Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2013

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ypv/4

 

11.06.2013

 

 

 

 

 

 

Asia tulisi käsitellä 11.6.2013

4

Ympäristölautakunnan lausunto Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta

HEL 2013-006632 T 11 01 00 00

ESAVI/292/04.08/2011

Päätösehdotus

Ympäristölautakunta, joka on Helsingin ympäristön- ja  terveydensuojeluviranomainen, päättänee antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle Lassila & Tikanoja Oy:n lupamääräysten tarkistamista koskevasta ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon.

Laitoksen sijainti ja kaavoitustilanne

Laitos sijaitsee Helsingin 407. kylän (Konala) tilalla R:No 14, osoitteessa Betonitie 5. Alueen omistaa Rudus Oy. Alueella ei ole asemakaavaa. Yleiskaavassa alue on merkitty teollisuus- ja työpaikka-alueeksi.

Aikaisemmat luvat

Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt laitokselle nyt voimassa olevan ympäristöluvan 22.12.1999.

Muu toiminta alueella

Lassila & Tikanoja Oy:n (L&T Oy) laitoksen lisäksi samalla kiinteistöllä  on Rudus Oy:n betonimurskaamo ja betoniasema. Muita toimintoja lähiympäristössä ovat Lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema (Betonitie/Paperitie) ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sorttiasema (Betonitie 3).

Häiriintyvät kohteet

Siirtokuormausaseman koillispuolelle, lähimmillään 250–300 metrin päähän, on tulossa uusi pientalovaltainen Honkasuon asuinalue. Aseman ja asuinalueen väliin jää virkistysarvoltaan arvokasta metsä- ja kallioaluetta.

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat tällä hetkellä noin 100 metrin päässä laitoksesta Vantaan puolella.

Toiminnan kuvaus

Siirtokuormausasemalla vastaanotetaan, välivarastoidaan ja siirtokuormataan pääkaupunkiseudulla syntynyttä rakennus- ja purkujätettä, metallia, puuta, risuja, puutarhajätettä ja renkaita. Tuleva jäte punnitaan ja sen laatu tarkastetaan.

Vastaanotetut jätteet kuljetetaan säännöllisesti jatkokäsittelyyn asianmukaiset luvat omaaville vastaanottajille ja käsittelijöille. Ensisijaisesti materiaalit toimitetaan materiaalihyötykäyttöön ja toissijaisesti energiahyötykäyttöön. Asemalla ei vastaanoteta vaarallisia jätteitä eikä asbestia sisältävää jätettä. Jos kuorma sisältää vaarallista jätettä se erotellaan muusta jätteestä ja toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelyyn.

Vuodessa vastaanotettujen jätteiden määrät ovat seuraavat.

Jätejae

Enintään, tonnia/a

Suurin varasto, tonnia

Rakennus- ja purkujäte

33 000

600

Puujäte

10 000

500

Risut ja puutarhajäte

5 000

300

Renkaat

1 000

50

Metalli

1 000

50

Yhteensä

50 000

1 500

 

Tontin pinta-ala on 5 000 m2. Rakennus- ja purkujätteen vastaanotto tapahtuu kevytrakenteisessa hallissa. Siitä lajitellaan erilleen betonikappaleet, metalli ja puu pyöräkuormaajalla ja kahmarilla varustetulla kaivinkoneella. Puujäte, risut ja puutarhajätteet varastoidaan asfaltoidulla piha-alueella.

Käsittelyalue on pinnoitettu asfaltilla. Asfaltoidulta pihalta jätevedet johdetaan öljynerotuksen (luokka II) kautta maastoon. Hakemuksen mukaan erottimen tilaa seurataan ja se tyhjennetään tarvittaessa.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Hakemuksen mukaan maastoon johdettavat piha-alueiden vedet ovat melko puhtaita, koska alueella ei oteta vastaan vaarallisia jätteitä tai kyllästettyä puuta.

Toiminnasta ja siihen liittyvästä liikenteestä aiheutuu melua. Liikennemäärä on noin 100 ajoneuvoa vuorokaudessa. Toiminnasta aiheutuvaa melua on arvioitu kesällä 2000 Vantaan puolella sijaitsevan lähimmän asuintalon pihalla. Jatkuvan melun osalta eniten melua aiheutti Vihdintien liikenne. Siirtokuomaustoiminnasta aiheutui mittausraportin mukaan erilaisia taustamelusta erottuvia lyhytkestoisia ääniä.

Toiminta-aika on arkisin kello 7–21. Arkipyhiä korvaavina lauantaina asema on avoinna kello 7–18.  Muuna aikana alueen portit ovat suljettuina.

Pölyhaittaa aiheuttaa hakemuksen mukaan lähinnä alueelle tapahtuva liikenne. Rakennus- ja purkujätteen vastaanotto tapahtuu hallissa, mikä vähentää pölyn leviämistä. Piha-aluetta puhdistetaan säännöllisesti. Aseman ympäristössä tehtiin vuonna 2000 myös pölymittauksia asemaa lähinnä olevan asuintalon piha-alueella. Selvityksen mukaan pölypitoisuudet olivat laitoksen toiminta-aikana korkeammat viikonloppuun verrattuna. Syynä on voinut olla myös samaan aikaan käynnissä ollut betonimurskaus tai muutkin seikat. Asbestia ei ilmanäytteissä havaittu.

