Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2015

1 (1)

Liikuntalautakunta

 

 

 

 

LJ/4

 

26.3.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Jätkäsaaren liikuntapuiston asemakaavasta (nro 12277)

HEL 2011-006009 T 10 03 03

Lausuntoehdotus

Liikuntalautakunta antaa kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Liikuntalautakunta puoltaa asemakaavaa nro 12277 alla esitetyin huomautuksin.

Asemakaavan muutos mahdollistaa liikuntapuiston rakentamisen Jätkäsaareen. Tavoitteena on toiminnallisesti korkeatasoinen liikunta-alue, joka tarjoaa ulkoliikunta-alueet Jätkäsaaren peruskouluille sekä monipuolisia lähiliikuntapaikkoja. Koska liikuntapuisto sijaitsee hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, se tulee palvelemaan kaikkia helsinkiläisiä.

Liikuntapuistoon on osoitettu varaus kahdelle täysikokoiselle urheilukentälle harrastus- ja kilpaurheilun käyttöön. Toinen pääkentistä voidaan kattaa talvikausiksi ja toiseen on tavoitteena saada talvisin tekojäärata. Alueelle on osoitettu likimääräiset alueet pysäköinnille ja huoltorakennukselle sekä ohjeellinen alue liikuntapuiston toiminnan kannalta tarpeelliselle huoltoliikenteelle. Kenttien lisäksi liikuntapuistoon on suunniteltu toteutettavaksi monipuolinen lähiliikuntapaikka, jossa on vapaata palloittelunurmea, pienempiä pelikenttiä sekä tilavaraus skeitille.

Lähiliikuntapaikka on laajoille käyttäjäryhmille soveltuva, liikkumaan innostava, käyttäjiensä helposti saavutettava sekä vapaasti ja maksutta käytettävissä oleva alue. Jotta terveyttä edistävä liikunta-aktiivisuus saavutettaisiin, kaupunkirakenteeseen on tuotava kattava verkko oma-ehtoista arkiliikkumista tukevaa ympäristöä. Lähiliikuntapaikkojen tavoitteena on madaltaa arkiliikunnan kynnystä.

Kaavoitustyö on käynnistetty kaupunkisuunnitteluviraston aloitteesta. Liikuntaviraston edustajat ovat osallistuneet kaavoitustyöhön. Suunnittelussa on huomioitu liikuntapaikkojen saavutettavuus sekä suorituspaikkojen suojaaminen tuulisuudelta. Puiston kautta on linjattu alueen muuhun jalankulun ja pyöräilyn verkostoon liittyvä esteetön reittiyhteys.

Kustannukset

Alueen haastavasta maaperästä ja käyttöhistoriasta johtuen kaava-alueen toteuttamisen esirakentamis- ja perustamiskustannukset ovat korkeat.

Liikuntapuiston esirakentaminen ja varsinaisten toimintojen rakentaminen on mahdollista tehdä vaiheistetusti ja näin on mahdollista jakaa toteuttamiskustannuksia usealle vuodelle ja samalla saada joustoa väliaikaisten toimintojen siirtämiselle alueellisesti.

Liikuntapuiston suorituspaikkojen rakentaminen tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan Jätkäsaaren peruskoulujen tarvitsema kenttä sekä joitain lähiliikunnan suorituspaikkoja. Näiden tavoiteaikataulu on vuoteen 2020 mennessä.

Nimistö

Liikuntalautakunta tulee nimeämään kaavan osoittaman ulkoilu- ja virkistyspalvelujen alueen (VU) Jätkäsaaren liikuntapuistoksi. Lisäksi liikuntalautakunta esittää, että jatkossa kaupunkisuunnitteluvirasto nimeää tulevissa asemakaavoissa tärkeimmät ulkoliikuntapaikat, liikuntapuistot sekä kentät liikuntalautakunnan päätösten mukaisesti.

Vertailukohtana todettakoon, että asemakaavoissa nimetään kaikki puistot (VP) sekä leikkipuistot (VK). Mutta pääsääntöisesti ei koskaan liikuntapuistoja (VU).

Voimassa olevissa asemakaavoissa vain murto-osa ulkoliikuntapaikoista on nimetty. Liikuntalautakunnalla on liikuntatoimen johtosäännön 6 § mukaan oikeus nimetä liikuntapaikat. Liikuntalautakunnan päätöksen pohjalta merkittävät liikuntapuistot eivät kuitenkaan pääsääntöisesti tule nimetyiksi kiinteistökarttaan tai opaskarttaan. Kiinteistöviraston kaupunkimittausosasto luokittelee liikuntalautakunnalta tulleet nimet maastonimiksi, joihin jää kartan tekijän oman harkinnan mukainen mahdollisuus sijoittaa nimi kartta-aineistoon.

