Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2013

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Tj/5

 

21.03.2013

 

 

 

 

 

 

5

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto A. Johanna Sumuvuoren ym. valtuustoaloitteeseen metron yöliikenteen pidentämisestä

HEL 2013-000694 T 00 00 03

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee lausua Johanna Sumuvuoren ym. valtuustoaloitteesta metron yöliikenteen pidentämisestä seuraavaa:

Metron liikennöintiajan jatkaminen ei ole toistaiseksi perusteltua paitsi palvelutaso- ja turvallisuusnäkökulmien, myöskään joukkoliikennejärjestelmän kustannustehokkuuden kannalta. Mikäli metron palveluaikaa kuitenkin halutaan laajentaa, on ensi vaiheessa mahdollista vain jatkaa metroliikennettä kaksi tuntia perjantai- ja lauantaiöisin, jolloin radalla on töitä tai liikennettä vain satunnaisesti. Tätäkään ei ole syytä aloittaa vielä vuosina 2013 - 2015 länsimetron rakentamiseen liittyvien, rata-alueella tapahtuvien asennus- ja testaustöiden sekä materiaalikuljetusten vuoksi.

Esittelijä

Hallintokeskus on pyytänyt 25.3.2013 mennessä johtokunnalta lausunnon valtuustoaloitteesta (Johanna Sumuvuori ja 55 muuta valtuutettua), joka koskee metron yöliikenteen pidentämistä.

HSL:n hallitus on 24.1.2013 antanut aloitteesta hyvin perustellun lausunnon (liite).

Metron yöliikennöintiä on jatkettu erilaisten suurtapahtumien yhteydessä. Asiakaspalaute kokeiluista on ollut positiivista. Eri tahot esittävät liikennöinnin laajentamista aika ajoin. HKL ei kuitenkaan ole saanut yksittäisten toivomusten lisäksi matkustajilta laajemmin palautetta, jossa olisi toivottu metron yöliikennöintiä pysyväksi käytännöksi.

Itä-Helsingin asukkaista noin 70 % asuu kävelyetäisyydellä metroasemasta. Kävelyetäisyyden ulkopuolella olevaa maankäyttöä palvellaan metron liityntälinjastolla. Metroliikennöinnin päättyessä alkavien N-linjojen alueellinen kattavuus vastaa metron ja liityntälinjaston yhteistä palvelualuetta. Matkustuskysyntä on vähäistä myöhäisillan liikenteessä, jolloin bussien kapasiteetti pääsääntöisesti riittää kysynnän hoitamiseen.

Metron nykyinen toimintaympäristö muuttuu lähivuosina merkittävästi metron automatisoinnin ja Ruoholahti–Matinkylä -metroliikenteen aloittamisen myötä.

Käytännössä jatkettua yöliikennettä ei voida viikonloppua lukuun ottamatta aloittaa, ja sen aloittaminen viikonloppuisinkin on vaikeaa, ennen automaattimetroa ja Länsimetron avaamista yöaikana tapahtuvien asennus- ja testaustöiden sekä materiaalikuljetusten vuoksi.

Metron liikennöintiajan pidentäminen tai läpiyön liikennöinti vaatisi lisäresursseja järjestyksenpitovalvomoon, liikenteenohjaukseen ja vartiointiin. Pidennetty metroliikenne johtaisi myös työvuorojärjestelmien muutokseen ja lisääntyneeseen kuljettajatarpeeseen.

Jos metro liikennöi yöaikaan, vaikeutuu metroradan huolto ja kunnossapito. Myös vaunujen siivous- ja huoltoajat lyhenevät, jolloin tarvittavat toimet tulisi suorittaa nykyistä suuremmalla henkilöstömäärällä.

Metron yöliikenteen mahdollinen jatkaminen olisi tarkoituksenmukaista toteuttaa 20 minuutin vuorovälillä linjoilla Ruoholahti - Vuosaari ja Ruoholahti-Mellunmäki, jolloin Ruoholahden ja Itäkeskuksen välille muodostuisi 10 minuutin vuoroväli. Myös liityntälinjaston liikennöintiaikaa jatkettaisiin vastaavasti.

Mikäli palveluaikaa laajennetaan kaksi tuntia perjantai- ja lauantaiöisin niin, metroliikenteen liikennöintikustannukset, mukaan lukien vartiointi- ja asemien siivous, kasvaisivat tällöin noin 400.000 euroa vuodessa.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Matti Lahdenranta

Lisätiedot

Tapio Hölttä, metroliikennejohtaja, puhelin: 310 35683

tapio.holtta(a)hel.fi

Liitteet

1

Johanna Sumuvuoren valtuustoaloite

2

HSLn lausunto valtuustoaloitteesta Metron yöliikenteen pidentämiseksi1.pdf

3

Kslkn lausuntoesitys ja -päätös 19.3.2013.pdf

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 35091

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

matti.lahdenranta@hel.fi

http://www.hkl.fi

+358 9 310 35090

 

FI02012566