Helsingin kaupunki

Esityslista

30/2013

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/2

 

12.11.2013

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Liikennelaitos-liikelaitos (HKL) Rakennusyksikkö 9.8.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää lausuntoa Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden alueelle valmisteltavan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen suunnittelun lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Suunnittelualue sijaitsee Pasilan tulevan keskustakorttelin ja Pasilankadun sekä rautatien rajaamalla alueella. Korttelialueelle kaavaillaan runsaasti uusia asuntoja sekä toimitiloja. Suunnittelualueella kulkee myös raitiolinjan 9 suunniteltu laajennus Pasilankatua Radiokadun risteykseen saakka.

Tällä hetkellä alueen länsireunalla Pasilankadun reunassa kulkee raitiolinjat 7A ja 7B, jotka kääntyvät Kyllikinportin kohdalla Länsi-Pasilaan. Raitiolinjat kulkevat tällä hetkellä omalla autoliikenteeltä erotetulla alueella Pasilankadun itäpuolella.

Helsingin kaupungin liikennelaitos toteaa kantanaan alueen suunnitteluun seuraavaa:

Suunnitellun Ratapihakorttelin joukkoliikenne tullee pohjaamaan pitkälti Pasilankatua kulkevan raitiolinja 9:n tarjoamaan palveluun. Siksi on tärkeää, että raitioliikenteelle varataan riittävästi tilaa häiriöttömään ja sujuvaan liikennöintiin. Raitioliikenne tulee Pasilankadulla sijoittaa omille kaistoilleen.

Raitiolinja 9:n jatkaessa Pasilankadulle ja Ilmalaan tulee myös raitiolinjojen 7A ja 7B reittiä mietittävä uudestaan. Luontevinta näillä linjoille olisi kulkea Pasilan sillalta suoraan Eläintarhaan. Tällöin Pasilankadulta ole enää välttämätöntä säilyttää yhteyttää Kyllikinporttiin ja Pasilanraitiolle.

Raitiotieradan läheisyyteen rakennettavien asuintalojen ja toimitilojen rakentamisessa pitää huomioida raitioliikenteen aiheuttama melu riittävällä äänieristyksellä.

Asuin- ja toimitilakortteleista on järjestettävä hyvä ja selkeä yhteys Pasilankadun raitiotiepysäkeille. Lisäksi Ratapihakortteleista on oltava riittävät jalankulku- ja kevyenliikenteen väylät Pasilan keskustakortteliin ja sinne rakennettavalle metroasemalle.

HKL haluaa olla mukana kaavan valmisteluvaiheessa etenkin raitiotieratoja koskevan suunnittelun yhteydessä.

Lisätiedot

Lähdetie Artturi, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

 

Opetusvirasto 29.6.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluvirastossa valmistellaan asemakaavaa ja asemakaavan muutosta Keski-Pasilan ratapihakortteleihin. Keski-Pasilan asuinaluetta suunnitellaan Pasilan sillan ja suunnitteilla olevan keskustakorttelin pohjoispuolelle. Idässä suunnittelualue rajautuu asemalaitureihin ja niitä yhdistävään pohjoiseen alikulkuun, Rautatieläisenkadun uuteen alikulkuun ja rantarataan, lännessä Pasilankatuun ja pohjoisessa rantaradan ylittävään Veturitien siltaan ja monitoimihallin tonttiin. Alueen pinta-ala on noin 17 ha.

Keski-Pasilan uudelle asuinalueelle on suunnitteilla asuntoja noin 3 000 asukkaalle ja toimitiloja noin 1 000 työntekijälle. Tavoitteena on omaleimainen ja monipuolinen, erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien vierellä oleva kaupunkimainen asuinalue, joka sijaitsee keskustakorttelin kattavien palveluiden äärellä. Alueella sijaitseva kallioselänne säilytetään virkistysalueena. Päivä-kodin ja ala-asteen sijoittamista alueelle tutkitaan. Keski-Pasilan eri osa-alueita yhdistävä kävelyraitti suunnitellaan kulkevan asuinalueelta keskustakorttelin lävitse tornialueelle ja edelleen Veturitalleille.

Keski-Pasilan jatkosuunnitteluun on kaupunginvaltuusto hyväksynyt osayleiskaavan käsittelyn yhteydessä seuraavat toivomusponnet:

-        osayleiskaavaa toteutettaessa selvitetään mahdollisuudet myös metron laajentamiseen Pasilasta Sörnäisiin ja Pasilasta lentokentälle

-        jatkosuunnittelun ja toteuttamisen kuluessa ei tingitä korkeiden rakennusten ja koko alueen arkkitehtuurisesta tasosta.