Kaavanimet käsitellään suoraan asemakaavojen ja mahdollisten nimenmuutospäätösten mukaan, eikä kartan tekijä käytä tässä omaa harkintaansa, vaan kaavanimet viedään kaikki sellaisinaan kartoille. Kiinteistöviraston kaupunkimittausosasto on esittänyt toiveena, että tärkeimmät ulkoliikuntapaikat, liikuntapuistot sekä kentät vahvistetaan kaavoissa tai erillisellä kaupunginvaltuuston/-hallituksen hyväksymällä pöytäkirjalla, mikäli liikuntapaikan nimi halutaan kiinteistökarttaan tai opaskarttaan.

Esittelijän perustelut

Asemakaavan muutoksen alue sijaitsee keskeisellä paikalla Jätkäsaaressa, Länsisataman matkustajaterminaalin vieressä. Jätkäsaaren tavarasatama muutti Vuosaareen vuonna 2008. Siihen saakka alue oli ulkopuolisilta suljettua asfaltoitua merikonttien säilytyskenttää.

Jätkäsaaren osayleiskaavassa (kaupunginvaltuusto 21.6.2006) alue on merkitty urheilu- ja virkistyspalveluiden alueeksi, jonka läpi on merkitty lounas-koillissuuntainen kevyen liikenteen yhteys.

Alue on rakennettavuuden kannalta haastava. Maaperässä on sekalaista jätetäyttöä, joka sisältää haitta-aineita. Jätteen hajoamisesta aiheutuu epätasaisia painumia. Kaavan osoittama maankäyttö mahdollistaa alueen kunnostamisen ja hyödyntämisen näistä
haasteista huolimatta.

Kaavan pohjaksi tehdyissä suunnitelmissa on ollut kaupunkikuvallisena tavoitteena liikuntapuiston liittyminen saumattomaksi osaksi ympäristöään. Lisäksi on painotettu ratkaisuja, joilla voidaan hillitä tuulisuuden tuomia haittoja. Liikuntaviraston edustajat ovat osallistuneet aktiivisesti viitesuunnitelmien laatimiseen.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 5,72 hehtaaria, josta liikuntapuistolle on varattu 4,72 hehtaaria ja katualueille 0,99 hehtaaria. Asemakaavassa osoitetaan rakennusoikeutta huolto- ja pukuhuonetiloina palvelevalle rakennukselle yhteensä 700 k-m².

Kaavatalous

Alueen haastavasta maaperästä ja käyttöhistoriasta johtuen kaava-alueen toteuttamisen esirakentamis- ja perustamiskustannukset ovat korkeat. Asemakaavan katualueiden sekä liikuntapuiston esi- ja pohjarakentamisen toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia yhteensä 12,5 miljoonaa euroa, joka jakaantuu seuraavasti (04/2013, Alv 0 %):
Esirakentaminen 2,5 milj. euroa
Kadut ja liikennealueet 3,5 milj. euroa
Liikuntapuiston pohjarakentaminen 6,5 milj. euroa

Maaperän pilaantuneisuuden sekä maaperän kaasujenhallinnan aiheuttamia kustannuksien on arvioitu olevan 1,2 milj. euroa. Nämä sisältyvät alueen
pohjarakentamiskustannuksiin.

Liikuntapuiston pintarakenteista ja urheilukentistä varusteineen ja järjestelmineen aiheutuu kustannuksia yhteensä 13,5 miljoonaa euroa, joka jakaantuu seuraavasti:
Rakennukset 2,0 milj. euroa
Liikuntapuiston toiminnot 11,5 milj. euroa

Liikuntapuiston esirakentaminen ja varsinaisten toimintojen rakentaminen on mahdollista tehdä vaiheistetusti ja näin on mahdollista jakaa toteuttamiskustannuksia usealle vuodelle ja samalla saada joustoa väliaikaisten toimintojen siirtämiselle alueellisesti.

Toteutus

Liikuntapuiston alla olevan kaatopaikka-alueen kunnostamiseksi vaaditaan ympäristölupa. Lupahakemus jätetään keväällä 2015 ja sen arvioitu käsittelyaika on noin 2 vuotta. Kunnostus voidaan tehdä vaiheittain ja se toteutetaan viimeistään rakentamisen yhteydessä.

Liikuntapuiston suorituspaikkojen rakentaminen tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan Jätkäsaaren peruskoulujen tarvitsema kenttä sekä joitain lähiliikunnan suorituspaikkoja. Näiden tavoiteaikataulu on vuoteen 2020 mennessä.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro. 12277 kartta, päivätty 24.2.2015

2

Havainnekuva

3

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12277 selostus, päivätty 24.2.2015, päivitetty Kslk:n 24.2.2015 päätöksen mukaiseksi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

 

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566