Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2023

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

25.4.2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Hankintaoikaisuvaatimus tilat-palvelun tiimipäällikön 21.3.2023 § 3 päätökseen koskien neuvottelumenettelyyn valittujen ehdokkaiden valintaa Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion vuokratilojen hankintaa

HEL 2023-001478 T 02 08 03 00

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä NCC Property Developement Oy:n (NCC) tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen tilat-palvelun projektitiimi 2 tiimipäällikön 21.3.2023 HEL 2023-001478 § 3 tekemästä Ehdokkaiden valinta neuvottelumenettelyyn koskien Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion yhteisten taiteiden- ja yleisopetuksen vuokratilojen hankintaa koskevasta päätöksestä.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden perusteella edellä mainittua päätöstä tulisi muuttaa.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 132 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Tilat-palvelun projektitiimi 2 tiimipäällikön 21.3.2023 HEL 2023-001478 § 3 tekemä hankintapäätös perusteluineen sekä muutoksenhakuohjeineen annettiin tarjoajille tiedoksi sähköpostitse 21.3.2023.

NCC Oy on tehnyt päätöksestä hankintayksikölle hankintaoikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisuvaatimus on saapunut 30.3.2023 joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Hankintaoikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Hankintamenettely ja hankintapäätös

Tarjouskilpailu perustuu 31.1.2023 päivättyyn EU-hankintailmoitukseen HEL 2023-001478 Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion yhteisten taiteiden- ja yleisopetuksen vuokratilojen hankintaa sekä tarjousaikana
jätettyihin kysymysten vastauksiin. Hankinta toteutetaan hankintalain 34 §:n mukaisessa neuvottelumenettelyssä.

Määräaikaan 6.3.2023 mennessä osallistumishakemuksia saapui yhdeksän (9) kappaletta.

Koska tarjoajia oli enemmän kuin neuvottelumenettelyyn valittavien määrä, kolme (3) kappaletta, valinta tehtiin tarjouspyynnössä olleiden valintakriteerien mukaisesti ja eniten pisteitä saaneet tarjoajat valittiin vuokratilojen hankintaa koskeviin neuvotteluihin.

Päätös osallistujien valinnasta perustuu tarjoajien ilmoittamien referenssihankkeiden pisteytykseen. Hankintayksikkö on pisteyttänyt osallistumishakemusten soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset-lomakkeen kohdan 6 ”Referenssihanke on toteutettu vuokramallilla sisältäen kohteen rakennuttamisen, suunnittelun johtamisen, rahoituksen, toteutuksen ja ylläpidon. Referenssihankkeeseen liittyy vähintään 10 vuoden pituinen kohderakennuksen ylläpitoa koskeva palvelu- tai vuokrasopimus” sen mukaan, miten osallistumishakemuksen toimittaneet ovat ilmoittaneet kyseisen kriteerin täyttyneen.

Tilat-palvelun projektitiimi 2 tiimipäällikkö teki 21.3.2023 HEL 2023-001478 § 3 päätöksen neuvottelumenettelyyn kutsuttavista tarjoajista. Neuvotteluihin kutsuttiin Antilooppi Ky, Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt ja Hemsö Suomi Oy.

Hankintaoikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijän, NCC Oy:n, mukaan yllä oleva pisteytysperuste viittaa ns. elinkaarihankkeena toteutettuihin hankkeisiin. NCC Oy pyytää arvioimaan kilpailijoiden referenssit sen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti, mikäli tilaaja on hyväksynyt myös pääoma- ja hoitovuokramallilla olevat referenssit, NCC Oy pyytää tarkastamaan ilmoittamiensa referenssien pisteytyksen ko. valintakriteeristä uudelleen, jolloin kokonaispisteisiin tulisi yllä mainitusta pisteytyksen kohdasta yhteensä 8 lisäpistettä.

Pisteytyksessä tilaaja on edellä mainitussa kohdassa hyväksynyt vuokramallilla vähimmäisvaatimusten mukaisesti toteutetut referenssit ja pisteyttänyt niiden ominaisuudet ehdokkaiden ilmoittamien tietojen mukaisesti. Pisteytysperusteena on käytetty referenssikohteen toteuttamista vuokramallilla esitettyjen kriteerien mukaisesti. Elinkaarimalliin ei vaatimuksissa ole viitattu.