Kaupunginhallitus on kehottanut vuonna 2007 huomioimaan jatkosuunnittelussa mm. seuraavaa:

-        julkisen tilan kaupunkikuvallisen laatutason tulee olla korkea sekä pääväylillä että jalankulku-ympäristössä, koska kysymys on identiteetiltään voimakkaasta keskusta-alueesta

-        tulee selvittää mahdollisuudet lisätä asuntojen määrää Keski- Pasilassa ja etsiä ennakkoluulottomasti uusia asumisen sekä toimisto- ja asuinkäytön yhteensovittamisen muotoja.

Kaupunkisuunnittelulautakunta on kehottanut vuonna 2006, että jatkosuunnittelussa tutkitaan kaikki asumisen mahdollisuudet, jotta asukasmäärää voidaan lisätä alueella.

Opetusvirasto on tutustunut kaupunkisuunnitteluviraston valmistelemaan Keski-Pasilan ratapihakortteleiden asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Opetustoimi tarkastelee hanketta tasapuolisen ja kattavan koulupalveluverkon näkökulmasta.

Opetusvirastossa on arvioitu vuonna 2009 kaupunkisuunnitteluviraston Pasila-projektin 30.4 2007 laatiman suunnitelman ”Pasila, Kerrosalatiedot, Työpaikkamäärät, Asukasmäärät 1: 14 000” pohjalta tarvittavia peruskouluja. Pasilan aluetta on tarkasteltu n. 12 000 asukkaan kokonaisuutena käsittäen Pohjois-Pasilan, Ilmalan, Keski-Pasilan ja Länsi-Pasilan. Keski-Pasilaan tulee varautua rakentamaan yhtenäinen peruskoulu n. 700–800 oppilasta varten. Pohjois-Pasilaan tarvitaan lisäksi n. 200 oppilaan alkuopetuskoulu päiväkodin kanssa samaan korttelitaloon. Toisin sanoen opetusviraston arvio koulutilatarpeesta poikkeaa Keski-Pasilan ratapihakorttelien asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetystä.

Lisätiedot

Nuikkinen Kaisa, johtava arkkitehti, puhelin: 310 86291

kaisa.nuikkinen(a)hel.fi

 

Kiinteistövirasto Geotekninen osasto 6.6.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Kiinteistöviraston geoteknisen osaston mielipide suunnittelun lähtökohdista

Alueen pohjavesien turvaamiseksi tulee kaavoituksessa ottaa huomioon seuraavat lähtökohdat:
Kaavoituksen yhteydessä tulee osoittaa riittävän laajat alueet katoilla ja kansirakenteilla muodostuvien hulevesien imeyttämistä varten. Imeytysrakenteiden paikkoja voidaan osoittaa katu-, puisto- ja kansirakenteiden alle. Rakennusten alapohjien kuivatus tulee kuitenkin tarkastella yhdessä imeytysratkaisujen kanssa. Koko alueella tulee kattovesien ja kansirakenteiden hulevesien imeyttämisen olla suunnittelun ja toteutuksen lähtökohta.

Lisätiedot

Niinimäki Risto, projektipäällikkö, puhelin: 310 37827

risto.niinimaki(a)hel.fi

 

Kulttuurikeskus 4.6.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Kulttuurikeskuksella ei ole huomautettavaa asiassa.

Lisätiedot

Kunnas Veikko, vs. kulttuurijohtaja, puhelin: 310 37000

veikko.kunnas(a)hel.fi

 

Terveyskeskus 1.6.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluvirastossa valmistellaan asemakaavaa ja asemakaavan muutosta Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden alueelle. Keski-Pasilan asuinaluetta suunnitellaan Pasilan sillan ja suunnitteilla olevan keskustakorttelin pohjoispuolelle. Suunnittelualue rajautuu idässä asemalaitureihin ja rantarataan, lännessä Pasilankatuun ja pohjoisessa rantaradan ylittävään Veturitien siltaan ja monitoimihallin tonttiin. Keski-Pasilan uudelle asuinalueelle on suunnitteilla asuntoja ja toimitiloja. Tavoitteena on omaleimainen ja monipuolinen, erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien ja palveluiden vierellä oleva asuinalue. 

Mielipiteet suunnittelun lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on pyydetty toimittamaan viimeistään 4.6.2012.

