Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Po/1

 

18.3.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Yleisten töiden lautakunnan hallinnassa olevien alueiden ja liiketilojen luovuttaminen kioskitoimintaan

Pöydälle 04.03.2014

HEL 2012-006090 T 10 01 01 04

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättää, että alueidenkäyttötoimiston päällikkö voi luovuttaa lautakunnan hallinnassa olevia alueita ja liiketiloja kioskitoimintaan korkeintaan kymmeneksi vuodeksi vuosina 2014 – 2024 seuraavasti:

1.     Liiketilat kilpailutetaan ja vuokrataan liitteen 1 mukaisilla ehdoilla.

2.     Pysyvät kioskipaikat kilpailutetaan ja vuokrataan liitteen 2 mukaisilla ehdoilla. Yrittäjän itsensä ehdottama hyväksyttävä paikka tarjotaan ensisijaisesti hänelle.

3.     Liikkuvat kioskipaikat käyttävät aluetta kokeiluluontoisesti noudattaen liitteen 3 mukaista menettelyä, jonka kehittämistä jatketaan.

4.     Luvattomista kioskeista veloitetaan 750 euroa + alv päivässä ellei sitä välittömästi kehotuksen antamisen jälkeen poisteta.

5.     Tarjousten valintaperusteena käytetään ensisijaisesti palvelutarjonnan laajentamista ja toissijaisesti hintaa.

Samalla lautakunta päättää, että alueidenkäyttötoimiston päälliköllä on oikeus tarkistaa liitteenä olevia ehtoja kaupungin edun niin vaatiessa.

Edelleen lautakunta päättää, että kioskipaikan vähimmäisvuokra on 300 euroa ja kioskin 200 euroa (alv 0) kuukaudessa (Ytlk 22.5.2012 § 280) ja että vuokra sidotaan indeksiin. 

Vielä lautakunta päättää, että päättyviä kioskipaikkojen vuokrasopimuksia voidaan jatkaa vuoden 2014 loppuun voimassa olevilla ehdoilla, jos sopimusvelvoitteet on hoidettu asianmukaisesti. Perusteena on kilpailutukselle ja toiminnan muuttamiselle tarvittava lisäaika.

Esittelijä

Rakennusvirasto on vuosina 2012 - 2013 selvittänyt Helsingin kioskien nykytilaa. Virasto teetti myös kaupallisen selvityksen, jonka loppuraportti on liitteenä  4. Loppuraportin johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että parhaat kioskisijainnit ovat samoja kuin muutkin parhaat liikepaikat. Kuitenkin, jos kioskiyrittäjällä on vetovoimainen konsepti, voi yritys toimia heikommallakin alueella. 

Kioskeihin liittyvässä keskustelussa on syytä muistaa rakennusviraston rooli: virasto antaa oikeuden alueen käyttöön, ja siten, lähinnä sopimusperusteisesti ohjaa toimintaa. Ympäristökeskus ottaa kantaa ainakin elintarvikeasioihin ja rakennusvalvontavirasto antaa kioskille maankäyttö- ja rakennuslain järjestelmässä määritetyn luvan.

Määritelmät, kioskien sijainnit ja kioskiohje

Liiketilalla tarkoitetaan esimerkiksi lippa- ja lankarullakioskeja eli pääsääntöisesti kiinteistöviraston omistamia, mutta rakennusviraston vuokraamia kioskiliiketiloja.

Pysyvä kioskipaikka tarkoittaa maa-alaa, jonka käyttöön annetaan oikeus yhdelle toimijalle siten, että alue on yhden toimijan käytössä ympäri vuorokauden tai vain osan vuorokautta. Esimerkkejä ovat Oopperan grilli tai yöksi Asema-aukiolle metron sisäänkäynnin viereen hinattava grillivaunu.

Liikkuva kioskipaikka tarkoittaa oikeutta pitää kioskia tietyllä alueella, jos alueella ei ole muuta toimintaa. Myös muilla toimijoilla voi olla oikeus pitää kioskia samalla alueella.