Tilaajan hyväksyttäviksi arvioimissa tiedoissa referenssikohteista ehdokkaat ovat vastanneet vuokramallia koskevaan kohtaan Kyllä ja halutessaan tarkentaneet olemassa olevan sopimuksen sisältöä. Tilaajalla on referenssikohteista käytössä vain se tieto, jonka ehdokas täyttölomakkeella niistä ilmoittaa. Ehdokas on vastuussa annettujen tietojen paikkansapitävyydestä ja yksiselitteisyydestä.

NCC Oy on osallistumishakemuksen soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset- lomakkeeseen kirjannut edellä mainittuun, omia referenssikohteitaan koskevaan kohtaan joko Ei tai Ei ylläpitosopimusta.

Vuokrahankkeita koskevissa referensseissä tilaajalle olennainen tieto on se, että laadittu sopimus kattaa kohteen ylläpidon. NCC Oy:n referenssikohteissa tilaajan ainoana vaihtoehtona oli tulkita ehdokkaan ilmoittamat tiedot niin, ettei ylläpitoa koskevaa sopimusta ole ja näin jättää vuokrahanketta koskeva kriteeri ilman pisteitä.

NCC Oy on osallistumishakemuksen soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset -lomakkeella myös laskenut referenssikohteilleen omatoimisesti kokonaispisteet. Nuo pisteet ovat yhtenevät tilaajan pisteytyksessä käyttämien pisteytysten kanssa. Pistevertailun tultua ehdokkaiden tietoon NCC Oy on tulkinnut esitettyjä vaatimuksia uudelleen ja halunnut muuttaa alun perin antamiaan tietoja ja sitä kautta referenssikohteidensa saamia kokonaispisteitä ensin 34:ään ja myöhemmin 38:aan. Neuvotteluvaiheeseen valittujen kolmen tarjoajan kokonaispistemäärät jakautuivat välille 36- 46.

Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu edellyttää, että tarjoaja ei voi muuttaa tai täydentää tarjoustaan tarjouksen määräajan jälkeen olennaisilta osin. Tarjouksen muuttaminen on olennaista aina silloin, kun muutoksen hyväksyminen johtaisi tarjoajan vertailupisteiden muuttumiseen.

Hankintayksikön tulee voida luottaa ehdokkaiden antamiin tietoihin referenssikohteistaan. Tarjouspyyntö ei myöskään ole ollut epäselvä, sillä kaikki muut kahdeksan ehdokasta ovat tulkinneet referenssikohteidensa toteuttamista vuokrahankkeena -kohdan vaatimusten mukaisia vuokrahankkeita kuvaavalla tavalla.

Johtopäätökset

Hankinta on toteutettu hankintalain mukaisesti. Tarjoukset on käsitelty tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaatetta noudattaen. Yllä mainituilla perusteilla hankintayksikkö ei voi hyväksyä NCC Oy:n tarjoajien valinnan jälkeen osallistumishakemusvaiheessa antamiinsa tietoihin tekemiä muutoksia ja esittää, että oikaisuvaatimus hylätään. Edellä esitetyillä perusteilla NCC Oy:n tekemä hankintaoikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa Tilat-palvelun projektitiimi 2 tiimipäällikön tekemää hankintapäätöstä.

Kaupunkiympäristölautakunnan toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunta on toimivaltainen käsittelemään hankintaoikaisuvaatimuksen.

Sovelletut säädökset

Hankintalaki (1397/2016) 34, 132 ja 133 § sekä hallintolaki (434/2003) 31, 34, 43, 44, 45 ja 48 §

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Julle Keihänen, lakimies, puhelin: 09 310 89498

julle.keihanen(a)hel.fi

Juha Aaltonen, projektinjohtaja, puhelin: 310 21008

juha.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 30.3.2023

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Tiedoksi

Kaupungin sisäinen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566