Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2014

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/4

 

30.9.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 26.05.2014 § 621

HEL 2014-004885 T 11 01 00 00

Lausunto

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Tmi Osa-Tattiksen ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon:

Voimassa oleva yleiskaava ei muodosta estettä ympäristölupahakemuksessa olevalle toiminnalle. Helsingin uuden yleiskaavan valmistelussa Tattarisuon aluetta esitetään edelleen kehitettäväksi työpaikka-alueena. Pitkällä aikavälillä, vuoden 2035 jälkeen on mahdollista, että alueen luonne muuttuu Malmin kehityksestä riippuen. Malmin lentokentän aluetta esitetään asuinrakentamiseen, jolloin asuinrakentamista sijoittuisi yli 400 metrin etäisyydelle ympäristöluvassa mainitun toiminnan sijaintipaikasta.

Valmisteilla olevassa yleiskaavassa ei kuitenkaan tulla esittämään sen kaltaista muutosta kyseessä olevalle alueelle, että se estäisi ympäristöluvassa mainittua toimintaa. Lentokentän alueen mahdollinen käyttötarkoituksen muuttuminen ei estä ympäristöluvan mukaisen toiminnan harjoittamista.

Tontilla on voimassa asemakaava nro 9200 vuodelta 1987. Tontti on merkitty kaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T). Tontti sijaitsee pohjavesialueen läheisyydessä, ja kaavassa edellytetään, että rakentamisessa tulee ottaa erityisesti huomioon alueen maaperä- ja pohjavesisuhteet, niistä aiheutuvat painumat sekä pintavesiolosuhteet.

Tontti ja sen naapurikiinteistöt ovat Helsingin kaupungin omistuksessa. Lupahakemuksen mukainen toiminta sijoittuu alueelle, joka on ollut vuokrattuna ympäristölupahakemuksen allekirjoittaneelle henkilölle autoliike ja -korjaamotoimintaa varten. Vuokrasopimusta ollaan uusimassa.

Tmi Osa-Tattiksen toiminta ei ympäristönsuojeluviranomaisen lausunnon 6.5.2014 mukaan nykyisellään kaikilta osin täytä ympäristönsuojelulain ja muiden toimintaa koskevien säädösten vaatimuksia, eikä ympäristölupahakemuksessa ole esitetty toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi.

Lupahakemuksen perusteella esikäsittelyalue ei täytä romuajoneuvoista annetun asetuksen vaatimuksia nestevuotojen keräysjärjestelmän suhteen. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tarkastuspöytäkirjan 7.3.2014 mukaan toiminnanharjoittajalla on suunnitelmissa rakentaa esikäsittelyalueelle katettu tila, mutta lupahakemuksessa ei ole mainittu asiasta mitään. Tarkastuspöytäkirjan mukaan yrityksen vaarallisten jätteiden varastointi ei kaikilta osin ole vaatimusten mukaista.

Lupahakemuksesta puuttuvat aluetta koskevat piirustukset ja hakemus on puutteellinen toiminnan kuvauksen osalta. Hakemusasiakirjoja on pyydetty useaan otteeseen täydentämään, mutta kaikkia pyydettyjä täydennyksiä ei ole toimitettu.

Toiminnalle mahdollisesti myönnettävässä ympäristöluvassa tulee siten antaa riittävän yksiselitteiset määräykset erityisesti alueelle tulevien romuajoneuvojen varastointi- ja esikäsittelyalueen rakenteesta, purkutoiminnassa eroteltavista jätteistä sekä jätteiden käsittelystä kiinteistöllä ja edelleen luovuttamisesta.

Toiminnanharjoittajan on mm. riittävin suojauksin ja asianmukaisin toimintatavoin huolehdittava, että esitetystä toiminnasta ei aiheudu maaperän tai pohjaveden pilaantumista. Mikäli pilaantumista tapahtuu, on toiminnanharjoittaja velvollinen puhdistamaan alueen kustannuksellaan.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 06.05.2014 § 154

HEL 2014-004885 T 11 01 00 00

ESAVI/555/04.08/2010

Lausunto

Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle Tmi Osa-Tattiksen ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon.

Hakija

Tmi Osa-Tattis, Rattitie 1 C, 00770 Helsinki

Laitoksen sijainti ja alueen kaavoitustilanne

Autopurkamo sijaitsee Tattarisuon teollisuusalueella osoitteessa Rattitie 1 C. Voimassa olevassa asemakaavassa alue on merkitty teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Lähimmät häiriintyvät kohteet (asuinrakennuksia) ovat noin kilometrin päässä toiminnan sijoituspaikasta.

Aikaisemmat luvat ja päätökset

Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on myöntänyt laitokselle ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan 29.2.2000 (§ 99).

