimmalla näytepisteellä, jossa massojen läjityskelpoisuutta tulee vielä tarkastella ennen mereen läjittämistä. Rannan läheltä ruopattavat massat ovat  mereen läjityskelpoisia.

Yliskylän venesatamasta ruopataan noin 1200 m³ktr. Kahdesta sedimenttitutkimuspisteestä toisessa sedimentin raskasmetallipitoisuudet ylittivät useiden metallien kohdalla ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1. mutta jäivät tason 2 alapuolelle. Molemmissa tutkimuspisteissä orgaanisten tinayhdisteiden ja PCB- yhdisteiden pitoisuudet ylittivät tason 1, mutta jäivät tason 2 alapuolelle. Öljyhiilivetypitoisuus oli kohonnut toisen pisteen syvemmässä kerroksessa. PAH- yhdisteitä oli vähän. Koska haitta-ainepitoisuudet jäivät tasojen 1 ja 2 välille, massojen mereen läjityskelpoisuus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Tahvonlahden venesatamasta on tarkoitus ruopata massoja noin 3600 m³ktr. Sedimentin haitta-aineista lähes kaikki raskasmetallit ylittivät ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1 ja nikkelipitoisuus ylitti tason 2 melkein kaikissa näytteissä. Orgaaniset tinayhdisteet ylittivät lähes kaikissa näytteissä tason 1, mutta jäivät tason 2 alapuolelle. PAH- yhdisteiden pitoisuudet olivat alhaisia. Öljyhiilivetyjä esiintyi pintasedimentissä tason 1 ylittäviä pitoisuuksia, mutta syvemmällä pitoisuudet olivat pieniä. PCB- yhdisteet eivät kuuluneet tutkimukseen. Tahvonlahden ruoppausmassat ovat tehdyn tutkimuksen mukaan nikkelin osalta mereen läjityskelvottomia.

Saunalahden venesatamasta ruopataan sedimenttejä noin 2000 m³ktr. Saunalahden pohjasedimentin raskasmetallipitoisuudet olivat korkeita ja ylittivät ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1 ja nikkelin osalta myös tason 2 kaikilla näytepisteillä. Orgaaniset tinayhdisteet ylittivät tason 1, mutta jäivät tason 2 alapuolelle. PAH- yhdisteet ylittivät tason 1 ja yhdessä näytteessä antraseenin pitoisuus ylitti niukasti tason 2. Kokonaishiilivedyt ylittivät tason 1 kaikissa näytteissä, mutta jäivät tason 2 alapuolelle. PCB- yhdisteitä ei tutkittu.  Saunalahden ruoppausmassat ovat mereen läjityskelvottomia.

Vaskilahden venesatamasta on tarkoitus ruopata massoja noin 1200 m³ktr. Sedimentin raskasmetallipitoisuudet, PAH- yhdisteiden pitoisuudet ja öljyhiilivetypitoisuudet olivat alhaisia. Orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet ylittivät pääsääntöisesti ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1 ja yhdessä näytteessä tason 2 sedimentin pintakerroksessa. PCB- yhdisteiden pitoisuudet ylittivät tason 1 sedimentin pintakerroksessa, mutta tasoa 2 ei ylitetty.  Massojen mereen läjityskelpoisuutta tulee vielä arvioida.

 

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Paula Nurmi, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32005

paula.nurmi(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2014-004790 Liitteet 8.9.2014 lausuntopyyntöön

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka)

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginhallitus

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Liikuntavirasto

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Ympäristönsuojeluosasto

Muutoksenhakukielto, valmistelu

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

http://www.hel.fi/ymk

+358 9 310 31633

 

FI02012566