Helsingin kaupunki

Esityslista

11/2013

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/8

 

20.08.2013

 

 

 

 

 

 

8

Yksityisen tehostetun palveluasumisen lääkäripalvelut

HEL 2013-005903 T 02 08 02 00

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee hyväksyä yksityisen tehostetun palveluasumisen lääkäripalvelujen hankintaa koskevat kilpailutuksen keskeiset periaatteet.

Esittelijä

Osallistumispyyntö liitteineen on valmisteltu kaupungin hankintakeskuksen kanssa. Hankintakeskuksen hankintalakimies on tarkastanut asiakirjat.

Esitys osallistumispyynnöstä liitteineen on esityslistan liitteenä. Hankinta-asetuksen (614/2007) 6 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten asiakirjoja ei julkaista internetissä.

Taustaa

Aiemmista Sosiaaliviraston vanhusten vastuualueen lääkäripalveluista ja Terveyskeskuksen kotihoidon lääkäripalveluista muodostettiin virastojen yhdistyessä 1.1.2013 alkaen Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osaston kaupunginsairaalan osaksi palvelualueiden lääkäripalvelut -yksikkö. Yksikkö vastaa sekä eniten lääkäripalveluja tarvitsevien kotihoidon asiakkaiden lääkäripalveluista, palvelualueiden oman ympärivuorokautisen hoidon lääkäripalveluista että perusterveydenhuollon tasoisten lääkäripalveluiden järjestämisestä useimmissa yksityisissä tehostettua palveluasumista tarjoavissa asumispalveluyksiköissä. Tähän työhön tarvitaan yhteensä noin 38 kliinisen lääkärin työpanos, josta noin neljäsosa tuotetaan tällä hetkellä ostopalveluna useiden aiempien sopimusten perusteella.

Oman lääkärityövoiman käyttöä on järkevää kohdentaa erityisesti kotona asumisen tukemiseen kuten kotihoitoon ja arviointi- ja kuntoutustoimintaan aiempaa enemmän, jolloin ostopalveluna hankittavan lääkäripalvelun tarve kohdentuu ensisijaisesti tehostettuun palveluasumiseen. Valtaosa palvelualueiden lääkäripalveluista tuotetaan jatkossakin omana toimintana, ja ostopalvelua käytetään joustavasti täydentämään omaa toimintaa. Palvelujen keskittäminen palvelualueiden lääkäripalvelut -yksikköön, kilpailutus ja uudet puitesopimukset parantavat ostopalvelujen hallintaa ja laatua.

Ostopalvelu koskee yksityistä tehostettua palveluasumista tuottavien ryhmäkotien asukkaiden tarvitsemaa lääkäripalvelua. Kyseeseen tulevat  sekä puitesopimus- että palvelusetelipalveluntuottajat. Lääkärityön osalta palvelu saattaa kattaa myös näissä yksiköissä hoitonsa itse maksavia helsinkiläisiä.

Kilpailutus

Kilpailutus suoritetaan hankintalain mukaisella neuvottelumenettelyllä. Neuvottelumenettelyssä hankintayksikkö määrittelee hankinnan lopullisen sisällön ja valintaehdot tarjoajien kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Kyseessä on monimutkainen terveydenhoitopalvelun kilpailutus, jossa tarjouspyynnön laatiminen etukäteen on epätarkoituksenmukaista ja vaikeaa. Neuvottelumenettelyssä pyritään saamaan tietoa palveluntuottajien näkemyksestä kilpailutettavasta palvelusta, jotta tarjouspyyntö voidaan laatia tarkoituksenmukaisella tavalla. Tavoitteena on siten hyödyntää markkinoiden osaaminen jo tarjouspyynnön laatimisvaiheessa. Samalla pyritään varmistamaan, että tarjoajien tarjoukset vastaavat hankintayksikön tarpeita.

Osallistumispyyntö ja palvelukuvaus

Esityksen liitteenä on osallistumispyyntö, jonka mukaan kaikki halukkaat tarjoajat voivat tehdä osallistumishakemuksen. Pyynnöstä käyvät ilmi ehdokkaiden ja tarjoajien soveltuvuuden arvioinnin perusteet ja soveltuvuutta koskevat vähimmäisvaatimukset. Hankintayksikkö neuvottelee hankintasopimuksen ehdoista kaikkien soveltuvuusvaatimukset täyttävien ehdokkaiden kanssa.

Esityksen liitteenä on myös alustava palvelukuvaus, jota täydennetään vastaavan lääkärin tehtävien osalta. Palvelukuvausta ja osallistumispyynnön vähimmäisvaatimuksia voidaan täsmentää tai muuttaa neuvottelujen perusteella.

Lopullinen tarjouspyyntö laaditaan neuvotteluiden jälkeen.

Osatarjoukset

Osatarjous sallitaan niin, että on tarjottava vähintään yhden palvelutalon asukkaiden lääkäripalvelut (vähintään 10 asukasta). Tavoitteena on saada useampia palveluntuottajia.

Tarjousten vertailu

Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jonka kriteereinä ovat hinta (80 %) ja laatu (20 %). Laadun alustava tarkempi arviointi käy ilmi osallistumispyynnöstä. Vähimmäisvaatimusten arvioidaan takaavan riittävän laatutason, joten laadun osuuden ei tarvitse olla suurempi vertailussa.

Palveluntuottajien lopullinen valinta

Palveluntuottajat tullaan valitsemaan ryhmäkohtaisesti. Yhteen ryhmään valitaan vähintään viisi kelpoisuusehdot täyttävää tarjoajaa siten, että kolme ensimmäistä valitaan ilman etusijajärjestystä. Ne muodostavat niin sanotun ensisijaisuusryhmän niin, että kaikilta kolmelta voidaan tilata palvelua. Ensisijaisuusryhmään kuuluvat kolme palveluntuottajaa ovat toisiinsa nähden tasavertaisessa asemassa.

Työt jaetaan ensisijaisuusryhmän kesken ensisijaisesti palvelun kokonaiskysynnän perusteella. Lisäksi huomioidaan palvelutuottajan tarjouksessaan antama oma arvio kapasiteetistaan palvelun tarjoamiseen.

Ensisijaisuusryhmän lisäksi kaksi jäljelle jäävää palveluntuottajaa muodostavat etusijajärjestyksen siten, että neljänneksi tullut palveluntuottaja on ensisijaisuusryhmän jälkeen järjestyksessä toissijainen ja viidenneksi tullut kolmossijainen.

Ensisijaisuusryhmään valitaan riittävästi hyvän suullisen ja tyydyttävän kirjallisen ruotsinkielen taidon omaavia lääkäreitä ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään.

Sopimuskausi

Sopimuskausi on vähintään neljä vuotta ja se on suunniteltu alkavaksi 1.3.2014 jatkuen toistaiseksi. Sopimuksen irtisanomisaika on 1 vuosi.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Erja Snellman, hankintapäällikkö, puhelin: 310 74402

erja.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Palvelukuvaus

2

Osallistumispyyntö

3

Ostopalvelupaikkojen hoitopaikat

Tiedoksi

Osastopäällikkö

Arviointitoiminnan johtaja

Palvelualueiden lääkäripalvelut

Hankintakeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566