Helsingin kaupunki

Esityslista

39/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/6

 

13.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee pyöräilijöiden ajolinjojen merkitsemistä Elielinaukiolla (b-asia)

HEL 2016-010623 T 00 00 03

Hankenumero 5264_65

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Pyörätiet on merkitty liikennemerkein ja tiemerkinnöin Elielinaukion ja Asema-aukion länsireunalla sekä Postikadun pohjoisreunalla. Näiden pyöräteiden välisellä alueella on pyöräily sallittua. Alue tulkitaan katuaukioksi, jolla toimitaan samaan tapaan kuin yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä. Tällä alueella pyöräilijöiden halutaan käyttäytyvän jalankulkijoiden ehdoilla. Erottelu saattaisi lisätä pyörien nopeuksia ja tästä aiheutuisi haittaa vilkkaalle jalankululle. Lisäksi erottelu rajaisi ja vaikeuttaisi pyöräilijöiden ajolinjojen valintaa. Merkinnät eivät myöskään poistaisi pyöräilijöiden suorempien ajolinjojen valintaa (oikaisua) aukiolla.

Liikennesuunnitteluosasto ja rakennusvirasto ovat laatimassa suunnitelmaa Helsingin ratapihan alittavasta tunnelista. Pyöräliikenteen ennusteissa tunneli vähentää merkittävästi tarvetta kiertää Rautatieaseman eteläpuolitse, joten Elielinaukion pyöräilijämäärät vähenevät.

Näin ollen pyörätien merkitsemistä Elielinaukiolle ei katsota tarkoituksenmukaiseksi.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Sami Mutanen ja 21 muuta valtuutettua ovat tehneet 28.9.2016 seuraavan valtuustoaloitteen:

Elielinaukio on yksi vilkkaimmista paikoista Helsingissä. Elielinaukiolle johtaa useasta suunnasta pyörätiet, jotka katkeavat torialueeseen. Järjestely on sekava ja aiheuttaa jatkuvia vaaratilanteita ja törmäämisiä pyöräilijöiden, torikojujen pitäjien ja jalankulkijoiden välille. Merkintöjen puuttuessa ei ole selvää, miten alueella kuuluu liikkua. Sanomatalolta ja Mannerheimintien suunnasta tulevat pyörätiet katkeavat torialueeseen ja katkoksen jälkeen jatkuvat Asema-aukion suuntaisesti.

Me allekirjoittaneet ehdotamme pyörätien jatkamista sekä kokonaisuuden selkeyttämistä koko Elielinaukion osalta ja suojatien merkitsemistä jalankulkijoita varten. Mikäli merkitsemistä ei haluta tehdä, koska kyseessä on torialue, on huomioitava, että tämä ei ole estänyt pyöräteiden merkitsemistä myöskään Hakaniementorille. Järjestely voitaisiin toteuttaa erittäin kevyillä toimenpiteillä, kuten maalauksin.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia pyytää aloitteesta kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle 15.1.2017 mennessä.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Pekka Nikulainen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37122

pekka.nikulainen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Allekirjoitettu, Muttilainen Sami valtuustoaloite 28.9.2016 asia 26

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566