Helsingin kaupunki

Esityslista

13/2013

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Tj/4

 

31.10.2013

 

 

 

 

 

 

4

Automaattimetron tilannekatsaus

HEL 2011-005973 T 08 00 02

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee merkitä tiedoksi asiasta saadun informaation.

Esittelijä

Metron automatisointiprojektin tilanne on edelleen aikataulun kannalta kriittisellä polulla.

Projektin valmiusaste on 26.9.2013 kaikkiaan 56,2 % (Siemensin ilmoitus).

Automaattimetron investointityönumerolle, joka sisältää perussopimuksen mukaisten hankintojen lisäksi mm. automaattiprojektiyksikön palkkakulut, on tähän mennessä kirjattu yhteensä 26,6 M€. Hankesuunnitelman mukainen enimmäismäärärahavaraus ilman indeksitarkistusta on 115 M€.

Kolmen (3) ensimmäisen M100-sarjan metrojunayksikön automaattiajoasennus viivästyi kaikkiaan runsaat seitsemän (7) kuukautta ja lisäksi katsastuksen jälkeen metrojunayksiköissä on ollut erilaisia teknisiä vikoja, joiden vuoksi niitä on jouduttu ottamaan pois liikenteestä. Lisäksi M100-sarjan metrojunayksiköiden turvallisuustarkastuksessa on asetettu junayksiköiden matkustajakäytölle ehtoja, joiden osalta Siemensin toimenpiteet ovat vielä kesken.

Ensimmäinen M200-sarjan metrojunayksikkö luovutettiin Siemensille asennuksia varten maanantaina 9.9.2013, vaikka Siemens ei ollut vielä toimittanut M200-sarjan metrojunayksiköiden osalta HKL:lle Sopimuksen vaatimusten mukaista asennusohjelmaa. Siemens ilmoitti tarvitsevansa yhden M200-sarjan metrojunayksikön voidakseen viimeistellä asennusohjelman Sopimuksen mukaiseksi. M200-sarjan metrojunayksiköiden asennusten aloitus on myöhässä noin kahdeksan (8) kuukautta verrattuna Etenemissopimuksen aikatauluun.

Erityisen aikataulukriittinen ongelma on ollut automaattisten laituriovien suunnittelu niin, että ovet täyttävät kaikki automaattimetron toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen liittyvät vaatimukset. Siemens osapuolten neuvottelussa 20.9.2013 ilmoitti valmistelevansa kahdeksan (8) viikon kuluessa laituriovista sellaisen teknisen ratkaisun, joka täyttää sekä turvallisuuteen että toiminnallisuuteen liittyvät vaatimukset.

Vanhojen relepohjaisten asetinlaitteiden purkaminen on aloitettu heinäkuussa metrovarikolta, minkä jälkeen siirryttiin purkamaan matkustajalinjan asetinlaitteita. Purku on tehty päiväsaikaan, mutta sillä ei ole vaikutusta metron liikennöintiin. Purku on saatettu päätökseen viikon 42 aikana (Siemensin ilmoitus).

Siemens on ilmoittanut, että uuden ATS:n ja asetinlaitteen ohjelmat päivitetään viikonloppuna 26. – 27.10.2013.  

Siemens on ilmoittanut, että M100-sarjan modifioitujen metrojunien yötestaukset (automaattiajossa) on aloitettu. HKL on pyytänyt Siemensiltä turvallisuusselvitystä siitä, että automaattiajossa olevat metrojunayksiköt voidaan aina automaattiajon päätyttyä ottaa turvallisesti manuaaliseen liikenteeseen.

Edellisen johtokunnalle annetun katsauksen jälkeen automaattimetroprojektissa on erityisesti käyty neuvotteluja kirjeenvaihdossa seuraavista asioista:

-        Siemensin  länsimetroon esittämät lisä- ja muutostyöt (M300-sarjan vaunumuutokset ja laitemäärien  muutokset radalla) ja niiden hinnoittelu

-        Toimituserän 2 puuteluetteloasioiden korjaaminen ja poistaminen, jonka HKL edellyttää tapahtuvan ilman lisäkustannuksia

Osapuolten välisessä riidanratkaisumenettelyissä käräjäoikeus on antanut kaksi välipäätöstä, jolla se toisaalta on ilmoittanut, ettei käsittele Siemensin kannetta kiireellisenä, ja pyytänyt Siemensiä perustelemaan salassapitoa koskevat vaatimuksensa yksityiskohtaisesti.  

Automaattimetrohankkeeseen liittyy myös jäljempänä hallinto- ja talousyksikön asiana oleva selvitys korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä automaattimetrohankintaa koskevasta valituksesta.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Matti Lahdenranta

Lisätiedot

Matti Lahdenranta, toimitusjohtaja, puhelin: 310 35901

matti.lahdenranta(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 35091

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

matti.lahdenranta@hel.fi

http://www.hkl.fi

+358 9 310 35090

 

FI02012566