Helsingin kaupunki

Esityslista

1/2017

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Vp/4

 

12.01.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely Meilahden taidemuseon ja kartanoalueen kehittäjän löytämiseksi (Meilahti)

Pöydälle 15.12.2016

HEL 2016-012165 T 10 01 01 00

Tamminiementie 6 - 8

Päätösehdotus

Kiinteistölautakunta päättää hyväksyä hakuohjeen (liite 4) ja oikeuttaa kiinteistöviraston tonttiosaston yhdessä tilakeskuksen kanssa järjestämään ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn, jolla etsitään neuvottelukumppaneita, rakennusten ostajaa ja alueen kehittäjää Meilahden taidemuseon ja kartanon alueelle. Alue on noin 3,3 hehtaarin suuruinen määräala kiinteistöstä 91-437-1-14.

Lisäksi lautakunta oikeuttaa tonttiosaston ja tilakeskuksen tekemään hakuohjeeseen pieniä muutoksia ja valitsemaan yhteistyössä kaupunkisuunnittelu- ja rakennusviraston kanssa neuvotteluihin kutsuttavat ja käymään alueen varaus-, vuokraus- ja myyntiesityksen valmistelemisen edellyttämät neuvottelut.

Esittelijän perustelut

Asemakaava

Kilpailualueella on voimassa olevassa asemakaavassa (nro 8910) merkintä Sy: kulttuurihistoriallinen ympäristösuojelualue, jolla olevat sr-1 ja sr-2-merkinnällä merkityt rakennukset ja rakennelmat sekä luonnonympäristö muodostavat arvokkaan ympäristökokonaisuuden. Liitteessä 3 on ote asemakaavasta, johon on rajattu hakualue.

Meilahden huvila-alueen asemakaavan muutos on valmisteilla, mutta hakualue on rajattu pois nyt vireillä olevan asemakaavamuutoksesta. Alueelle laaditaan erillinen asemakaava nyt pidettävän menettelyn kautta saatujen kehittämisideoiden ja neuvottelujen tulosten pohjalta. Rakennuksille pihapiireineen kaavoitetaan tarkoituksenmukainen tontti ja ranta-alue jää yleiseksi puistoalueeksi.

Kilpailualueen täydennysrakentaminen ja uusi käyttötarkoitus

Alueelle on mahdollista suunnitella pienimuotoista uudisrakentamista puistomaiseen ympäristöön. Esimerkkejä alueen uusiksi toiminnoiksi ovat esimerkiksi ravintolat, kahvilat, hyvinvointipalvelut majoitustiloineen sekä sauna-, taide- ja kulttuuripalvelut.

Ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely

Ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyllä tarkoitetaan tontinluovutuskilpailua joustavampaa menettelyä, jossa hakuilmoituksen perusteella etsitään hankkeiden toteuttamisesta kiinnostuneita tahoja neuvotteluihin. Erillistä kilpailuohjelmaa ei laadita, vaan hakeminen tapahtuu lehdissä ja kiinteistöviraston verkkosivuilla julkaistavan hakuilmoituksen ja -ohjeen perusteella.

Kohteista kiinnostuneet voivat kertoa kiinnostuksestaan ja esitellä suunnitelmansa. Ilmoittautumismenettelyyn osallistuminen edellyttää kirjallista hakemusta.

Menettely käynnistetään helmikuussa 2017, jolloin aineisto lisätään kiinteistöviraston tilakeskuksen nettisivuille ja menettelystä tiedotetaan laajasti. Valinnat pyritään tekemään toukokuun 2017 loppuun mennessä.

Ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely on perusteltu, koska se on tasapuolinen kaikille alan toimijoille ja sillä pyritään hankkeiden korkeatasoiseen lopputulokseen.

Neuvottelukumppaneiden valinta

Hakemusten perusteella tonttiosasto valitsee yhdessä muiden hallintokuntien kanssa neuvottelukumppanit, käy tarvittavat neuvottelut ja pyytää mahdollisia lisäselvityksiä ja -ehdotuksia. Neuvottelujen ja lisäselvitysten jälkeen tonttiosasto ja tilakeskus laativat hankkeen toteuttajan valitsemiseksi esityksen kiinteistölautakunnalle.

Hakemusten arvosteluperusteet

Tonttiosasto valitsee yhdessä kaupungin muiden hallintokuntien kanssa kokonaisuutena arvostellen parhaan kokonaisratkaisun esittäjän. Arviointikriteereinä ovat hakijan taloudelliset resurssit, aikaisempi kokemus vastaavasta liiketoiminnasta, liiketoimintasuunnitelman toteuttamiskelpoisuus ja suunnitelman kaupunkikuvalliset ominaisuudet.

Maanvuokrasopimus

Alue esitetään varattavaksi ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn perusteella ja vuokrattavaksi valitulle hankkeen toteuttajalle pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella. Riippuen tulevalle tontille toteutettavan hankkeen laajuudesta, vuokrasopimukseen voidaan erittäin painavista syistä esittää osto-optiota. Vuokraus- ja ostohinta määritetään käyttötarkoituksen perusteella ulkopuolisen kiinteistöarvioijan avulla.

Rakennusten myynti

Neuvottelumenettelyn pohjaksi osallistujilta pyydetään indikatiivista hintaa alueella sijaitsevista kaupungin omistamista Taidemuseo-, Kartano- ja Tanssipaviljonkirakennuksista. Taidemuseon saa tarvittaessa purkaa, jolloin tontin kehittämismahdollisuudet paranevat. Rakennukset vaativat suuria peruskorjauksia. Neuvottelujen edetessä myyntihinta täsmentyy tulevan käyttötarkoituksen perusteella tarvittaessa ulkopuolisen kiinteistöarvioijan avulla.

Esittelijä

virastopäällikkö

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Ilkka Aaltonen, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 36441

ilkka.aaltonen(a)hel.fi

Risto Heikkinen, vuokrauspäällikkö, puhelin: 09 310 23101

risto.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Viistokuva

3

Asemakaava

4

Hakuohjeluonnos 5.12.2016

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Tilakeskus

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2200

Fabianinkatu 31 D

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

real.estate@hel.fi

http://www.hel.fi/kv

+358 9 310 36512

 

FI02012566