Helsingin kaupunki

Esityslista

33/2013

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/4

 

3.12.2013

 

 

 

 

 

 

4

Keskuspuiston keskiosan (Pirkkolan liikuntapuisto ja Maunulanpuisto) asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksesta tehty muistutus, saapuneet kirjeet ja annetut lausunnot (nro 12185) (a-asia)

Pöydälle 26.11.2013

HEL 2012-005245 T 10 03 03

Ksv 0692_1, Metsäläntien, Hämeenlinnanväylän, Kehä I:n sekä Pirkkolan ja Maunulan asuinalueiden rajaama alue, karttaruudut G5 ja G6

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee lähettää 26.3.2013 päivätyn ja 3.12.2013 muutetun 28. kaupunginosan (Oulunkylä, Maunulanpuisto, Pirkkola) kortteleiden 28205 ja 28206 sekä puistoalueen, lähivirkistysalueen, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueiden, retkeily- ja ulkoilualueiden, palstaviljelyalueen, yleisen pysäköintialueen, hautausmaa-alueen, suojelualueiden sekä katualueiden ja 29. kaupunginosan (Haaga, Pohjois-Haaga) retkeily- ja ulkoilualueen asemakaavaehdotuksen sekä 28. kaupunginosan (Oulunkylä, Maunulanpuisto, Pirkkola) puistoalueiden, retkeily- ja ulkoilualueiden, suojaviheralueen sekä katualueiden ja 29. kaupunginosan (Haaga, Pohjois-Haaga) puistoalueen ja 34. kaupunginosan (Pakila, Länsi-Pakila) puistoalueen asemakaavan muutosehdotuksen nro 12185 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä, ja esittää etteivät tehty muistutus, saapuneet kirjeet ja annetut lausunnot anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Lautakunta päättänee todeta, että asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotusta on muutettu, kuten liitteestä 5 ja kaavaselostuksesta yksityiskohtaisesti ilmenee.

Samalla lautakunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle, ettei asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päättänee antaa kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä ja vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyihin muistutuksiin.

Samalla lautakunta päättänee antaa vuorovaikutusraportin mukaiset vastineet esitettyihin mielipiteisiin.

Esittelijä

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 26.3.2013 lähettää 26.3.2013 päivätyn 28. kaupunginosan (Oulunkylä, Maunulanpuisto, Pirkkola) kortteleiden 28205 ja 28206 sekä puistoalueen, lähivirkistysalueen, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueiden, retkeily- ja ulkoilualueiden, palstaviljelyalueen, yleisen pysäköintialueen, hautausmaa-alueen, suojelualueiden sekä katualueiden ja 29. kaupunginosan (Haaga, Pohjois-Haaga) retkeily- ja ulkoilualueen asemakaavaehdotuksen sekä 28. kaupunginosan (Oulunkylä, Maunulanpuisto, Pirkkola) puistoalueiden, retkeily- ja ulkoilualueiden, suojaviheralueen sekä katualueiden ja 29. kaupunginosan (Haaga, Pohjois-Haaga) puistoalueen ja 34. kaupunginosan (Pakila, Länsi-Pakila) puistoalueen asemakaavan muutosehdotuksen nro 12185 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä

Suunnittelualueeseen kuuluvat Maunulanpuisto ja Pirkkolan liikuntapuisto. Kyseessä on Yleiskaava 2002:een merkityn Keskuspuiston alueen viimeinen asemakaavoittamaton osa, joka varataan voimassa olevan yleiskaavan mukaisesti virkistyskäyttöön. Kaava turvaa osaltaan Keskuspuiston aseman kaupunkirakenteessa. Keskuspuiston keskiosan maisema, luonne ulkoilumetsänä ja luonto- ja retkeilyalueena säilytetään. Samalla parannetaan alueen ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia ja suojellaan alueen arvokkaat luontokohteet ja kulttuuriympäristön osat. Kaava turvaa myös tärkeät seudulliset virkistysyhteydet.

Kaava mahdollistaa Maunulan ulkoilumajan ympäristön parantamisen sekä ulkoilupalvelujen kehittämisen. Pirkkolan liikuntapuistoon on varattu alue palloiluhallille sekä uimahallin ja jäähallin laajennukselle.

Maunulan uurnahautausmaa ja viljelypalsta-alue on merkitty kaavaan.

Kaava mahdollistaa yleiskaavaan merkityn poikittaisen joukkoliikenneväylän (Raide-Jokerin) rakentamisen sekä Hämeenlinnanväylän ja Kehä I:n eritasoliittymän parantamisen. Kaava mahdollistaa suuntaisliittymän rakentamisen Hämeenlinnanväylän ja Pirkkolantien eritasoristeyksen kohdalle. Uudenmaan ELY-keskus (ja sitä edeltävä Uudenmaan tiepiiri) ei ole hyväksynyt edellä mainittua suuntaisliittymää Hämeenlinnanväylälle, sillä liittymällä heikennettäisiin Hämeenlinnanväylän toimivuutta. (Suuntaisliittymän alue sijaitsee kaava-alueen ulkopuolella.)

