Helsingin kaupunki

Esityslista

22/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/3

 

14.6.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 07.06.2016 § 209

HEL 2015-012985 T 10 03 03

Ksv:n hankenumero 0785_16, Kulosaari

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

07.06.2016 Pöydälle

Pöydällepanoehdotus:
Risto Rautava: Pyydän asian viikoksi pöydälle.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Laura Hietakorpi, arkkitehti, puhelin: 310 37047

laura.hietakorpi(a)hel.fi

Eeva Väistö, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37353

eeva.vaisto(a)hel.fi

 

Opetusvirasto Opetustoimen johtaja 9.5.2016

HEL 2015-012985 T 10 03 03

 

Opetusvirasto antaa kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan kannanoton:

Kulosaaren kerrostaloalueen täydennysrakentamisperiaatteiden laatimisen yhteydessä on kaupunkisuunnitteluvirastossa kartoitettu rakennetun ympäristön arvoja ja ominaispiirteitä sekä tutkittu täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Suunnittelualue käsittää Kulosaaren keskiosan kerrostalo- ja koulurakennusten alueen sisältäen myös metroaseman ja ostoskeskuksen.

Opetusvirastolla ei ole huomautettavaa suunnitteluperiaatteiden luonnokseen. Opetusvirasto pyytää kaupunkisuunnitteluvirastoa kuitenkin esitettyjen periaatteiden mukaisesti erityisesti huomioimaan, että keskeisten lisärakentamisen paikoissa Kyösti Kalliontien varrella sekä ostoskeskuksen ja koulun ympäristössä  jalankulun ja pyöräilyn sekä saatto- ja huoltoliikenteen turvallisuudesta ja sujuvuudesta huolehditaan. Myös kevyen liikenteen yhteydet metroasemalta kouluille tulee olla sujuvia ja turvallisia.

Lisäksi opetusvirasto kannattaa periaatetta tutkia mahdollisuutta löytää päiväkotitontti, johon myös ruotsinkielinen päivähoito voisi tulevaisuudessa keskittää toimintansa Kulosaaressa.

Esittelijän perustelut:

Kaupunki Kulosaarensuunnitteluvirasto on pyytänyt opetusviraston kannanottoa Kulosaaren kerrostaloalueen täydennysrakentamisen periaatteista. Tavoitteena on yksittäisten tonttikohtaisten lisärakennushankkeiden ohjaaminen harmoniseksi kokonaisuudeksi ja selvittää mahdollisuuksia lisärakentamiseen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 1.4.2016

HEL 2015-012985 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa Kulosaaren kerrostaloalueen täydennysrakentamisperiaatteiden luonnoksesta.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt täydennysrakentamisen periaatteiden laadinnan Kulosaaren kerrostaloalueelle. Tavoitteena on yksittäisten tonttikohtaisten lisärakennushankkeiden ohjaaminen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Työn yhteydessä kartoitetaan nykyisen rakennetun ympäristön arvoja ja ominaispiirteitä sekä tutkitaan mahdollisuuksia täydennysrakentamiseen.

Rakennusvirasto arvioi hanketta yleisten alueiden, katujen, puistojen ja maiseman kannata.

Kulosaaren aluesuunnitelma vuosille 2016 - 2025 valmistui vuoden 2015 lopulla. Se hyväksyttiin yleisten töiden lautakunnassa 8.12.2015. Aluesuunnitelma on laadittu vuorovaikutteisesti asukkaiden, järjestöjen, hallintokuntien, koululaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Rakennusvirasto pyytää kaupunkisuunnitteluvirastoa huomioimaan aluesuunnitelmassa esitetyt tavoitteet täydennysrakentamisen periaatteita laadittaessa. Yleistavoitteeksi alueen kehittämiselle rakennusvirasto on muun muassa asettanut, että Kulosaaren yleisten alueiden kehittämisessä tulee tavoitella kunkin osa-alueen luonteeseen sopivia ratkaisuja. Arvokkaiden ominaispiirteiden säilyttäminen on tärkeää niin historiallisilla kuin myös uudempaa suunnittelua edustavilla alueilla.

Luonnoksessa tutkitaan asuntorakentamista muun muassa Relanderinaukiolle, Presidentinpolun viereiselle kalliolle sekä Risto Rytin puistoon. Rakennusvirasto ei kannata rakentamista näille puistoalueille.

