Helsingin kaupunki

Esityslista

24/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/2

 

16.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Hämeentien ja yms. liikennesuunnitelmaan liittyvästä valtuuston toivomusponnesta, jossa ehdotetaan kattavan kadun parannussuunnitelman laatimista Hämeentielle (b-asia)

HEL 2016-005451 T 00 00 03

Hankenumero 5264_45

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuuston 27.4.2016 hyväksymä Hämeentien liikennesuunnitelma perustuu strategiaohjelman mukaiseen Helsingin liikkumisen kehittämisohjelmaan (LIIKE). Toivomusponnessa esitetyt seikat jalankulun, asuinympäristön ja kivijalkaliikkeiden huomioon ottamiseksi jatkosuunnittelussa ovat yhdenmukaisia liikennesuunnitelman lähtökohtien kanssa. Kestävien liikennemuotojen edistämisellä tuetaan tavoitteita parantaa kaupungin toimivuutta, elinvoimaa, kaupunkilaisten hyvinvointia sekä tasapainoista taloutta.

Hämeentielle hyväksytyt muutokset noudattavat kaupunkiliikenteen uudistettuja suunnitteluperiaatteita. Suunnitelman toteutus on merkittävä ja valtakunnallisestikin kiinnostava hanke, ja muutosten vaikutuksia tullaan tutkimaan kattavasti. Samalla vaikutuksia ennakoidaan tukemalla myönteisiä ja ehkäisemällä ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Sekä tutkimuksissa että toteutuksessa hyödynnetään kansainvälisesti käytettyjä menetelmiä ja kokemuksia vastaavista katuympäristön saneerauskohteista.

Muutoksilla on vaikutuksia kadun viihtyvyyteen, käyttäjiin sekä kadun varren yrityksiin. Suunnitelmaa laadittaessa käytiin vilkasta keskustelua asukkaiden ja muiden osallisten kanssa. Hämeentien varren yritysten tarpeista tehtiin haastatteluihin ja havaintoihin perustuva etnografinen tutkimus. Vuorovaikutus on kuvattu suunnitelmaraportissa ja esitetyt näkökohdat ovat vaikuttaneet suunnitelman sisältöön.

Ennen suunnitelman toteutusta laajennetaan ja syvennetään tietopohjaa nykytilanteesta ja eri osapuolien odotuksista. Ennen-tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Laskennoilla kartoitetaan mm. kävelijöiden, pyöräilijöiden ja kadulla olevien ihmisten määriä ja heidän reittejään. Yritysten osalta dataa kerätään muun muassa eri toimialoja edustavien liikkeiden ja asiakkaiden määristä, liiketaloudellisista tunnusluvuista, vuokratasosta ja jakeluliikenteestä. Aineistona ovat erilaiset jo käytettävissä olevat tietokannat, joita täydennetään kyselyillä ja havainnoimalla. Ennen-tilanteen kartoituksessa hyödynnetään lisäksi säännöllisesti ylläpidettäviä tietoaineistoja mm. asuntojen hinnoista, autoliikenteestä, bussi- ja raitiovaunuliikenteen nopeuksista, liikenneonnettomuuksista ja ilman laadusta. 

Hämeentien liikennesuunnitelman yhteydessä alkanutta vuorovaikutusta jatketaan katusuunnittelussa. Suunnittelun kuluessa selviää myös tarkemmin, missä kohdin Hämeentiellä on edellytyksiä katuvihreälle. Tavoitteena on lisätä kadun viihtyisyyttä myös istutusten avulla. Toivomusponnessa ehdotettu kattava kadun parantamissuunnitelma toteutuu katusuunnitelmassa.

Nykytilanteesta kertyvä tieto palvelee suunnittelun ja seurannan ohella eri osallisten kanssa käytävää keskustelua ja auttaa ottamaan huomioon heidän tarpeitaan. Valtuustoaloitteen mukaisesti painotetaan asukkaiden, kivijalkaliikkeiden ja liikenteessä erityishuomiota tarvitsevien suojattomien kulkijaryhmien tarpeita.  

Raitioliikenteen nopeuttaminen on suunnitelman keskeisiä lähtökohtia. Helsingin Seudun Liikenne edistää hankinnoissaan bussiliikenteen sähköistymistä, ja vähämeluisina sähköbussit sopivat saneerattavalle kadulle nykykalustoa paremmin.

Esittelijän perustelut

Valtuuston toivomusponsi

Kaupunginvaltuusto esittää, että kaupunginhallitus valmistelee Hämeentielle liikennesuunnitelman ohella kattavan kadun parannussuunnitelman. Suunnitelmassa on otettava huomioon Hämeentien asuntokadun, pienten liikkeiden, jalankulun, iäkkäiden ja lapsiperheiden tarpeet jne. Kadun varrelle on istutettava viihtyisyyden ja oleskelun parantamiseksi puita ja istutuksia. Raideliikenne ja sähköbussit kuuluisivat Hämeentien tulevaisuuteen. (Osku Pajamäki)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia pyytää asiasta kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnon 31.8.2016 mennessä.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Leena Silfverberg, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37091

leena.silfverberg(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566