Vanha Käskynhaltijantien jatkeen katuvaraus on poistettu. Kaava mahdollistaa paikallisen lumenvastaanottopaikan perustamisen alueen lounaiskulmaan. Raide-Jokerin linjan alle jäävälle taimimyymälälle on osoitettu uusi paikka. Maakaasuputkelle on osoitettu uusi ohjeellinen linja.

Luonnonsuojelulain nojalla suojeltu pähkinäpensaslehto ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät alueet sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat linnoituslaitteet on merkitty kaavaan. Kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas rakennuskanta (Pirkkolan uimahalli, henkilökunnan asunnot ja lämpökeskus, Maunulan ulkoilumaja ja entinen torpparakennus) on suojeltu. Kaava-alueella on kerrosalaa yhteensä 43 105 k-m², josta 21 180 k-m² on jo olemassa olevaa ja 21 925 k-m² uutta. Kaksi viimeistä lukua on tarkistettu.

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 26.4.–27.5.2013.

Ehdotuksesta on tehty yksi muistutus. Nähtävilläoloajan ulkopuolella on saapunut kaksi kirjettä. Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksesta saatiin kaupunginmuseon johtokunnan, pelastuslautakunnan, kiinteistölautakunnan, liikuntalautakunnan, yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan lausunnot. Helsingin Energia on ilmoittanut, ettei sillä ole asiassa huomautettavaa. Lisäksi saatiin Helen Sähköverkko Oy:n, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) vesihuollon, Helsingin seurakuntayhtymän, Gasum Oy:n ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) lausunnot.

Muistutus

Muistutuksessa esitettiin kaava-alueen lounaisnurkkaan merkityn paikallisen lumenvastaanottopaikan poistamista kaavaehdotuksesta. Muistutuksen johdosta ei ole tehty muutoksia.

Kirjeet

Kirjeissä esitettiin kaava-alueelle mm. meluntorjuntatoimenpiteitä, kierrätyspisteen perustamista, pyörätieverkoston kehittämistä sekä luonnon suojelua ja hoitamista. Samoin esitettiin kaavan luo-merkinnällä varustettujen alueiden rajojen laajentamista vuonna 2011 tehtyjen METSO-inventointien mukaisiksi ja luo-kaavamääräyksen tarkentamista metsänhoidon osalta. Lisäksi katsottiin, ettei maakaasuputkelle tule tehdä varausta puiston alueelle sekä esitettiin lumenvastaanottopaikan poistamista. Samoin korostettiin pilaantuneisiin maa-alueisiin liittyvien mahdollisten parantamistoimenpiteiden tarkentamista ja alueella olevien arvokkaiden luontokohteiden luontoarvoja. Kirjeissä esitettiin myös uudesta, Pirkkolantien eteläpuolisesta ulkoilureittiyhteydestä luopumista ja liikuntapuiston pysäköintipaikan laajennuksen ja uuden palloiluhallin sijoittamista nykyisen uimahallin ja asuinrakennusten väliseen tilaan. Kirjeiden johdosta ei ole tehty muutoksia.

Lausunnot

Pelastuslautakunnalla ei ollut huomautettavaa. Muissa lausunnoissa katsottiin, että kaavamääräykset ja suojelumerkinnät ovat asianmukaisia (kaupunginmuseo). Lisäksi lausunnoissa todettiin, että mahdolliset maakaasuputken siirtokustannukset jäävät kaupungin maksettaviksi (Gasum Oy). Edelleen pidettiin tärkeänä, että Raide-Jokerin yhteydessä ratkaistaan hautausmaa-alueen läheisyydessä parhaalla mahdollisella tavalla liikennejärjestelyihin liittyvät turvallisuusnäkökohdat (Helsingin seurakuntayhtymä).  Lausunnoissa todettiin myös, että kaava ei aiheuta vesihuollon lisärakentamista eikä siirtoja. Kaavaan esitettiin samalla myös varausta isolle kierrätyspisteelle (HSY Vesihuolto). Lisäksi esitettiin kaavassa suojaviheralueeksi merkityn, Kehä I:n läheisyydessä sijaitsevan pienen suljetun pysäköintialueen merkinnän muuttamista siten, että kyseistä aluetta voisi käyttää liikepaikkana, esimerkiksi polttoaineen jakelupisteenä (kiinteistölautakunta). Samoin kiinteistölautakunta toteaa lausunnossaan, että se tulee tarkistamaan kaupungin hallintokunnille vuokrattujen alueiden tila- ja maanvuokrasopimuksia tarvittaessa ja että taimimyymälä-alueen vuokralaisen kanssa on neuvoteltu taimimyymälän sijoittamisesta kaavaehdotuksessa osoitetulle paikalle nykyisen vuokrasopimuksen päätyttyä. Edelleen katsottiin, että uimahallin kaavamerkintää (sr-1) koskevat määräykset ovat liian yksityiskohtaisia (liikuntalautakunta).  Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että uimahallin laajennus tai uusi palloilu- tai jäähalli eivät sisälly nykyiseen taloussuunnitelmaesitykseen, mutta ne kuuluvat pitkän aikajänteen toteutusohjelmaan, ja ne on tarpeen tässä vaiheessa esittää varauksena.