Risto Rytin puisto on asukaspalautteen mukaan Kulosaaren lasten ja nuorten eniten käyttämä puisto. Peli- ja luistinkentän kunnostus valmistuu vuonna 2016 ja puistokokonaisuuden peruskorjausta esitetään toteutettavaksi aluesuunnittelukauden aikana.

Relanderinaukion koivuvaltainen puisto on yhdessä Presidentinpolun kallioisen metsikön kanssa maisemallisesti merkittävä ja aikakaudelleen tyypillinen viherkokonaisuus Kulosaaren keskustassa. Rakennusvirasto ehdottaa aluesuunnitelmassa Relanderinaukion kunnostamista vanhan nimeämättömän puistosuunnitelman hengessä. Puiston länsiosaan on vuonna 2015 istutettu 15 suurehkoa koivuntainta.

Rakennusvirasto esittää, että kaupunkisuunnitteluvirasto ottaa huomioon Kulosaaren aluesuunnitelmassa esitetyt tavoitteet Kulosaaren keskustan kehittämistyössä. Kulosaaren aluesuunnitelma on rakennusviraston nettisivuilla osoitteessa hkr.hel.fi/aluesuunnitelmat.

Rakennusvirastosta asemakaavayhteistyöhön osallistuvat lisätietojen antajat.

Lisätiedot

Birgitta Rossing, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38640

birgitta.rossing(a)hel.fi

Silja Hurskainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

silja.hurskainen(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 11.3.2016

HEL 2015-012985 T 10 03 03

 

Kaupunginmuseo arvioi hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta ja on päättänyt antaa seuraavan lausunnon.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut selvityksen suunnitteluperiaatteiden lähtökohdiksi. Samoin Kulosaaren kerrostaloalueen rakennetusta kulttuuriympäristöstä on valmistunut rakennushistoriaselvitys (Riitta Salastie, Marco Di Martino 2016), joka erinomaisella tavalla tuo esiin alueen kulttuurihistoriallisia arvoja. Siinä Kulosaaren kerrostaloaluetta tarkastellaan seitsemän osa-aluekokonaisuuden kautta, jotka ovat syntyneet asemakaavallisen ratkaisun pohjalta ja joihin ovat vaikuttaneet sekä maisemalliset tekijät, asemakaavalliset suunnittelu-periaatteet että käytetty rakennustyyppi. Professori Olli Kivisen asemakaavan pohjalta 1950- ja 60-lukujen vaihteessa rakennettu, Kulosaaren kerrostaloalue on nk. metsälähiöideologian sovellutus. Yhtenä rakennusten sijoittelua ohjaavana tekijänä Kulosaaren kerrostaloalueella on ollut alueen metsäinen voimakaspiirteinen kalliomaasto, erityisesti saaren pohjoisosassa.  Arkkitehtuuri on kompaktia ja rationaalista. Lisärakentaminen, esimerkiksi rakennusten korottaminen on vaikeaa ilman, että rakennuksen ominaislaatu rikkoontuu. Rakennusten mittakaava ja korkeudet ovat myös tarkkaan harkitut ja suhteessa osa alueen muihin rakennuksiin.

Selvityksessä osa-alueiden rakennusten arkkitehtuuria ja rakennusten väliin jääviä pihoja on analysoitu ja analyysin perusteella rakennukset on arvotettu rakennustaiteellisin / kaupunkikuvallisin / maisemallisin perustein. Lisäksi yksi tärkeä arvokriteeri on ollut asemakaavallinen arvo. Rakennushistoriaselvityksen perusteella voi todeta, että alueen rakennukset ja niihin liittyvät maisematilat ja pihat sekä asemakaavallinen toteutus ovat pääsääntöisesti laadukkaita tai huomattavan laadukkaita aikakautensa edustajia.

Kaupunginmuseo korostaa, että täydennysrakentamisperiaatteet tulee sovittaa yhteen rakennetun kulttuuriympäristön arvojen ja niiden vaalimisen kanssa. Tavoitteita kirjattaessa rakennushistoriaselvityksen tuoma tieto tulee olla lähtökohtana.

Lisätiedot

Sari Saresto, tutkija, puhelin: +358 9 503756846

sari.saresto(a)hel.fi