Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2013

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ypv/6

 

11.06.2013

 

 

 

 

 

 

Asia tulisi käsitellä 11.6.2013

6

Ympäristölautakunnan lausunto Rudus Oy:n ympäristölupahakemuksesta

HEL 2013-006627 T 11 01 00 00

ESAVI/293/04.08/2011

Päätösehdotus

Ympäristölautakunta, joka on Helsingin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomainen, päättänee antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle Rudus Oy:n lupamääräysten tarkistamista koskevasta ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon.

Laitoksen sijainti ja alueen kaavoitustilanne

Laitos sijaitsee Helsingin 407. kylän (Konala) tilalla RN:o 14, osoitteessa  Betonitie 5. Kiinteistön omistaa Rudus Oy. Laitosalueella ei ole asemakaavaa. Yleiskaavassa alue on merkitty teollisuus- ja työpaikka-alueeksi.

Aikaisemmat luvat

Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt laitokselle nyt voimassa olevan ympäristöluvan 31.5.1999. 

Muu toiminta alueella

Samalla tontilla toimii myös Rudus Oy:n betoniasema ja Lassila & Tikanoja Oy:n siirtokuormausasema. Muita toimintoja lähiympäristössä ovat Lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema (Betonitie 3/Paperitie) ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sorttiasema (Betonitie 3).

Häiriintyvät kohteet

Siirtokuormausaseman koillispuolelle, lähimmillään noin 200 metrin päähän asemasta, on tulossa uusi Honkasuon pientalovaltainen asuinalue. Asemakaava on vahvistettu 29.8.2012. Kunnallistekniikan rakentaminen alueen itäosassa on alkanut. Aseman ja asuinalueen väliin jää virkistysarvoltaan arvokasta metsä- ja kallioaluetta, joka on osa seudullista maakuntakaavassa osoitettua tärkeää viherreittiä.

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat tällä hetkellä noin 200 metrin päässä laitoksesta Vantaan puolella (Torpantie). Kohteen lounaispuolella noin 350 metrin päässä murskaamosta Vihdintien takana on Lehtovuoren asuinalue. 

Toiminnan kuvaus

Laitoksella otetaan vastaan betoni- ja tiilijätettä ympäri vuoden. Materiaali on peräisin betoniteollisuudesta (hylky) ja erilaisista purkukohteista eri puolilta pääkaupunkiseutua. Päivittäinen toiminta-aika on maanantaista torstaihin klo 7.00–20.45 ja perjantaisin 7.00–17.45.

Murskauslaitos on toiminnassa 1–3 kertaa vuodessa 1–7 kuukautta kerrallaan. Esikäsittelyssä suurimpia betonikappaleita joudutaan paloittelemaan. Murskauslaitos toimii arkisin maanantaista perjantaihin ja mahdollisesti arkipyhiä korvaavina lauantaina kello 7–18.

Alueella vastaanotetaan vain betoni- ja tiilijätettä. Muunlaista jätettä sisältävät kuormat palautetaan tai ohjataan oikeaan käsittelyyn. Tiedot tulevista ja lähtevistä kuormista kirjataan ja raportoidaan viranomaisille.

Vuosittain vastaanotetaan noin 100 000 tonnia betonijätettä ja 20 000 tonnia tiilijätettä.

Murskaus tapahtuu siirrettävällä murskauslaitoksella. Murskauslaitos on yleensä iskupalkkimurskain, jossa betoniraudat poistetaan magneettierotuksella ja tuote seulotaan erillisellä seulastolla.

Murskauslaitoksen käyttämä polttoaine varastoidaan kaksoisvaippasäiliöissä tai valuma-altaalla varustetussa säiliössä. Tankkauslaitteisto on varustettu sulkuventtiilillä ja ylitäytönestimellä. Polttoaineiden varastopaikka on rakennettu tiiviiksi. Muut vaaralliset kemikaalit varastoidaan konteissa.

Varastokenttää kastellaan tarvittaessa suolaliuoksella tai muuten suolaamalla pölyämisen estämiseksi. Valmis varastokasoihin siirrettävä murske on kosteaa eikä pölyä.

Jätteen tuonti ja murskeen vienti aiheuttaa noin 70 kuorma-autokäyntiä alueella päivittäin.

Varautuminen onnettomuuksiin

Polttoainevuotojen varalta asemalla on imeytysainetta. Onnettomuuksista ilmoitetaan ympäristö- ja pelastusviranomaisille.

Paras käyttökelpoinen tekniikka

Hakija katsoo, että toiminta edustaa parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Toiminta vähentää luonnonvarojen kulutusta ja säästää kaatopaikkatilaa. Laitteet ja koneet ovat nykyaikaisia.

Toiminnan tarkkailu

Alueelle tuotavien ja sieltä lähtevien raaka-aineiden ja tuotteiden määristä, laadusta, toimittajasta, toimitusajankohdista ym. pidetään kirjaa. Myös huoltotoimenpiteistä, poikkeuksellisista tilanteista ja tarkastuksista pidetään kirjaa.

