Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2023

1 (2)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

25.4.2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle kierto- ja jakamistalouden tiekartan päivittämisestä toimenpideohjelmaksi (a-asia)

Pöydälle 18.04.2023

HEL 2023-004704 T 11 00 01

Esitysehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartan päivittämisen toimenpideohjelmaksi ja päivitetyn ohjelman ohjeellisena noudatettavaksi. Toimenpideohjelma on kaupungin kiertotaloustyötä ohjaava asiakirja tavoitteiden, toimenpiteiden määrittelyn, ohjelman seurannan ja ohjauksen sekä ohjelman päivityksen osalta.

Esittelijän perustelut

Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartta hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 12.5.2020 ohjeellisena noudatettavaksi. Tiekarttaa on nyt tarpeen päivittää, sillä kiertotalouden toimintaympäristö kehittyy tällä hetkellä nopeasti. Lisäksi Hiilineutraali Helsinki 2030 -toimenpideohjelmasta on karsittu joitakin kiertotalouden teemoja, joita kuitenkin on edelleen tarpeen edistää. Näitä ovat esimerkiksi kaupungin omien kiertotaloustoimijoiden toiminnan edistäminen, ruokahävikin vähentäminen sekä kirjastojen rooli jakamistaloudessa. Päivityksen yhteydessä kierto- ja jakamistalouden tiekartta muutetaan kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelmaksi, mikä on linjassa ympäristönsuojelun muiden osa-alueohjelmien kanssa ja kuvastaa paremmin asiakirjan luonnetta.

Päivitys toteuttaa kaupunkistrategian tehtävänantoa kierto- ja jakamistalouden tiekartan kunnianhimoisesta toteuttamisesta. Se on linjassa kansallisen kiertotalouden edistämisohjelman, päivitettävänä olevan ympäristöpolitiikan linjausten sekä syksyllä 2020 Helsingin allekirjoittaman, ICLEIn koordinoiman Euroopan kaupunkien kiertotalousjulkilausuman kanssa.

Päivitetyn toimenpideohjelman painopistealueet ovat rakentaminen, hankinnat sekä ympäristötietoisuus ja kestävä kuluttaminen. Päivityksen tavoitteena on yhtäältä tarkentaa tiekartan olemassa olevaa sisältöä nykytilanteen pohjalta sekä toisaalta laajentaa sitä kattamaan paremmin kaupungin eri toimintoja ja kiertotalouden teemoja. 

Toimenpideohjelman aikajänne ulottuu vuoteen 2035 siten, että kullekin painopistealueelle on asetettu kiristyvät kiertotaloustavoitteet kausille 2022–2025, 2026–2030 ja 2031–2035. Tavoitteiden saavuttamisen tueksi ohjelmaan on kirjattu nyt yhteensä 23 toimenpidettä. Toimenpiteitä päivitetään virkatyönä tarpeen mukaan esimerkiksi toimintatapojen ja lainsäädännön kehittyessä tai Helsingin mahdollisesti allekirjoittaessa kansallisen kiertotalouden green deal -sopimuksen. Toimenpideohjelma päivitetään kuitenkin viimeistään vuonna 2025.

Kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman toimenpiteiden etenemistä seurataan Kiertotalousvahti-palvelun avulla ja toimenpiteistä raportoidaan vuosittain kaupungin ympäristöraportissa.

Toimenpideohjelman kunkin toimenpiteen osalta on arvioitu suuntaa antavasti kustannuksia, resurssitarpeita sekä ympäristöhyötyjä. Uusien toimintatapojen kehittäminen ja omaksuminen vaatii resursseja ja on usein aluksi kallistakin, mutta tuottaa parhaimmillaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Resurssien tehokkaamman hyödyntämisen ja uudelleenkäytön avulla voidaan myös saavuttaa kustannussäästöjä.

Kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelma on valmisteltu ympäristönsuojelu- ja ohjaus -yksikön koordinoimana yhdessä eri toimenpiteiden vastuutahojen sekä kaupungin kiertotalousverkoston asiantuntijoiden kanssa. Toimenpideohjelmaluonnos on esitelty kiertotalousklusterin ohjausryhmälle 16.5.2022 sekä toimialojen johtoryhmille syksyllä 2022.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Leona Silberstein, ympäristötarkastaja, puhelin: 310 36883

leona.silberstein(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelma

2

Kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman taloudellisten vaikutusten arviointi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566