Keski-Pasilan uudelle asuinalueelle on suunnitteilla asuntoja noin 3000 asukkaalle ja toimitiloja noin 1000 työntekijälle. Keski-Pasilan eri osa-alueita yhdistävä kävelyraitti suunnitellaan kulkevan asuinalueelta keskustakorttelin lävitse tornialueelle ja edelleen Veturitalleille. Liikkumisympäristö tulee tehdä miellyttäväksi ja esteettömäksi.

Alueen lähimmät terveyspalvelut sijaitsevat Laakson sairaala-alueella, jonne tarvitaan Pasilan alueelta hyvät ja turvalliset kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen yhteydet. Lyhin reitti terveyspalveluihin kulkee keskuspuiston kautta. Reitin havaittavuutta, saavutettavuutta ja turvallisuutta tulee parantaa. Vuoden 2014 alusta alkaen väestö voi vapaasti hakeutua haluamalleen terveysasemalle.

Uusia kunnallisia terveyspalveluja terveyskeskus ei ole esittänyt alueelle. Kokonaisuudessaan Pasilan aluerakentamiskohteisiin rakennetaan vuosien 2010 - 2040 aikana asunnot 12 000 asukkaalle ja 40 000 työpaikkaa (Taske 22.9.2011, Kaupungin aluerakentamiskohteet). Tämän kokoisen väestömäärän terveyspalvelujen järjestäminen edellyttää laajennuksia muissa toimipisteissä.

Lisätiedot

Sipiläinen Pirjo, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 28.5.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Asemakaavoitettava alue on Keski-Pasilan osayleiskaavassa varattu alueella asuinkerrostalojen alueeksi, jota kehitetään asumisen ja virkistyksen sekä tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Suuri osa suunnittelualueesta on käytöstä poistettua ratapiha-aluetta. Alaratapihan järjestelyraiteet on purettu vuonna 2011. Rautatien ristikkosillat alueen koillisreunassa ovat tärkeä maamerkki.

Pasilankadun varressa on metsäinen rinne sekä avokalliota. Pasilankadun varren toimistotalot muodostavat lännessä alueelle rakennetun reunan. Alueen luoteisreunassa sijaitsee Yleisradion alue. Monitoimihallin tontti rajaa suunnittelualuetta koillisessa. Alueen länsilaidalla kulkee Veturitie, joka on Metsäläntieltä Nordenskiöldinkadulle johtava pääkatu.

Alueella on VR:n toimintaa palvelevia rakennuksia: VR:n toimistotalo, VR:n verstas

ja varasto. Veturitien varrella on yksittäinen talo.

Alueen länsireunassa Pasilankadun varressa kohoava kallioselänne on merkitty virkistysalueeksi, joka on maisemallisesti arvokas alue.

Asemakaavan toteuttaminen edellyttää, että alueelta puretaan VR:n toimistotalo 1950-luvulta, VR:n verstas ja varasto sekä Veturitien varrella oleva yksittäinen talo. Veturitien itäpuolella sijaitsevan 1950-luvun VR:n Huoltorakennuksen (entinen Suokatu 7) piirustukset on laadittu Valtionrautateitten Ratateknillisen toimiston Huonerakennusjaostossa. Rakennuksessa on ollut henkilöstöravintola, puku- ja pesuhuoneita ja muita sosiaalitiloja. Keltaiseksi rapattu kolmikerroksinen rakennus edustaa tyypillistä 1950-luvun arkkitehtuuria luonnonkivisokkeleineen ja julkisivukorostuksineen. Sen sijaitsee hyvin näkyvällä paikalla mäennyppylällä. Kaupunginmuseo arvioi vuonna 2004 alueella rakennusten suojelutavoitteita. Tuolloin alustavassa tarkastelussa kaupunginmuseo esitti rakennukselle suojelumerkintää. Alueen kokonaissuunnittelussa rakennuksen suojelua ei kuitenkaan ole pidetty mahdollisena.

Kaupunginmuseolla ei ole huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Lisätiedot

Saresto Sari, tutkija, puhelin: +358 9 310 36483

sari.saresto(a)hel.fi

 

Hallintokeskus 25.5.2012

HEL 2012-006709 T 10 03 03

Hallintokeskuksella ei ole asiasta lausuttavaa.

Lisätiedot

Tammisto Mari, hallintosihteeri, puhelin: 310 76004

mari.tammisto(a)hel.fi