Tuotteen laatua tarkkaillaan valtioneuvoston eräiden jätteiden hyödyntämistä koskevan asetuksen (VNA 591/2006) mukaisesti.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Päästöt ilmaan, vesiin ja maaperään

Pölyhaittojen syntyminen murskauksessa estetään hakemuksen mukaan kastelulla tai talvella suojaamalla seulastot ja muut pölylähteet kattein tai koteloinnein. Liikennöinnin aiheuttamaa pölyämistä estetään ajoreittien ja kentän kastelulla ja suolauksella. Betoninmurskauksessa syntyvät pölyhaitat ovat pienempiä kuin kiviaineksen murskauksessa. 

Pihavedet johdetaan alueen ulkopuolelle avo-ojiin. Kasteluveden käytöstä ei synny jätevesiä, koska vesi sitoutuu tuotteeseen. Sosiaalijätevedet johdetaan viemäriin.

Polttoaineiden varastosäiliöiden alla on murskekerroksen suojaama tiivis kalvo. Kemikaalivuotojen varalta laitokselle varataan imeytysainetta. Öljytuotteet (voitelu/hydrauliikkaöljy) varastoidaan tiivispohjaisessa kontissa.

Melu

Melua aiheutuu alueella liikennöinnistä, kuormien kippauksesta ja murskeen kuormaamisesta sekä itse murskauksesta ja sen voimanlähteenä käytettävästä aggregaatista. Murskaus on tapahtunut varastokasojen suojassa, mikä on vähentänyt melun leviämistä Honkasuon alueelle päin etenkin varastokasojen ollessa korkeita.

Jätteet

Murskauksessa syntyy betoniteräksiä 500–1000 tonnia vuodessa. Ne toimitetaan hyötykäyttöön. Betoni- ja tiilijätteen mukana asemalle tulee noin 10 tonnia erilaisia epäpuhtauksia (puu, muovi) vuodessa. Ne toimitetaan kaatopaikalle.

Vaaralliset jätteet varastoidaan lukittavassa tiivispohjaisessa kontissa. Ne toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn.

Ympäristölautakunnan lausunto

Ympäristölautakunta katsoo, että lupamääräysten tarkistamisen lisäksi koko laitoksen sijoittumisedellytykset nykyiselle paikalleen on arvioitava uudelleen. Betoninkierrätystoiminnasta aiheutuu huomattavia ympäristövaikutuksia. Honkasuon asuinalueen lähimmät asunnot tulevat valmistuttuaan sijaitsemaan toiminnan vaikutukset huomioon ottaen hyvin lähellä Rudus Oy:n toiminta-aluetta. 

Koska varastointi- ja murskausolosuhteet, mm. etäisyys häiriintyviin kohteisiin ja melun leviämisolosuhteet, tulevat Honkasuon alueen rakentumisen mittaan muuttumaan, ympäristölautakunta katsoo, että ympäristölupa tulee myöntää siten, että lupamääräyksiä määräajoin tarkistamalla voidaan hallita betonijätteen varastoinnista ja murskauksesta aiheutuvat ympäristöhaitat. Tarkistusajankohdat tulee sitoa alueen rakentumiseen. Vaikka kaavassa esitettyjen lähimpien asuntojen valmistuminen on todennäköisesti vielä useiden vuosien päässä, päätöstä tehtäessä on riittävän ajoissa kiinnitettävä huomiota haittojen torjuntaan.

Betoni- ja tiilijätteiden varastointi

Betonijätteen ja murskeen varastokasat voivat suurimmillaan olla hyvin korkeita ja massiivisia. Tulevan asuinalueen ja varastokasojen väliin jää kapeimmillaan noin 200 metrin levyinen metsäinen vyöhyke, jonka peittävyydestä riippuen varastokasat voivat näkyä uudelle Honkasuon asuinalueelle ja virkistyksen kannalta tärkeälle metsäalueelle hyvinkin selvästi. Korkeiden varastokasojen päälle tapahtuvasta kuorma-autoliikenteestä ja kuormien kippaamisesta aiheutuu lisäksi melu- ja pölyhaittaa. Oleskelupihat tullaan asemakaavan mukaan pääosin sijoittamaan asuntojen etelä-, lounais- ja länsipuolelle eli laitoksen suuntaan. Metsäalue on seudullinen maakuntakaavassa osoitettu tärkeä viherreitti.

Ympäristölautakunta katsoo, että nykykäytännön mukainen massiivinen betonijätteen ja -murskeen varastointitoiminta ei välttämättä sovellu tulevan Honkasuon asuinalueen ympäristöön ja maisemaan etenkään sen jälkeen, kun lähimmät asuinrakennukset ovat valmistuneet. Sen vuoksi käsittelemättömän ja käsitellyn betoni- ja tiilijätteen varastokasojen enimmäiskorkeutta ja sitä kautta varastointimääriä on pidemmällä tähtäimellä todennäköisesti rajoitettava maisemahaittojen vuoksi. 

