Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2014

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ysp/9

 

01.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Ekotukitoiminta suurissa kaupungeissa 2013

HEL 2014-003717 T 11 00 01

Päätösehdotus

Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi raportin ”Ekotukitoiminta suurissa kaupungeissa 2013”.

Esittelijän perustelut

Ekotukitoiminta suurissa kaupungeissa – vuosikyselyn tuloksia

Neljässä suuressa kaupungissa eli Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Oulussa toteutettiin keväällä 2013 yhteiskysely kaupunkien ekotukihenkilöille. Kyselyllä selvitettiin muun muassa ekotukihenkilöiden näkemyksiä ekotukitoiminnan toimivuudesta työyhteisöissä sekä ekotukihenkilön aktiivisuutta, motivaatiota ja viihtymistä ekotukihenkilön roolissa.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 662 ekotukihenkilöä. Helsingin vastausprosentti oli 29, Espoon 48, Turun 62 ja Oulun 45.

Helsingissä, Espoossa ja Turussa peräti 82 % ekotukihenkilöistä oli joko hyvin tai melko hyvin sitoutuneita ekotukitoimintaan, ja vastaavasti 83 % oli tyytyväisiä tai hyvin tyytyväisiä ekotukitoimintaan kokonaisuutena.

Vastausten perusteella voitiin havaita, että sitoutumisella ja kokonaistyytyväisyydellä toimintaa kohtaan on vahva yhteys ekotukihenkilöiden aktiivisuuteen ja onnistumiseen tavoitteissa. Voimakkaaseen sitoutumiseen yhdistyivät muun muassa ekotukitoiminnan helppo sovittaminen muiden työtehtävien rinnalle ja sen määrittely selkeäksi osaksi työnkuvaa, ekotukitehtävien sisältökeskustelut lähiesimiehen kanssa, riittävä käytettävissä oleva työaika ekotukitoimintaan, lähiesimieheltä ja työyhteisöltä saatu tuki, asioiden käsittely työyhteisön yhteisissä kokouksissa, ekotukitoiminnan implementointi osaksi koko työyhteisön toimintaa, osallistuminen työyhteisön ympäristöohjelman, -järjestelmän tai -johtamisen toteuttamiseen ja yhteistyö muiden ekotukihenkiöiden kanssa.

Lisäksi vastauksissa tuli selvästi esiin, että ekotukihenkilöt kaipaavat enemmän tukea esimiehiltään. Esimiesten ja ekotukihenkilöiden olisi syytä sivuta aihetta niin tulos- kuin kehityskeskusteluissakin. Myös ekotukitoiminnan ja ympäristötyön sitomista koko organisaation käytäntöihin ja toiminnan arviointiin on parannettava.

http://www.eco-support.net/files/2014/03/EKOTUKI_raportti_final.pdf

Helsingin kaupungin ekotukitoiminta

Ekotukitoiminnan malli syntyi vuonna 2006 yhtenä Helsingin kaupungin ekologisen kestävyyden ohjelman konkreettisena toimenpiteenä. Työpaikkojen ympäristövastuullisia toimintatapoja edistetään työyhteisöihin nimettävien ja koulutettavien ekotukihenkilöiden avulla. Ekotukihenkilönä toimitaan oman työn ohessa ja tehtävään kouluttaudutaan kahden päivän peruskoulutuksessa.

Ensimmäiset ekotukihenkilöt nimettiin keväällä 2006, jolloin järjestettiin myös ensimmäinen peruskoulutus. Ekotukitoiminta on vakiintunut tärkeäksi osaksi virastojen ympäristötyötä. Vuoden 2014 maaliskuuhun mennessä on kaupungin henkilöstöstä nimetty tai kouluttautunut ekotukihenkilöiksi jo yli 1 100 henkilöä 36 virastosta tai laitoksesta.

Ekotukitoiminnalla pystytään parantamaan kaupungin eri organisaatioiden ympäristövastuullisuutta ja henkilöstön ympäristötietoisuutta. Toiminnan avulla luodaan uusia toimintatapoja ja juurrutetaan kaupungin ympäristöpolitiikkaa ja -ohjelmia käytännön toimenpiteiksi.

Ekotukitoimintaa ja sen kehittämistä koordinoi Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Kaupungin talous- ja suunnittelukeskus on tukenut koulutusten järjestämistä ja ne on järjestetty yhteistyössä Oiva Akatemian kanssa.

Toiminnan tulevaisuus

Ekotukitoiminta on osoittautunut erinomaiseksi lähestymistavaksi motivoida ja sitouttaa työyhteisöt toteuttamaan ympäristön kannalta järkeviä toimintatapoja. Marraskuussa 2012 ekotukitoiminnalle myönnettiin Uudenmaan Ely-keskuksen ympäristöpalkinto. Yhtenä tärkeänä valintakriteerinä pidettiin sitä, että toimintamalli on vähäisten kustannusten ansiosta helppo ottaa käyttöön myös muualla julkishallinnossa. Se on myös toimiva keino vähentää päästöjä ja saavuttaa mittavia ympäristöhyötyjä.

Toiminta on laajentunut Helsingistä nopeasti useisiin muihin kaupunkeihin ja organisaatioihin. Tällä hetkellä ekotukitoiminnassa mukana olevat kunnat ja muut organisaatiot ovat: Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Kauniainen, Kotka, Kouvola, Kuopio, Oulu, Tampere, Turku, Riihimäki, Vantaa, Uudenmaan Ely-keskus sekä Keski-Uudenmaan ”Kuuma kunnat” eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Myös muista kunnista on ilmaistu kiinnostusta toimintaa kohtaan.

Kansallisen koordinaattoriverkoston vahvistaminen ja kestävän yhteistyön synnyttäminen on tulevaisuudessa avainasemassa toiminnan käynnistämisessä uusissa kunnissa ja sen jatkokehittämisessä sekä tehostamisessa.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Pirita Kuikka, ympäristösuunnittelija, puhelin: +358 9 310 32045

pirita.kuikka(a)hel.fi

Kaisa Pajanen, johtava ympäristösuunnittelija, puhelin: +358 9 310 31521

kaisa.pajanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

http://www.hel.fi/ymk

+358 9 310 31633

 

FI02012566