Laitoksen toiminta

Autopurkamo käsittelee vuositasolla 30-50 ajoneuvoa. Purkuosat irrotetaan moottoreista ja varastoidaan toimistorakennuksessa tai konteissa. Öljyt poistetaan autojen moottoreista toimintakuntoisia moottoreita lukuun ottamatta. Tontilla on betonilaatta, jonka päällä purkutyöt tehdään. Jätteiden määristä pidetään kirjaa jätelajeittain ja niistä raportoidaan vuosittain valvontaviranomaisille.

Purettavien autojen rungot ja renkaat säilytetään tontilla eri kasoissa päällekkäin pinottuina. Jäteöljyt säilytetään tynnyreissä ja akut omassa laatikossaan.

Tontilla ei ole vesi- eikä viemäriliittymää. Mahdollisia öljyvuotoja varten on imeytysainetta.

Toiminta on alkanut vuonna 1996 ja henkilökuntaa on yksi henkilö.

Ympäristölautakunnan lausunto

Autopurkamotoimintaa koskevia määräyksiä on ympäristönsuojelu- ja jätelakien lisäksi mm. valtioneuvoston asetuksessa romuajoneuvoista (581/2004). Lupahakemuksen perusteella esikäsittelyalue ei täytä em. asetuksen vaatimuksia nestevuotojen keräysjärjestelmän suhteen. Asetuksen 9 ja 10 §:ssä todetaan, että romuajoneuvojen varastointi- ja esikäsittelyalueet tulee varustaa nestevuotojen keräysjärjestelmillä sekä öljyjen ja rasvojen erottimilla. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tarkastuspöytäkirjan 7.3.2014 (liite 3) mukaan toiminnanharjoittajalla on suunnitelmissa rakentaa esikäsittelyalueelle katettu tila, mutta lupahakemuksessa ei ole mainittu tästä mitään.

Lupahakemuksessa on jätteiden käsittelyn osalta otettu kantaa ainoastaan autojen runkojen, akkujen, öljyjen, renkaiden ja polttonesteiden varastointiin ja jatkokäsittelyyn. Toiminnassa syntyy myös mm. kiinteää öljyistä jätettä (kuten öljynsuodattimia) sekä jäteöljyn lisäksi muita nestemäisiä jätteitä, kuten jarru- ja jäähdytinnestejätettä, mutta näiden ja monien muiden valtioneuvoston asetuksen 581/2004 9 ja 10 §:ssä mainittujen jätteiden varastoinnista ja jatkokäsittelystä ei hakemuksessa ole mainintaa. Uudenmaan ely-keskuksen tarkastuspöytäkirjan 7.3.2014 mukaan yrityksen vaarallisten jätteiden varastointi ei kaikilta osin ole vaatimusten mukaista.

Lupahakemuksesta puuttuvat aluetta koskevat piirustukset ja hakemus on puutteellinen toiminnan kuvauksen osalta. Hakemusasiakirjoja on pyydetty useaan otteeseen täydentämään (liite 3), mutta kaikkia pyydettyjä täydennyksiä ei ole toimitettu.

Edellä mainittuun viitaten Helsingin kaupungin ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että Tmi Osa-Tattiksen toiminta ei nykyisellään kaikilta osin täytä ympäristönsuojelulain ja muiden toimintaa koskevien säädösten vaatimuksia eikä ympäristölupahakemuksessa ole esitetty toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi. Toiminnalle mahdollisesti myönnettävässä ympäristöluvassa tulee siten antaa riittävän yksiselitteiset määräykset erityisesti alueelle tulevien romuajoneuvojen varastointi- ja esikäsittelyalueen rakenteesta, purkutoiminnassa eroteltavista jätteistä sekä jätteiden käsittelystä kiinteistöllä ja edelleen luovuttamisesta.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Petri Puttonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32009

petri.puttonen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto 2.5.2014

HEL 2014-004885 T 11 01 00 00

ESAVI/555/04.08/2010

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnitteluviraston lausuntoa kaupunginhallitukselle Tmi Osa-Tattis:n autojen purkamotoimintaa koskevasta ympäristölupahakemuksesta. Ympäristölupahakemus on vireillä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, joka on pyytänyt asiasta Helsingin kaupungin lausuntoa.

Lausunto on pyydetty antamaan 6.5.2014 mennessä.

Lupahakemuksessa esitetty toiminta

Hakemuksen mukainen toiminta on autojen purkaminen ja käyttökelpoisten varaosien myyminen kierrätykseen. Toiminnalla on Helsingin kaupungin 29.2.2000 myöntämä ympäristölupamenettelylain mukainen lupa autopurkamon toiminnalle. Toiminta sijaitsee Tattarisuon teollisuusalueella osoitteessa Rattitie 1 C, Helsinki.