Melun torjunta

Laitoksen toiminnan (ml. murskaus) aiheuttamaa melua sen ympäristössä on selvitetty viimeksi marraskuussa vuonna 2011. Mittauspisteistä neljä sijaitsi Honkasuon asemakaava-alueella eri suuntaan ja eri etäisyyksillä laitoksesta ja yksi Vantaan puolella. Mittauspisteet olivat lähimmillään noin 250 metrin päässä murskauspaikasta. Yhtä pistettä lukuun ottamatta voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräykset täyttyivät korkean varastokasan ansiosta. Honkasuon asemakaava-alueen ja laitoksen välisellä metsäalueella ei ollut mittauspisteitä, mutta ainakin osalla aluetta murskauksen aikainen melutaso (LAeq) on todennäköisesti yli 55 dB.

Ympäristölautakunta katsoo, että murskauksesta tulee nykytekniikalla toteutettuna todennäköisesti aiheutumaan merkittävää meluhaittaa Honkasuon asuinalueelle ja läheisille virkistysalueille ja viherreitille. Murskausaika on vuosittain jopa 7 kuukautta ja melu tulee leviämään vapaammin laitoksen pohjois- ja koillispuolelle, koska varastokasojen korkeutta on todennäköisesti jatkossa maisemallisista syistä rajoitettava, jolloin ne eivät enää toimi samalla tavalla meluesteinä kuin nykyisin.

Meluhaitta olisi mahdollisesti saatavissa hyväksyttävälle tasolle sijoittamalla murskaamo melun leviämistä tehokkaasti estävän hallin tai muun vastaavan rakenteen suojaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Honkasuon lounaisin osa-alue valmistuu.

Pölyntorjunta

Murskauksen osalta tulee vaatia vähintään samoja pölyntorjuntavaatimuksia kuin mitä Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä edellytetään tilapäiseltä murskaamolta.

Ympäristönsuojelumääräysten mukaan tilapäinen murskauslaitos on pölyn ympäristöön leviämisen estämiseksi varustettava tiiviillä kuljettimien ja seulojen päälle asetettavilla pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on ainakin murskaimen ylä- ja alapuolella ja jokaisessa kuljettimen purkukohdassa, jos murskauslaitos sijaitsee alle 500 metrin päässä asuinrakennuksista, kouluista, päiväkodeista, niiden piha-alueista, virkistysalueista tai muista sellaisista kohteista, joille pölystä saattaa aiheutua haittaa. Murskauslaitos on lisäksi sijoitettava tiiviin suojarakennelman sisään siten, että ainoastaan syöttösuppilo ja kuljettimen purkukohta jäävät suojarakennelman ulkopuolelle, jos murskauslaitos sijaitsee alle 200 metrin päässä pölylle herkistä kohteista. Murskauslaitoksen sijoittaminen halliin mahdollistaa tehokkaan pölyntorjunnan. 

Murskaus tulee rajoittaa tapahtuvaksi vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 7–18. Viikonloppuisin tai yleisinä juhlapäivinä murskausta ei tule sallia. Murskausjakson alkamisesta tulee ilmoittaa hyvissä ajoin myös Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Poikkeukselliset tilanteet

Sellaisista poikkeuksellisista tilanteista, joista aiheutuu päästöjä ympäristöön, aiheutuu jätteen määrän tai ominaisuuksien vuoksi erityisiä toimia jätehuollossa tai aiheutuu ympäristön pilaantumisen vaaraa, on viipymättä ilmoitettava myös Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Toiminnan tarkkailu

Toiminnan harjoittajan on tarkkailtava mittauksin melun ja pölyn leviämistä ympäristöön siten, että tuloksista voidaan nähdä sekä murskauksen että normaalitoiminnan vaikutukset. Ympäristölautakunta katsoo, että toiminnan tarkkailusta tulisi laatia erillinen suunnitelma valvontaviranomaisen hyväksyttäväksi.

Laitos toimii alueella, jossa on muutakin ympäristöhäiriöitä aiheuttavaa toimintaa. Ympäristöluvan myöntäminen edellyttää myös, ettei toiminnasta yhdessä muiden kanssa aiheudu merkittävää ympäristön pilaantumista tai muita ympäristönsuojelulaissa kiellettyjä seurauksia. 

Esittelijä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja kaupunginhallitus pyytävät ympäristölautakunnan lausuntoa Rudus Oy:n ympäristölupahakemuksesta. Hakemus koskee betoni- ja tiilijätteen vastaanotto- ja murskausaseman toimintaa koskevien ympäristölupamääräysten tarkistamista.

Esittelijä

ympäristöpäällikkö

Pertti Forss

Lisätiedot

Hannu Arovaara, va. johtava ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32014

hannu.arovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö ympäristönsuojeluviranomaiselle

2

ESAVIn lausuntopyynnön liite

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/Ympäristöluvat

 

Kaupunginhallitus

 

Ympäristövalvontayksikkö

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

www.hel.fi/ymk

 

 

FI02012566