Tämän lisäksi lausunnoissa esitettiin lumenvastaanottopaikan poistamista johtokadulta ja kaavakarttaan lisättäväksi varaus sähkölinjalle ja siitä puuttuvat kaksi kaapelireittiä (Helen Sähköverkko Oy). Lausunnoissa esitettiin myös, että Pirkkolantieltä Pirkkolan jäähallille johtava aiempi ajoyhteys, joka on kaavassa muutettu "Plotinrinne" nimiseksi kaduksi, tulee säilyttää edelleen vain ajoyhteytenä.  Lausunnon mukaan Keskuspuiston nykyisten ajoyhteyksien muuttaminen katualueiksi vaarantaa tulevaisuudessa alueen säilymisen virkistysalueena nykyisessä laajuudessaan. Samalla todetaan, että asemakaavaan merkitty yleinen pysäköintialue (LP) Pirkkolan liikuntapuiston eteläosassa tulisi merkitä joko VU- tai LPA-alueeksi (yleisten töiden lautakunta). Lausunnossa todetaan myös, että kaava-aineistossa on paneuduttu tavallista perusteellisemmin luontoarvoihin ja että luo-alueita voisi kaavassa laajentaa sekä luo-kaavamerkinnän määräysosaa täsmentää erityisesti alueen metsänhoitoon liittyvillä määräyksillä. Lisäksi todetaan, että kaavakartan meluntorjuntatarvetta osoittava merkintä olisi tarpeen tuoda selvemmin näkyviin (ympäristölautakunta).

ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että YU-alueen määräykseen on syytä lisätä, että museoviranomaiselle varataan mahdollisuus lausunnon antamiseen uima- ja palloiluhallin uudisrakennuksen/laajennuksen suunnitelmista. Myös luo-merkintää tulisi täydentää siten, että siinä otetaan huomioon myös linnustolliset arvot ja lehtokasvillisuuden säilyminen.

Lausunnoissa esitetyt tarkistukset on tehty.  Kaavan alueelle ei ole kuitenkaan sijoitettu (HSY) vesihuollon esittämää isoa jätteenkeräilypistettä, koska se ei ole kaavan tavoitteiden mukaista. Samoin kiinteistölautakunnan esittämää suojaviheralueen muuttamista liikepaikaksi, esim. polttoaineenjakelupisteeksi, ei ole tehty, koska se ei ole Keskuspuiston suunnitteluperiaatteiden ja kaavan tavoitteiden mukaista. Liikuntalautakunnan esittämää lievennystä palloilu- ja uimahallin suojelumerkintään ei ole tehty, koska kyseessä on rakennustaiteellisesti huomattavan arvokas rakennus ja kaupunginmuseo piti määräyksiä asianmukaisina.

ELY-keskuksen lausunnon perusteella YU-korttelialueen kaavamääräystä on tarkistettu keskuksen esittämällä tavalla. Luo-määräystä ei ole muutettu, koska kaavamääräyksiin sisältyvät koko Keskuspuistoa koskevat yleismääräykset jo turvaavat linnustollisten arvojen ja lehtokasvillisuuden säilymisen.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät muistutuksesta, kirjeistä ja lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Jyri Hirsimäki, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37213

jyri.hirsimaki(a)hel.fi

Heikki Hälvä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37142

heikki.halva(a)hel.fi

Susanna Hantula, Insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37254

susanna.hantula(a)hel.fi

Riitta Salastie, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 310 37218

riitta.salastie(a)hel.fi

Peik Salonen, insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

Kari Tenkanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37132

kari.tenkanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12185 kartta, päivätty 26.3.2013, muutettu 26.11.2013

3

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12185 selostus, päivätty 26.3.2013, muutettu 26.11.2013

4

Havainnekuva, 26.11.2013

5

Tehdyt muutokset

6

Vuorovaikutusraportti 26.3.2013, täydennetty 26.11.2013 ja keskustelutilaisuuden 5.9.2012 muistio

7

Mielipiteiden, muistutuksen ja kirjeiden lähettäneet -luettelo

8

Muistutus ja kirjeet

9

Osa päätöshistoriaa

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne muistutukset esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu
Liite 5
Liite 6

Ne kirjeen lähettäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Hallintokeskus/Rämö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566