Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/6

 

11.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Hakuninmaan ja Kaarelan asuinalueiden meluongelmien ratkaisemiseksi (b-asia)

HEL 2016-013310 T 00 00 03

Hankenumero 5264_104

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

Kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara ja kahdeksan muuta valtuutettua ovat esittäneet valtuustoaloitteessaan että Helsingin kaupunki ryhtyy yhteistyössä Liikenneviraston ja Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa toimenpiteisiin Hämeenlinnanväylän Kannelmäki - Kaivoksela tieosuuden meluongelman laajuuden ja terveysvaikutusten selvittämiseksi sekä ratkaisemiseksi meluaidan tai meluvallin avulla.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymässä liikenneinvestointien talousarvio- ja investointiohjelmaehdotuksessa Hämeenlinnanväylän Kaarelan kohdan lisäkaistat ja meluesteet ovat mukana kaupungin rahoitusosuuden osalta. Kyseinen hankeen toteutuminen on kuitenkin riippuvainen (Liikenneviraston) Uudenmaan ELY-keskuksen osallistumisesta hankkeen toteuttamiseen ja sen osoittamasta investoinnista sekä aikataulusta.

Hämeenlinnanväylän tiesuunnitelma, joka sisältää myös meluesteet, on vanhentunut ja sen vuoksi ennen melusuojauksen toteuttamista kohteeseen pitää laatia uusi maantielain mukainen tiesuunnitelma. Tiesuunnitelman päivittäminen kuuluu Uudenmaan ELY-keskuksen vastuulle.

Hämeenlinnanväylälle on laadittu kehittämissuunnitelma vuonna 1993, joka on jo monilta osin vanhentunut. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa laatimassa Hämeenlinnanväylän osuudelle Hakamäentie - Kehä III kehittämisselvitystä. Sen laatimisessa noudatetaan soveltuvin osin maantielain mukaisen yleissuunnitelman työn sisältöä. Kehittämisselvityksen valmistuttua voidaan kohteelle alkaa laatia tiesuunnitelmaa Uudenmaan ELY-keskuksen toimesta.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Ville Jalovaara ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet 30.11.2016 seuraavan valtuustoaloitteen:

Joukko Helsingin Hakuninmaan ja Kaarelan asukkaita on kääntynyt kaupunginvaltuutetun puoleen alueellensa meluongelman kanssa yritettyään ensin edistää asiaa yhteydenotolla Helsingin kaupungin

ympäristökeskukseen. Hakuninmaan ja Kaarelan alueella voimakas liikenteen melu on todellinen asukkaiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen vaikuttava ongelma. Näiden kahden asuinalueen läpi kulkeva Hämeenlinnanväylä on yksi Helsingin vilkkaimmista liikenneväylistä. Väylän molemmilla puolilla asutus jatkuu tien laitaan asti. Väylä on nelikaistainen ja sillä on 80 km/t nopeusrajoitus. Muualla Helsingissä vastaavissa paikoissa meluongelmia on pyritty vähentämään meluvallilla tai meluaidalla. Samoin on tarpeen selvittää millaisia terveysvaikutuksia melusta aiheutuu Kaarelan ja Hakuninmaan asukkaille varsinkin, kun alueelle on suunnitteilla merkittävää uudisrakentamista Kuninkaantammen

alueelle. Kaupungin on syytä olla asiassa aloitteellinen Liikenneviraston ja Uudenmaan ELY-keskuksen suuntaan, joiden vastuulla on liikenneväylien meluntorjunta myös kaupungin alueella. Ehdotan valtuusto-aloitteella, että Helsingin kaupunki ryhtyy yhteistyössä Liikenneviraston ja Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa toimenpiteisiin Kannelmäki-Kaivoksela tieosuuden meluongelman laajuuden ja terveysvaikutusten selvittämiseksi sekä ratkaisemiseksi meluaidan tai meluvallin avulla.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia pyytää aloitteesta kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle 8.5.2017 mennessä.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Jari Rantsi, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37215

jari.rantsi(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Jalovaara Ville Aloite Kvsto 30112016 1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566