Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2016

1 (1)

Liikuntalautakunta

 

 

 

 

HALL/2

 

04.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Kivikon sisäampumaurheilukeskuksen ja agilityhallin asemakaavan muutoksesta (nro 12369)

HEL 2015-004141 T 10 03 03

Lausuntoehdotus

Liikuntalautakunta antaa seuraavan lausunnon Kivikon sisäampumaurheilukeskuksen ja agilityhallin asemakaavan muutoksesta (nro 12369):

 

Liikuntalautakunta pitää hyvänä, että asemakaavan muutos mahdollistaa Kivikon liikuntapuiston toimintojen monipuolistumisen ampumaurheilulle ja agilityharrastukselle tarkoitettujen sisähallien muodossa.

Liikuntalautakunnan mielestä jatkovalmistelussa tulee huomioida, ettei uusien rakennusten pysäköintialue sijoitu hiihtohallin pohjoisseinustalle ja ettei VU-alueen liikennettä ohjata YU-tontin 091-047-0052-0014 kautta.

Lautakunnan mielestä on hyvä, että kaavamuutoksessa varaudutaan myös uuden pyöräilyväylän sijoittumiseen Lahdenväylän varteen sekä Lahdenväylän ylittävän, Malmin lentokenttäalueen ja Kivikon virkistysalueen yhdistävän jalankulku- ja pyöräilyliikenteen sillan sijoittumiseen Kivikossa. Tavoitteena on Kivikon toimintasisällön monipuolisuus sekä Malmin ja Kivikon välisen uuden virkistysyhteyden mahdollistaminen. Liikuntatoimi on tehnyt kaavatyön pohjaksi tarkistetun yleissuunnitelman Kivikon liikuntapuiston toiminnoista keväällä 2015.

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU)

Sisäampumaurheilukeskusta varten suunniteltu tontti on kooltaan 2,5 ha. Tontille on mahdollista rakentaa 30 000 k-m2 suuruinen rakennus, jossa kerrosluku on enintään kolme. Osa tiloista on suunniteltu sijoitettavaksi kellarikerrokseen. Ampumaurheilukeskus Napakymppi Oy on laatinut viitesuunnitelmat sisäampumaurheilukeskuksesta. Viitesuunnitelman ampumaurheilukeskuksessa on noin 170 ampumapaikkaa sekä myymälä-, kahvila- ja varastotiloja. Tarkoituksena on, että hallissa on viranomaiskäyttöä virka-aikaan ja harrastajia iltaisin ja viikonloppuisin.

YU-korttelialueella on autopaikkavaatimus 1 ap / 250 kem2. Kaava edellyttää, että alue ympäröidään virkistysalueen suuntaan istutusvyöhykkeellä. Rakennuksen kattomuodon tulee ainakin osittain soveltua aurinkopaneeleille tai viherkatoksi. Viherkatto tulee rakentaa hulevettä pidättävinä ja katon kasvualustan tulee olla paksuudeltaan vähintään 5 cm.

Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue (VU)

Kaava-alueen eteläinen osa muodostuu urheilu- ja virkistyspalvelujen VU-alueesta, joka on kooltaan 3,7 ha. Alueelle on mahdollista rakentaa 2 050 k-m2 hallirakennus agilitytoimintaan, sekä 150 k-m2 huoltorakennus bmx-radalle.

Kaavassa on esitetty, että uusien rakennusten pysäköintialue olisi hiihtohallin pohjoisseinustalla, yleisellä VU-alueella, jota ei ole vuokrattu toimijoille. Hiihtohallin seinää ei ole suunniteltu siten, että olisi huomioitu tontinrajassa kiinni oleva naapurin pysäköintialue. Kaavassa ei ole ratkaistu VU-alueille osoitettujen uusien rakennusalojen autopaikkavaatimusta. Autopaikkakysymys jää rakennusvalvonnan ratkaistavaksi kunkin hankkeen rakennusluvan yhteydessä.

Koko VU-alueen liikenne on esitetty kaavassa hoidettavaksi YU-tontin 091-047-0052-0014 kautta. Vaikka kaupunki nyt hallinnoikin tonttia ja sille rakennettua liikuntahallia, ei tulevaisuuden kannalta ole mahdollista osoittaa liikennettä tontin kautta. VU-alueen liikenne tulee ohjata Kivikonkujan kautta, läpi VL-alueen, joka kaavassa nro 11670 on merkinnällä pp/pel eli yleiselle jalankululle varattu alue, joka on tarkoitettu myös pelastusajoneuvojen käyttöön.

