Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2017

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Kupo/Kultj/1

 

18.4.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto varavaltuutettu Maria Ohisalon ym. valtuustoaloitteeseen Kaikukortin käyttöönottamiseksi Helsingissä

HEL 2017-001952 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien henkilöiden ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään tarjoamalla mahdollisuus hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on myös edistää pienituloisten henkilöiden ja perheiden elämänlaatua, terveyttä ja osallisuutta.

Valtuutetut ovat kiinnittäneen huomioita tärkeään asiaan. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta pitää tärkeänä, että kulttuuri ja taide ovat tasapuolisesti kaikkien kaupunkilaisten ulottuvilla. Sekä kunnalla että valtiolla on jaettu vastuu tavoitteen toteutumisesta. Yleisen saavutettavuuden periaatteeseen sisältyy myös se, että matalatuloisilla henkilöillä on oltava tasavertainen mahdollisuus osallistua kulttuuritoimintaan.

Helsingin kaupungin kulttuuriorganisaatioiden toiminnassa painotetaan vahvasti kulttuurin saatavuutta sekä saavutettavuutta. Kulttuuritarjonnan suunnittelussa tulee edistää kaikkien kaupunkilaisten mahdollisuuksia saada kulttuuripalveluita ja käyttää niitä mahdollisimman helposti.

Helsingin kulttuurikeskuksen järjestämässä kulttuurikaveritoiminnassa, jossa kaupungin kouluttamat vapaaehtoiset lähtevät avuksi ja tueksi kulttuuritapahtumiin, on otettu huomioon fyysinen, sosiaalinen sekä taloudellinen saavutettavuus. Vapaaehtoisten apu on maksutonta ja mukana olevien 27 kulttuuritoimijan pääsylipun hinta asiakkaalle on korkeimmillaan 5 euroa. Mukana toiminnassa on kaupungin omien kulttuuripalveluiden lisäksi lukuisia yksityisiä, kansallisia sekä vapaan taidekentän kulttuuriorganisaatioita. Kaikukortti tukisi ja vahvistaisi entisestään olemassa olevaa linjaa.

Espoo on toteuttanut kaikukorttimallin, joka muuttujat muuttuen edellyttäisi Helsingissä minimissään yhden päätoimisen henkilötyövuoden työpanoksen osoittamista kaikukortin kokonaisorganisoimiseen, viestintään ja käytön raportointiin ja seurantaan. Mikäli sosiaali- ja terveysvirastolla ei ole tässä kokonaisuudessa roolia, ei kulttuurin toimialalla ole suoraan osoittaa tällaisen hankkeen organisoimiseen tarvittavaa henkilöresurssia siirryttäessä toimialamalliin.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta katsoo, että kortin toteuttamisen tulisi olla ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteellisten järjestelyjen yhteydessä. Kulttuuritoimi on valmis tukemaan ja antamaan asiantuntemustaan, mikäli Helsingissä päätettäisiin toteuttaa korttitoiminta. Kulttuuritoimi ei kuitenkaan katso olevansa tämäntyyppisen rakenteen toteuttamisen ensisijainen organisaattori. Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus kulttuuripalveluissa tulisi kuitenkin olla kaikkien kulttuuritoimijoiden toiminnassa tärkeällä sijalla.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta 28.4.2017 mennessä lausuntoa varavaltuutettu Maria Ohisalon ja 55 muun valtuutetun valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään
että kaikukortti otettaisiin käyttöön Helsingissä. Aloitteen mukaan Kaikukortti on tarkoitettu niille, joilla ei ole muuten varaa hankkia lippuja esimerkiksi museoon, teatteriin tai konserttiin. Korttia jaetaan Kaikukortti-verkostoon hyväksyttyjen yli 16-vuotiaille pienituloisille sosiaali- ja terveystoimijoiden asiakkaille, ja siihen sisältyy mahdollisuus ottaa mukaan alle 16-vuotiaita lapsia. Kortti on käytössä Espoossa ja Kainuussa.

Asiasta on pyydetty lausuntoa myös taidemuseon, kaupunginorkesterin, suomenkielisen ja ruotsinkielisen työväenopiston johtokunnilta sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Stuba Nikula

Lisätiedot

Anna-Riikka Vuori, projektisihteeri, puhelin: 310 37941

annariikka.vuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Allekirjoitettu Ohisalo Maria ym. valtuustoaloite Kvsto 15.2.2017 asia 41

2

Ohisalo Maria ym. valtuustoaloite Kvsto 15.2.2017 asia 41

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4710

Kalevankatu 6

+358 9 3101060

0201256-6

FI3380001500500542

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kulttuuri@hel.fi

http://www.hel.fi/kulttuuri

+358 9 31037009

 

FI02012566