Helsingin kaupunki

Esityslista

30/2013

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/5

 

12.11.2013

 

 

 

 

 

 

5

Liikennevalokojeiden ohjauskoneiden hankinta (b-asia)

HEL 2013-013048 T 02 08 01 00

hankenro 0920

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee oikeuttaa liikennesuunnitteluosaston tilaamaan liikennevalojen ohjauskojeet esityslistatekstistä sekä vertailutaulukosta ilmenevin perustein Imtech Traffic & Infra Oy:ltä sekä Swarco Finland Oy:ltä. Kokonaistilauksen arvonlisäveroton enimmäismäärä on 195 070 euroa, josta Imtech Traffic & Infra Oy:n osuus on 7 770 euroa ja Swarco Finland Oy:n osuus 187 300 euroa. Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %.

Lisäksi kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee hylätä Swarco Finland  Oy:n tarjouksen kohteen 2 osalta, koska se ei täytä tarjouspyynnössä edellytettyjä teknisiä kojemäärittelyjä ohjauskojeen laajennettavuuden osalta.

Kustannukset maksetaan talousarvion investointiosan määrärahoista. Tiliöinti on 450001- 7289355920.

Sitova sopimus syntyy vasta, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimukset.

Esittelijä

Hankinnan kuvaus

Liikennesuunnitteluosasto vastaa Helsingin liikennevalojen ylläpidosta ja kehittämisestä. Kaupungissa on noin 470 liikennevalo-ohjauksista liittymää. Jokaisessa liittymässä on liikennevalojen ohjauskoje, jolla hoidetaan liittymän valo-ohjaus. Ohjauskojeet ovat pitkäikäisiä, sillä niiden käyttöikä ennen kojeen uusimista on noin 25 vuotta. Ohjauskojekannan keski-iän säilyttäminen nykytasolla edellyttää noin 20 kojeen uusimista vuosittain.

Hankinta sisältää liikennevalojen ohjauskojeet 19:ään liittymään. Niiden asennukset liikennesuunnitteluosasto kilpailuttaa erikseen.

Hankintamenettely ja tarjouspyyntö

Kansallinen hankintailmoitus julkaistiin Hilma-palvelussa 15.10.2013. Hankintamenettely on avoin menettely. Tarjousten jättöaika päättyi 31.10.2013 klo 12.00.

Tarjouspyyntö sisälsi liittymäkohtaiset tekniset määrittelyt hankittaville 19:lle ohjauskojeelle. Lisäksi kaikille kohteille oli asetettu yhteisesti seuraavat tekniset vähimmäisvaatimukset:

1)

Koje on voitava liittää risteyskohtaisesti liitteessä mainittuun käytössämme olevaan keskusohjausjärjestelmään (Falco, Omnivue, VSR/Befa 51) järjestelmän kannalta käyttökelpoisten liitäntäyksiköiden avulla liitteenä olevien kojemäärittelyn mukaisesti. Lisäksi kohteiden 3-5 kojeet on voitava liittää kaikkiin em. käytössämme oleviin keskusohjausjärjestelmiin

 

 

2)

Kohteiden 1-2 kojeiden kauko-ohjelmointi ja liikenteellinen seuranta on voitava toteuttaa jommallakummalla myöhemmin mainitulla tavalla (A tai B) siten, että seuraavat ominaisuudet ovat tilaajan käytettävissä:

 

Ohjelmointi

-

ohjauskojeen toimintaparametrien lukeminen ja muuttaminen

 

Seuranta

-

ajosuuntien ja suojateiden ajantasainen tilaseuranta

-

 input-liitäntöjen ajantasainen tilaseuranta

-

ilmaisinlaskureiden lukeminen ja nollaus

-

ohjaustilan lukeminen

-

lukitusten avaus ja sulkeminen

-

vikatilanteen lokitarkastelu

-

ajantasainen käyttösuhdelaskenta

-

joukkoliikenne-etuuksien vaikutusten seuranta

 

Enintään kahden edellä mainitun seurantaominaisuuden puuttuminen ei ole este tarjouksen tekemiselle.