Tontilla on koneiden tankkausta varten kolme polttoainesäiliötä. Säiliöt/tankkauspaikat on hiekkapintaisia.  Asemalla on imeytysainetta mahdollisia polttoaine- ja öljyvahinkoja varten.

Toiminnasta voi aiheutua roskaantumista, mitä torjutaan säännöllisellä ympäristön siivoamisella keväisin ja syksyisin.

Toiminnan seuranta

Tulevat kuormat punnitaan vaa´alla ja jätekuormasta rekisteröidään muut tarvittavat tiedot. Kuorma tarkastetaan kippauksen yhteydessä silmämääräisesti. Vastaanotetuista jätteistä pidetään kirjaa.

Piharakenteiden ja aitojen ja muiden rakenteiden kuntoa seurataan ja ne korjataan tarvittaessa. Yhteenveto tuoduista ja viedyistä jätteistä toimitetaan vuosittain viranomaisille.

Varautuminen onnettomuustilanteisiin

Asemalla suoritetaan hakemuksen mukaan vuosittain sisäinen turvallisuus- ja ympäristöarviointi. Vaaratilanteet ja vahingot kirjataan järjestelmään ja tilanteet käsitellään. Polttoainevuotojen varalta asemalla on imeytysainetta. Piha-alue on osittain päällystetty.

Hakijalla on sertifioitu johtamisjärjestelmä, joka on myönnetty ISO 14001 standardin ympäristöhallintajärjestelmän, ISO 9001 laadunhallinnan ja OHSAS työturvallisuusjohtamisen mukaisin sertifikaatein.

Paras käyttökelpoinen tekniikka

Hakija katsoo, että toiminnan järjestäminen hakemuksessa kuvatulla tavalla edustaa parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja parhaita käytäntöjä. 

Ympäristölautakunnan lausunto

Ympäristölautakunta puoltaa Lassila & Tikanoja Oy:n Konalan lajittelu- ja siirtokuormausasemaa koskevan ympäristölupahakemuksen hyväksymistä, mikäli hakemuksen käsittelyssä otetaan hakemuksessa esitettyjen seikkojen lisäksi huomioon seuraavat näkökohdat.

Rakennusjätekuormien purkamisen ja jätteen lajittelun aiheuttama pölyäminen on estettävä mahdollisimman tehokkaasti ja alueella liikennöinnin aiheuttama pölyäminen on estettävä kastelemalla ja suolaamalla liikennöitäviä alueita ja pitämällä piha-alueet mahdollisimman puhtaana pölyävästä aineksesta.

Alueen siisteydestä on huolehdittava. Mikäli roskaantumista pääsee tapahtumaan, roskaantuneet alueet on viipymättä siivottava. 

Laitokselle vastaanotettava jäte ei saa sisältää haitallisia aineita, kuten PCB- tai lyijypitoista saumausnauhaa.

Vastaanotettavat rakennusjätekuormat eivät saa sisältää vaarallisia jätteitä, hygieniahaittoja aiheuttavia jätteitä tai voimakkaasti pölyäviä jätteitä.

Polttoaineiden varastoinnissa ja koneiden tankkauksessa on huolehdittava siitä, että polttoaineita ei onnettomuustapauksissa pääse maaperään ja ojiin. Tankkauspaikka on rakennettava tiiviiksi ja imetystarvikkeiden on oltava tankkauspaikan välittömässä läheisyydessä. Koneista ja laitteista mahdollisesti aiheutuvien vuotojen keräämiseen on varauduttava.

Laitos toimii alueella, jossa on muutakin ympäristöhäiriöitä aiheuttavaa toimintaa. Lisäksi hyvin lähelle siirtokuormausasemaa rakennetaan uutta asuinaluetta. Ympäristöluvan myöntäminen edellyttää myös, ettei toiminnasta yhdessä muiden kanssa aiheudu merkittävää ympäristön pilaantumista tai muita ympäristönsuojelulaissa kiellettyjä seurauksia. 

Esittelijä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja kaupunginhallitus pyytävät ympäristölautakunnan lausuntoa Lassila & Tikanoja Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee osoitteessa Betonitie 5  olevaa  jätteen siirtokuormaus- ja lajittelulaitoksen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista. 

Esittelijä

ympäristöpäällikkö

Pertti Forss

Lisätiedot

Hannu Arovaara, v.a. johtava ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32014

hannu.arovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö ympäristönsuojeluviranomaiselle

2

lausuntopyynnön liite

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka)

 

Kaupunginhallitus

 

Ympäristövalvontayksikkö

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 500

Viikinkaari 2a

+358 9 310 1635

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00790

Faksi

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

www.hel.fi/ymk

 

 

FI02012566