Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2011

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ytp/4

 

23.08.2011

 

 

 

 

 

 

§ 272

Elintarvikelain 14 §:n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön

HEL 2011-001191 T 11 02 00

Päätös

Ympäristölautakunta päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Fornie Oy:n (Kuninkaanmäentie 29 b, 01260 Vantaa) elintarvikehuoneiston (Ravintola Fino/Sante´s Steakhouse, Malmin kauppatie 18, 00700 Helsinki) olennaisen muutoksen, ruoanvalmistuskeittiön käyttöönoton ja omavalvontasuunnitelman.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Asian käsittelyä koskeva maksu

Ympäristölautakunnan vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella ympäristölautakunta päätti määrätä asian käsittelystä 250 euron maksun.

Päätöksen perustelut

Huoneisto on tarkastettu 22.12.2010 ja 25.1.2011. Toiminnan edellytykset on järjestetty siten, että ne täyttävät elintarvikelain vaatimukset. Toiminta on järjestetty ja omavalvontasuunnitelma on laadittu siten, ettei erillisiä ehtoja terveysvaarojen ehkäisemiseksi ole tarpeen asettaa.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 14 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2011-001191  T 11 02 00.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (23/2006) 10, 13, 14, 15, 20, 21, 49, 71 ja 74 §.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (28/2009).

Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (321/2006) 1, 6 ja 7 §.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta.

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 3 §, liite 1 kohta 1.1.1.

Perustietoja

Hakemus on saapunut ympäristökeskukseen 31.12.2010 ja siihen on pyydetty täydennystä, keittiön ilmanvaihdon mittauspöytäkirjaa, 21.2.2011. Hakemusta on täydennetty pyydetyltä osalta 28.7.2011.

Terveyslautakunnan valvontajaosto on aiemmin hyväksynyt huoneiston ruokaravintolana 200 asiakaspaikalla 29.1.1988 § 57. Ruoanvalmistus- keittiö ei ole ollut toiminnassa 19.2.2004 jälkeen. Huoneiston rakennusvalvonnallinen käyttötarkoitus on ravintola. Huoneisto sijaitsee liikekiinteistössä.

Huoneiston pinta-ala on 374 m², josta asiakastilaa on salissa 126 m² ja baarissa 50 m², keittiötilaa on 43 m², baarityöskentely ja myyntitilaa 25 m², varastotilaa 15 m² ja henkilöstötilaa 15 m². Lisäksi ravintolaan kuuluu aula- ja pelialuetilaa 45 m² sekä käymäläosasto 20 m². 

Keittiön lattiamateriaalina on akryylibetoni ja seinät ovat laattaa. Työtasot ovat ruostumatonta terästä.

Elintarvikehuoneistossa on tarkoitus valmistaa ja tarjoilla ruoka-annoksia (50-200 kpl/vrk) sekä tarjoilla kahvia ja muita juomia.

Asiakaspaikkojen lukumäärä sisätiloissa on 200. Huoneistossa on käymälät miehille ja naisille sekä erillinen inva-WC. Henkilökuntaa varten on pukeutumishuoneet pesumahdollisuuksineen, tarkoituksenmukaiset pukukaapit ja omat käymälät.

Huoneistossa on tehty olennaisia toiminnallisia muutoksia. Muutokset koskevat ruoanvalmistuskeittiön käyttöönottamista. Samalla on asennettu siivousvälinekaappi keittiön yhteyteen.

Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen. Valaistus on tarkoituksenmukainen.

Ruoan valmistustilat, elintarvikkeiden säilytys- ja varastotilat sekä elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet, laitteet ja muu kalusto ovat riittävät ja tarkoituksenmukaiset sekä helposti puhtaana pidettäviä. Ruokien jäähdyttämistä varten on jäähdytyskaappi.

Keittiössä on toimintaan nähden riittävästi vesipisteitä kuten erillinen käsienpesupiste sekä vesipiste elintarvikkeita varten ja astioiden esipesuun. Astiat pestään koneellisesti. Huoneistossa on erilliset siivouskaapit keittiön ja asiakastilojen siivoukseen. Huoneiston jätehuolto on yhteinen kiinteistön jätehuollon kanssa. Pahvin, kartongin ja biojätteen keräys on järjestetty.

Toimija on liittänyt hakemukseensa elintarvikelain mukaisen omavalvontasuunnitelman.

Omavalvontasuunnitelman toimivuus varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisnäyttein. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Tiedoksi toimijalle

Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen

Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty ympäristökeskuksessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus ympäristökeskukseen.

Säilytettävät asiakirjat

Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös elintarvikehuoneistossa, jossa niiden on oltava huoneistoa valvovan viranomaisen saatavilla.

Muutoksenhaku

Valitusosoitus liitteenä

Esittelijä

ympäristöterveyspäällikkö

Antti Pönkä

Lisätiedot

Mika Ilmasti, terveystarkastaja, puhelin: +358 9 310 31529

mika.ilmasti(a)hel.fi

Liitteet

1

EL 14§ hakemus

2

ov-suunnitelma fornie oy.pdf

3

pohjapiirustus fornie oy.pdf

4

Liite iv-mittauspöytäkirja

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Hallintovalitus, muu elintarvikelain mukainen lautakunnan päätös

Ympäristöterveysyksikkö

 

Päätösehdotus

Ympäristölautakunta päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Fornie Oy:n (Kuninkaanmäentie 29 b, 01260 Vantaa) elintarvikehuoneiston (Ravintola Fino/Sante´s Steakhouse, Malmin kauppatie 18, 00700 Helsinki) olennaisen muutoksen, ruoanvalmistuskeittiön käyttöönoton ja omavalvontasuunnitelman.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Asian käsittelyä koskeva maksu

Ympäristölautakunnan vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella ympäristölautakunta päätti määrätä asian käsittelystä 250 euron maksun.

Päätöksen perustelut

Huoneisto on tarkastettu 22.12.2010 ja 25.1.2011. Toiminnan edellytykset on järjestetty siten, että ne täyttävät elintarvikelain vaatimukset. Toiminta on järjestetty ja omavalvontasuunnitelma on laadittu siten, ettei erillisiä ehtoja terveysvaarojen ehkäisemiseksi ole tarpeen asettaa.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 14 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2011-001191  T 11 02 00.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (23/2006) 10, 13, 14, 15, 20, 21, 49, 71 ja 74 §.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (28/2009).

Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (321/2006) 1, 6 ja 7 §.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta.

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 3 §, liite 1 kohta 1.1.1.

Perustietoja

Hakemus on saapunut ympäristökeskukseen 31.12.2010 ja siihen on pyydetty täydennystä, keittiön ilmanvaihdon mittauspöytäkirjaa, 21.2.2011. Hakemusta on täydennetty pyydetyltä osalta 28.7.2011.

Terveyslautakunnan valvontajaosto on aiemmin hyväksynyt huoneiston ruokaravintolana 200 asiakaspaikalla 29.1.1988 § 57. Ruoanvalmistus- keittiö ei ole ollut toiminnassa 19.2.2004 jälkeen. Huoneiston rakennusvalvonnallinen käyttötarkoitus on ravintola. Huoneisto sijaitsee liikekiinteistössä.

Huoneiston pinta-ala on 374 m², josta asiakastilaa on salissa 126 m² ja baarissa 50 m², keittiötilaa on 43 m², baarityöskentely ja myyntitilaa 25 m², varastotilaa 15 m² ja henkilöstötilaa 15 m². Lisäksi ravintolaan kuuluu aula- ja pelialuetilaa 45 m² sekä käymäläosasto 20 m². 

Keittiön lattiamateriaalina on akryylibetoni ja seinät ovat laattaa. Työtasot ovat ruostumatonta terästä.

Elintarvikehuoneistossa on tarkoitus valmistaa ja tarjoilla ruoka-annoksia (50-200 kpl/vrk) sekä tarjoilla kahvia ja muita juomia.

Asiakaspaikkojen lukumäärä sisätiloissa on 200. Huoneistossa on käymälät miehille ja naisille sekä erillinen inva-WC. Henkilökuntaa varten on pukeutumishuoneet pesumahdollisuuksineen, tarkoituksenmukaiset pukukaapit ja omat käymälät.

Huoneistossa on tehty olennaisia toiminnallisia muutoksia. Muutokset koskevat ruoanvalmistuskeittiön käyttöönottamista. Samalla on asennettu siivousvälinekaappi keittiön yhteyteen.

Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen. Valaistus on tarkoituksenmukainen.

Ruoan valmistustilat, elintarvikkeiden säilytys- ja varastotilat sekä elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet, laitteet ja muu kalusto ovat riittävät ja tarkoituksenmukaiset sekä helposti puhtaana pidettäviä. Ruokien jäähdyttämistä varten on jäähdytyskaappi.

Keittiössä on toimintaan nähden riittävästi vesipisteitä kuten erillinen käsienpesupiste sekä vesipiste elintarvikkeita varten ja astioiden esipesuun. Astiat pestään koneellisesti. Huoneistossa on erilliset siivouskaapit keittiön ja asiakastilojen siivoukseen. Huoneiston jätehuolto on yhteinen kiinteistön jätehuollon kanssa. Pahvin, kartongin ja biojätteen keräys on järjestetty.

Toimija on liittänyt hakemukseensa elintarvikelain mukaisen omavalvontasuunnitelman.

Omavalvontasuunnitelman toimivuus varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisnäyttein. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Tiedoksi toimijalle

Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen

Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty ympäristökeskuksessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus ympäristökeskukseen.

Säilytettävät asiakirjat

Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös elintarvikehuoneistossa, jossa niiden on oltava huoneistoa valvovan viranomaisen saatavilla.

Muutoksenhaku

Valitusosoitus liitteenä

Esittelijä

ympäristöterveyspäällikkö

Antti Pönkä

Lisätiedot

Mika Ilmasti, terveystarkastaja, puhelin: +358 9 310 31529

mika.ilmasti(a)hel.fi

Liitteet

1

EL 14§ hakemus

2

omavalvontasuunnitelma

3

pohjapiirustus

4

Liite iv-mittauspöytäkirja

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Hallintovalitus, muu elintarvikelain mukainen lautakunnan päätös

Ympäristöterveysyksikkö

 

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 500

Helsinginkatu 24

+358 9 310 1635

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

ymk@hel.fi

http://www.hel.fi/ymk

800012-62637

 

FI02012566