Rakennusviraston hallinnassa ovat liitteiden 5 ja 6 mukaiset liiketilat ja pysyvät kioskipaikat. Kioskipaikat ja liiketilat säilyvät pääosin vanhoilla paikoillaan. Helsingissä on myös liikuntaviraston ja kiinteistöviraston vuokraamia kioskeja. Rakennusviraston hallinnassa olevat kioskipaikat on määritetty yhteistyössä rakennusvalvonnan ja kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.

Kioskiyrittäjille on luonnosteltu liitteenä 7 oleva ohjeluonnos, jota täydennetään tarpeen mukaan. Kioskiyrittäjille ja asiasta kiinnostuneille kaupunkilaisille järjestettiin tammikuussa Helsinki Kioski Workshop -tilaisuus, jota koskeva aineisto löytyy tästä. Tilaisuuden ja sen yhteydessä tehtyjen kyselyiden perusteella ohje- ja sopimusluonnoksia on päivitetty.

Ketterää kioskitoimintaa liikkuvilla kioskipaikoilla

Ehdotuksen mukaan Helsingissä tulisi mahdolliseksi kioskitoiminnan kokeileminen tai pidempiaikainen harjoittaminen siten, että kioskilla ei ole omaa yksilöityä aluetta, vaan käyttöön voi ottaa tiettyjä alueita, jos niillä ei ole muuta toimintaa. Kioskin pitämisen estävä toiminta voi olla esimerkiksi tapahtuma tai vaikkapa lumenvarastointipaikka. Alueet on erikseen määritetty keskustassa. Keskustan ulkopuolelta kioskiyrittäjä voi kaupungin määrittämillä reunaehdoilla määrittää kioskin paikan.

Oikeus käyttää liikkuvia kioskipaikkoja tehdään mahdollisimman helpoksi kioskiyrittäjälle. Idea on se, että kioskiyrittäjä tuo tullessaan kaiken tarvitsemansa ja lähtiessään vie mukanaan kaiken kioskitoiminnan jätteistä lähtien. Oikeus alueen käyttöön ostetaan rakennusviraston asiakaspalvelusta. Samalla kioskiyrittäjä sitoutuu siihen, että kioskiin liittyvät muut velvoitteet tulevat hoidetuksi.  

Helsingin grillikioskikauppiaiden kirje

Helsingin Grillikioskikauppiaat ry on 14.10.2013 päivätyllä kirjeellä ottanut kantaa muun muassa vuokrasopimusten jatkamiseen ja luvattomiin grillikioskeihin. Esityksen mukaan lähiaikoina päättyviä sopimuksia jatketaan siten, että kilpailutus voidaan järjestää kioskitoiminnan loppumatta. Kilpailuttaminen on kaupungin pysyväispäätöksen (Khs 14.10.2002 § 1302) mukaista. Luvattomiin kioskeihin voidaan puuttua valvontaa lisäämällä ja vaatimalla mahdollista vahingonkorvausta alueenkäytöstä.

Muilla alueilla olevat kioskit

Lähtökohta on, että kioskitoiminta järjestyy lautakunnan hallinnassa olevalla alueella kilpailutettujen sopimusten ja liikkuville kioskeille määritetyn menettelyn mukaan.

Esittelijä

osastopäällikkö

Pekka Henttonen

Lisätiedot

Jussi Puutio, lakimies, puhelin: 310 38656

jussi.puutio(a)hel.fi

Pia Rantanen, suunnitteluvastaava, puhelin: 310 38812

pia.rantanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liikehuone sopimusluonnos

2

Kioskialue sopimusluonnos

3

Ketterät kioskit sopimusluonnos

4

Kaupallinen selvitys

5

Kioskit keskustassa

6

Kioskit koko kaupunki

7

Kioskiohjeluonnos

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin grillikioskikauppiaat ry

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, yleisten töiden lautakunta

Palveluosasto

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1500, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566