Autonpurkutoimintaa harjoitetaan hakemuksen mukaan tontilla olevan betonilaatan päällä. Hakemuksessa esitetään, että toiminnasta ei aiheudu merkittäviä vaikutuksia ympäristölle. Mahdolliset vahingot pyritään eliminoimaan hyvillä työkaluilla, varmoilla varastointiastioilla sekä huolehtimalla yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä. Sijaintipaikka ei ole hakemuksen mukaan pohjavesialueella.

Lausunto

Voimassa olevassa yleiskaavassa alue on työpaikka-/ teollisuusaluetta.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa laaditaan parhaillaan uutta yleiskaavaa. Yleiskaavan laadinnassa edetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja vision tavoitteet huomioiden.

Uuden yleiskaavan valmistelussa Tattarisuon aluetta esitetään edelleen kehitettäväksi työpaikka-alueena. Alue on toimiva yritysalue, joka tarjoaa "jalostamattomia" alueita yrityskäyttöön ja mahdollistaa osaltaan monipuolista elinkeinorakennetta. Pitkällä aikavälillä, vuoden 2035 jälkeen on mahdollista, että alueen luonne muuttuu, Malmin kehityksestä riippuen. Malmin lentokentän aluetta esitetään uudessa yleiskaavassa asuinrakentamiseen, jolloin asuinrakentamista sijoittuisi yli 400 metrin etäisyydelle ympäristöluvassa mainitun toiminnan sijaintipaikasta.

Voimassa oleva yleiskaava ei muodosta estettä ympäristölupahakemuksessa olevalle toiminnalle. Myöskään valmisteilla olevassa yleiskaavassa ei tulla esittämään sen kaltaista muutosta kyseessä olevalle alueelle, että se estäisi ympäristöluvassa mainittua toimintaa. Lentokentän alueen mahdollinen käyttötarkoituksen muuttuminen ei estä ympäristöluvan mukaisen toiminnan harjoittamista.

Tontilla on voimassa asemakaava nro 9200 vuodelta 1987. Tontti on merkitty kaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T). Rakennusoikeus on merkitty tehokkuusluvulla e = 0,5 ja rakennusten enimmäiskorkeudeksi on merkitty 12 metriä. Tontti sijaitsee pohjavesialueen läheisyydessä ja kaavassa edellytetään, että rakentamisessa tulee ottaa erityisesti huomioon alueen maaperä- ja pohjavesisuhteet, niistä aiheutuvat painumat sekä pintavesiolosuhteet.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, että toiminta sijaitsee lähellä tärkeää pohjavesialuetta, mutta ei varsinaisella pohjavesialueella. On tärkeää huolehtia, että ympäristölupahakemuksen mukaisessa toiminnassa huolehditaan riittävällä tavalla siitä, ettei siitä aiheudu pohjaveden tai maaperän pilaantumisen vaaraa.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa ympäristöluvan myöntämistä Tmi Osa-Tattis:lle yllä mainituin perustein ja edellyttäen, että sen esittämät näkökohdat pilaantumisen estämisestä otetaan huomioon.

Lisätiedot

Crista Toivola, arkkitehti, puhelin: 310 37334

crista.toivola(a)hel.fi

Elias Rainio, arkkitehti, puhelin: 310 37275

elias.rainio(a)hel.fi

 

Kiinteistövirasto 30.4.2014

HEL 2014-004885 T 11 01 00 00

Kiinteistövirasto on tutustunut Tmi Osa-Tattiksen ympäristölupahakemukseen, joka koskee autojen purkaustoimintaa osoitteessa Rattitie 1 C, tontilla 41011/28. Alue on kaavoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Tontti ja sen naapurikiinteistöt ovat Helsingin kaupungin omistuksessa.

Lupahakemuksen mukainen toiminta sijoittuu alueelle, joka on ollut vuokrattuna Eero Kilpeläiselle autoliike ja –korjaamotoimintaa varten. Vuokrasopimusta ollaan uusimassa.

Tmi Osa-Tattiksen purkamotoiminnalle on Helsingin ympäristökeskuksen 29.2.2000 myöntämä lupa. Nykyinen toiminta edellyttää kuitenkin uuden ympäristöluvan hakemista. Toimintaan kuuluu mm. autojen purkua, osien ja jätteiden varastointia sekä toimittamista eteenpäin.

Kiinteistövirasto puoltaa ympäristöluvan myöntämistä. Samalla se esittää kannanottonaan lupahakemukseen seuraavaa. Toiminnanharjoittajan on mm. riittävin suojauksin ja asianmukaisin toimintatavoin huolehdittava, että esitetystä toiminnasta ei aiheudu maaperän tai pohjaveden pilaantumista. Mikäli pilaantumista tapahtuu, on toiminnanharjoittaja velvollinen puhdistamaan alueen kustannuksellaan.

Lisätiedot

Kati Valkama, ympäristösuunnittelija, puhelin: 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi