Helsingin kaupunki

Esityslista

30/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/4

 

4.10.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma -raportin luonnos (a-asia)

Pöydälle 27.09.2016

HEL 2016-007857 T 10 03 06

Ksv 1521_5

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää merkitä tiedoksi Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma -raportin luonnoksen sekä Viher- ja virkistysverkoston kehittämisen periaatteiden käsittelyaikataulun 1.11.2016.

Esittelijän perustelut

Kaupungin tiivistyminen edellyttää viheralueverkoston tavoitteellista suunnittelua koko kaupungin tasolla sekä viheralueverkoston seudullisen jatkuvuuden turvaamista. Yleiskaavan rinnalla on laadittu VISTRA-työtä eli viheralueiden strategista kehityskuvaa. Työn ensimmäinen osa, mukaan lukien viher- ja virkistysverkoston kehittämistä koskevia tavoitteita kokoava VISTRA-VISIO, julkaistiin vuonna 2013 osana yleiskaavavision materiaalia. VISTRA II eli Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma (raportin luonnos liitteenä) syventää ja tarkentaa yleiskaavan viherverkosto-teemakartan sisältöä sekä konkretisoi kartoille VISTRA-VISIOn tavoitteita. Kooste näistä tavoitteista on esitetty liiteraportin sivuilla 8–9. Näiden tavoitteiden mukaisesti Helsingin viheralueet muodostavat helposti saavutettavan verkoston, monipuolinen ja historiallisesti kerroksellinen kaupunkimaisema vahvistaa identiteettiä ja monimuotoinen viher- ja sinirakenne sopeuttaa ilmastonmuutokseen.

VISTRA II on osaltaan pohjana yleiskaavan toteuttamisohjelman laadinnassa, ja viherverkoston kehittämistoimenpiteiden resursointi kytketään toteuttamisohjelman muihin hankkeisiin. Se on myös työväline lähtökohdaksi asemakaavoitukseen sekä viher- ja virkistysverkoston jatkosuunnitteluun. Viheralueiden ja muiden julkisten ulkotilojen sekä rantojen ja saariston muodostamaa kokonaisuutta kehitetään yhteen kytkeytyneeksi verkostoksi, joka palvelee virkistäytymistä monipuolisesti, samalla vaalien alueiden moninaisia arvoja ja ominaispiirteitä. Verkoston hierarkia puolestaan auttaa alueiden hahmottamisessa ja investointien määrittelyssä. Helsingin viher- ja virkistysverkoston runkona ovat ”vihersormet” eli kuusi laajaa viheraluetta, jotka ulottuvat säteittäisesti kaupungin rajalta seudulliseen viheralueverkostoon kytkeytyen meren rantaan asti, ”sinikämmen” eli merenrannat ja saaristo sekä poikittaiset viheryhteydet eli viherlinjat. Näitä täydentää kaupunginosien oma alueellinen viherverkosto vihersormien väleissä. VISTRA II:ssa on profiloitu näitä alueita, ja esitetty tärkeimpiä vetovoimatekijöitä sekä toisaalta olennaisimpia kehittämiskohteita koko kaupungin alueella, perustuen kunkin alueen luonteeseen.

Viimeistelty Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma -raportti sekä siihen perustuvat Viher- ja virkistysverkoston kehittämisen periaatteet tuodaan kaupunkisuunnittelulautakuntaan päätösasiana 1.11.2016 kokoukseen. Periaatteissa tullaan korostamaan jatkuvuuden, saavutettavuuden ja hahmotettavuuden tärkeyttä vihersormien kehittämisessä, mitä voidaan tukea mm. uusilla silloilla ja alikuluilla, sekä liittymistä merelliseen "sinikämmeneen". Virkistyspalveluita esitetään tarjottavaksi tasaisin välimatkoin ja vesiliikenneyhteyksiä sekä pistäytymismahdollisuuksia saarilta toisille esitetään parannettaviksi. Kantakaupungissa korostuu matkailun näkökulma ulkotilojen laadun parantamisessa, esikaupunkialueilla taas viheryhteyksien jatkuvuuden varmistaminen ja kaupunginosapuistojen kunnostaminen täydennysrakentamisen yhteydessä. Työssä tunnistetaan myös erityistä jatkosuunnittelutarvetta aiheuttavat kohdat.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Maria Jaakkola, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37244

maria.jaakkola(a)hel.fi

Liitteet

1

Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma -raportin (VISTRA II) luonnos 21.9.2016

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566