Helsingin kaupunki

Esityslista

24/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/3

 

16.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Hämeentien yms. liikenesuunnitelmaan liittyvästä valtuuston toivomusponnesta, joka koskee liikenteen sujuvuuden huomioon ottamista jatkosuunnittelussa (b-asia)

HEL 2016-005460 T 00 00 03

Hankenumero 5264_44

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hämeentien liikennesuunnitelman (Kvsto 27.4.2016) yhteydessä mallinnettu alue kattoi kantakaupungin itäosat Kruununhaasta Pasilaan rajautuen lännessä päärataan ja idässä Kulosaaren siltaan. Ruuhkatunnin aikana alueella on noin 22 200 autoa. Läpiajoliikenteen rajoittaminen Hämeentiellä muuttaa koko vuorokauden mittaan 5000 - 7500 henkilöauton reittejä nykyisen läpiajon hakeutuessa uusille reiteille. Mallinnusten mukaan autoliikenteen siirtymät ulottuvat kuitenkin vain varsin suppealle lähialueelle. Vaikka osa autoilijoista saattaa vaihtaa myös kulkumuotoa, tarkasteluissa sitä ei ole huomioitu vaan kulkumuotojakauma on oletettu samaksi kuin nykytilanteessa.

Liikennemäärä kasvaa Sörnäisten rantatiellä, mutta muun pääkatuverkon kuormituksissa ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia. Mallinnusten perusteella Kallion ohittava läpiajoliikenne siirtyy Sörnäisten rantatielle eikä Kallion sisäinen katuverkko houkuttele läpiajoliikenteen reittinä. Liikennemäärä Kallion paikallisilla kokoojakaduilla kuitenkin kasvaa, koska nykytilanteessa suuri määrä Kallioon saapuvista ja Kalliosta lähtevistä automatkoista käyttää Hämeentietä ja tämä liikenne jakautuu suunnitelman toteuttamisen jälkeen Kallion muille kaduille.

Hämeentien läpiajo siirtyy reiteille, joilla jo tällä hetkellä on ajoittain kapasiteettipulaa. Autoliikenteen kokonaismatka-ajan ennakoidaan kasvavan iltahuipputunnin aikana noin 5 % nykytilaan verrattuna. Ajankohtaisia suunnitteluhankkeita Hämeentien ympäristössä ovat Kalasataman sekä Merihaan reunan suunnittelu, kävelykeskustan periaatesuunnitelma sekä koko kaupungin kattava autoliikenteen tavoiteverkkotyö. Kaikkiin suunnitelmiin liittyen tehdään tarvittavat simuloinnit ja toimivuustarkastelut, ja niissä varaudutaan Hämeentien muutoksista aiheutuviin liikenteen siirtymiin.

Sörnäisten rantatien, Junatien, Pääskylänkadun ja Lautatarhankadun liittymäalueiden kautta kulkee keskustan pääkatuliikennettä Itäväylän (Junatien), Lahdenväylän (Hermannin rantatien), Pasilan (Teollisuuskadun) ja Tuusulanväylän (Mäkelänkadun) suuntiin. Kalasataman alueen rakentuminen ja Kalasataman keskuksen pysäköintilaitoksen uusi ajoyhteys lisäävät liittymäalueiden kuormittumista. Sekä Pasila - keskusta että Tuusulanväylä - keskusta suunnat on jo nykyään opastettu Sörnäisten rantatien kautta ja nykyiset kaistajärjestelyt on mitoitettu pääkatuliikenteen tarpeisiin.

Kapasiteetin lisäämiseksi on selvitetty mahdollisuuksia muuttaa kuormittuvien liittymäalueiden järjestelyjä, ja Teollisuuskadun ja Vääksyntien risteykseen on jo hyväksytty uudet järjestelyt (Lsp 20.5.2016). Siirtämällä Teollisuuskadun ylittävä suojatie risteyksen länsipuolelle saadaan pidennettyä idästä tulevan liikenteen vihreää valovaihetta, mikä ehkäisee Kalasatamasta länteen menevän liikenteen jonoutumista Teollisuuskadulla ja Junatiellä. Tavoitteena on, että jono ei ulotu tunneliin asti.

Itäväylän ja Sörnäisten rantatien kaista- ja liikennevalomuutoksista valmistellaan liikennesuunnitelmaa, joka on tarkoitus esitellä kaupunkisuunnittelulautakunnalle vuoden 2016 aikana. Lisäksi on tutkittu uutta ajoyhteyttä Hämeentieltä pohjoisesta sallimalla kääntyminen sillan jälkeen oikealle ja Junatien kautta Sörnäisten rantatielle. Ratkaisua ei kuitenkaan pidetä järkevänä, koska se tarjoaisi vaihtoehtoisen reitin vain vähäiselle liikennemäärälle, tekisi reitinvalinnan pääkatuverkossa nykyistä epäselvemmäksi ja edellyttäisi varsin mittavia muutoksia Teollisuuskadun, Aleksis Kiven kadun ja Vääksyntien ja risteysalueiden muotoilemiseksi turvallisiksi.

Pidemmän aikavälin toimenpiteenä kaupunkisuunnittelulautakunta on tehnyt päätöksen Kalasataman pääkatuliikenteen sujuvuuden parantamiseksi tunneliyhteyden avulla. Sörnäistentunnelin rakentamisen jälkeen liittymäalueiden kuormittuminen kevenee ja kaistajärjestelyjä voidaan arvioida uudelleen.

Esittelijän perustelut

Valtuuston toivomusponsi

Hyväksyessään Hämeentien, Haapaniemenkadun ja Viidennen linjan liikennesuunnitelman edellyttää kaupunginvaltuusto myös, että niiden katujen joihin Hämeentieltä poistuva liikenne siirtyy tai muuten vaikuttaa, erityisesti Itäväylä-Junatie-Teollisuuskatu reitin, liikenteen sujuvuus huomioidaan alueen jatkosuunnittelussa riittävällä tasolla. (Lovén Jape)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia pyytää asiasta kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnon 31.10.2016 mennessä

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Leena Silfverberg, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37091

leena.silfverberg(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566