Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2016

1 (1)

Liikuntalautakunta

 

 

 

 

HALL/3

 

4.2.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin viherkattolinjauksesta

HEL 2012-013805 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Liikuntalautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon Helsingin kaupungin viherkattolinjauksesta.

Liikuntalautakunta katsoo, että viherkattojen toteuttaminen tiiviisti rakennetuilla, kantakaupunkimaisilla alueilla sekä tiivistyvissä aluekeskuksissa ja asuntoalueilla, joissa viherkattojen rakentamisesta saadaan suurimmat positiiviset vaikutukset, on hyödyllistä ja kannatettavaa.

On tärkeää, että viherkattojen toteutuksesta Helsingin olosuhteissa saadaan tietoa ja kokemuksia koerakentamishankkeiden ja tutkimuksen kautta. Tarkempia tietoja ja kokemuksia tarvittaisiin niin rakenteiden, toimivien ratkaisuiden, kestävän kasvillisuuden, kuin rakentamisen ja ylläpidon kustannusvaikutusten osalta.

Kokemusten saamiseksi on liikuntavirasto viime vuosien aikana toteuttanut kokeiluna kolmeen pieneen rakennukseen, Johanneksen kentän ja Lauttasaaren liikuntapuiston varastot sekä Brahen kentän huoltorakennus, viherkatot, joissa on käytetty kevyttä ja matala kasvualustaista rakentamistekniikkaa sekä matalakasvuisia ruohovartisia kasveja.

Olisi kuitenkin tärkeää saada laajempaa kokemusta ja tarkempaa tietoa suurempien kattojen toteuttamisesta koerakentamiskohteiden, niiden dokumentoinnin, seurannan ja arvioinnin kautta, sekä kehittää taloudellisen tuen mallia, ennen kuin viherkattojen toteutukseen aletaan suuressa määrin asemakaavoituksen kautta velvoittamaan.

Muutoin liikuntalautakunnalla ei ole huomautettavaa Helsingin kaupungin viherkattolinjaukseen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt liikuntalautakunnan lausuntoa Helsingin kaupungin viherkattolinjauksesta. Lausunto on pyydetty antamaan 29.2.2016 mennessä.

Helsingin kaupungin viherkattolinjauksen laadinta on käynnistynyt vuonna 2012 tehdyn valtuustoaloitteen johdosta. Valtuustoaloitteen perusteella kaupunginhallitus kehotti vuonna 2013 rakennusvirastoa yhteistyössä eri hallintokuntien ja muiden tahojen kanssa laatimaan kaupungille viherkattojen ja vastaavien edistämistä koskevat linjaukset.

Linjauksen laadinnasta ja kokoamisesta on vastannut rakennusvirasto ja työtä on ohjannut poikkihallinnollinen työryhmä, jossa on rakennusviraston lisäksi olleet edustajat kaupunkisuunnitteluvirastosta, kaupunginkansliasta, kiinteistöviraston tilakeskuksesta, rakennusvalvontavirastosta, asuntotuotantotoimistosta, ympäristökeskuksesta, pelastuslaitokselta ja liikuntavirastosta, sekä Helsingin yliopistosta.

Helsingin kaupunki haluaa profiloitua Suomessa viherkattorakentamisen edelläkävijänä. Helsingin viherkattolinjauksen päämäärinä ovat:

-Hulevesien parempi hallinta rankkasateiden aikana

-Kaupunkirakenteen lämpösaarekeilmiön hallitseminen

-Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja edistäminen

-Kattojen aktiivinen hyödyntäminen toiminnallisena, taloudellisena ja esteettisenä voimavarana

Viisi strategista linjausta määrittelevät kuinka viherkattoja Helsingissä toteutetaan, niin että edellä mainitut päämäärät saavutetaan. Näiden strategisten linjausten tueksi on laadittu kahdeksan toimenpidettä, joiden avulla määritellään ne konkreettiset keinot sekä vastuutahot asian eteenpäin viemiseksi kaupungin eri hallintokunnissa.

Esittelijä

osastopäällikkö

Kirsti Laine

Lisätiedot

Hannu Airola, projektipäällikkö, puhelin: 310 87743

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI2920033800000017

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566