Liikenne

Lahdenväylän itäpuolelle on varattu tila pyöräliikenteen käytävälle, ns. Baanalle. Tilavarauksen toteuttamiskelpoisuus varmistetaan Lahdenväylän parannustoimenpiteiden suunnittelun yhteydessä.

Malmin ja Kivikon yhdistävää suunniteltua uutta virkistysyhteyttä varten on osoitettu 16 m levyinen tilavaraus liikenne-, katu- ja lähivirkistysalueen ylittävälle sillalle, joka on liitettävissä Kivikon ulkoilupuiston nykyiseen etelä - pohjoissuuntaiseen ulkoilutiehen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkisuunnitteluvirasto on pyytänyt liikuntatoimelta lausuntoa Mellunkylän ja Suurmetsän (47.ko ja 41.ko) asemakaavan muutoksesta nro 12369.

Kivikon ulkoilupuisto sijaitsee Lahdenväylän varressa rakenteilla olevan Kivikon teollisuusalueen ja Kivikon asuinalueen välissä. Ulkoilupuiston eteläosassa on Kivikon liikuntapuisto. Kaavamuutosaluealue muodostuu kahdesta osasta, joista pohjoisempi sijaitsee Kivikon teollisuusalueen pohjoispuolella ja eteläisempi Kivikon liikuntapuiston keskiosassa Kivikon hiihtohallin vieressä.

Kivikon alueen toteuttamista koordinoi kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston Viikki-Kivikko -projekti.

Lahdentien varteen on suunniteltu tontti urheilutoimintaa palvelevalle rakennukselle (YU), johon voi sijoittua sisäampumaurheilukeskus. Kaavoitettujen alueiden rakentamiskelpoiseksi saattaminen ja YU-korttelialueen toteuttaminen edellyttää Kivikonlaita –kadun jatkamista noin 50 metriä. Pyöräilyn laatukäytävälle on varattu tila Lahdenväylän varteen. Malmin lentokenttäalueen Kivikkoon yhdistävälle jalankulun ja pyöräilyn sillalle on osoitettu tilavaraus.

Kivikon liikuntapuistoon, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueelle (VU) on osoitettu paikka hallirakennukselle agilityn sisäharjoittelua varten sekä ja huoltorakennukselle pyöräilyn bmx-rataa varten. Kaavoitustyö on käynnistetty liikuntaviraston aloitteesta.

Suunnittelualueen pohjoinen osa on nykyisin Lahdenväylään rajoittuvaa metsäistä aluetta, jota ulkoilutiet rajaavat idässä ja pohjoisessa sekä vielä rakentamattomat teollisuustontit etelässä. Alue on Tattarisuon pohjavesialuetta. Ajoyhteys alueelle on Kehä I:ltä teollisuusalueen läpi kulkevan Kivikonlaidan kautta.

Suunnittelualueen eteläinen osa on osa Kivikon kallioselänteen
eteläpuoleisella laaksoalueella sijainnutta entistä Malmin ampumarataa. Suunnittelualueella on nyt pyöräilyn bmx-rata ja agility-kenttä sekä kallioaluetta ja täyttömaata. Etelässä alue rajautuu hiihtohallin tonttiin ja siihen liittyvään kuntoilualueeseen ja muilta osin lähivirkistysalueeseen ja rakennettuun puistoalueeseen.

Suunnittelualueen pohjoisessa osassa sekä molempien osien
lähiympäristössä on ensimmäisen maailmansodan linnoitekaivantoja ja tykkitietä.

Kaavassa osoitettujen rakennusten rakentaminen toteutuu yksityisten toimijoiden aikataulun mukaan.

Esittelijä

osastopäällikkö

Kirsti Laine

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12369 selostus, päivätty 17.11.2015, päivitetty Kslk:n 17.11.2015 päätöksen mukaiseksi

Oheismateriaali

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12369 kartta, päivätty 17.11.2015

2

Kivikon liikuntapuiston yleissuunnitelma

3

Ote sisäampumaurheilukeskuksen viitesuunnitelmasta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI2920033800000017

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566