Vaihtoehtoiset ohjauskojeen kauko-ohjelmoinnin ja liikenteellisen seurannan toteutustavat ovat:

A)

Koje on voitava liittää kauko-ohjelmointi- ja liikenteellisen toiminnan seurantajärjestelmäämme HELPSI

 

 

B)

Kojeen käyttöliittymän on oltava sellainen, että se antaa mahdollisuuden kauko-ohjelmointiin ja liikenteelliseen seurantaan.

 

Kohteiden 3-19 kojeiden kauko-ohjelmoinnin ja seurannan toteutustapa tulee olla A (HELPSI). 

3)

Kojeeseen on voitava liittää LED-opastimia ja kojeen opastin- / vikavalvonnan tulee pystyä valvomaan LED-opastimien tilaa.

 

 

4)

Kojeeseen on voitava liittää kaikkia liikennevaloissa yleisesti käytettyjä ilmaisintyyppejä, kuten kelailmaisimet sekä 24V:n tai 240V:n ilmaisintietoa antavat ilmaisintyypit (esimerkiksi tutka- ja infrapunailmaisimet, Helmi-ilmaisutiedot, painonapit ja painonappisummerit).

 

 

5)

Kojekaapin on oltava yhteensopiva suomalaisten standardien mukaiseen betonijalustaan, esimerkiksi Abetonin/Ruduksen J2 tai vastaava.

 

 

6)

Kojeelle on tarjottava Suomessa sijaitseva kattava varaosapalvelu sekä laitetekninen ja ohjelmoinnin huolto- ja tukipalvelu suomeksi.

 

Tarjouspyynnössä mainittiin, että hankinta voidaan jakaa kojekohtaisesti ja jokaiseen kohteeseen valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellista edullisuutta vertaillaan seuraavien perusteiden avulla:

-        hinta (60 %)
 

-        kojeen liikennetekniset sekä tekniset ja käytettävyyteen liittyvät ominaisuudet niiltä osin kuin ne ylittävät kohdassa 3 mainitut vähimmäisvaatimukset (40 %).

Saadut tarjoukset

Tarjouksen antoivat seuraavat yritykset:

-        Imtech Traffic & Infra Oy

-        Swarco Finland Oy

Imtech Traffic & Infra jätti tarjouksen kahdesta ensimmäisestä tarjouskohteesta, Swarco Finland Oy kaikista 19:stä.

Imtech Traffic & Infra Oy:n tarjoamat ohjauskojeet tarjouskohteisiin 1 ja 2 täyttävät kaikki tarjouspyynnössä esitetyt vähimmäisvaatimukset.

Swarco Finland Oy:n tarjoamat ohjauskojeet täyttävät kaikki tarjouspyynnössä esitetyt yhteiset vähimmäisvaatimukset. Swarco Finland Oy:n jättämä tarjous ei kuitenkaan täytä teknisiä kojemäärittelyjä kohteen 2 osalta kojeen laajennettavuudessa, joten Swarco Finland Oy:n tarjous on tämän tarjouskohteen osalta hylättävä.

Liitteenä olevan vertailutaulukon mukaisesti tarjouskohteen 1 osalta kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jätti Swarco Finland Oy

Tarjouskohteen 2 osalta ainoan hyväksyttävän tarjouksen jätti Imtech Traffic & Infra Oy.

Tarjouskohteiden 3 - 19 osalta ainoan tarjouksen jätti Swarco Finland Oy.

Hankinnan enimmäisarvoksi oli tarjouspyynnössä asetettu enintään alle 200 000 euroa. Lisäksi oli mainittu, että kojeita tilataan tarjouspyynnön mukaisessa järjestyksessä enintään kyseisellä summalla. Saatujen tarjousten yhteenlaskettu enimmäissumma on 195 070 euroa, joten hankinta voidaan tehdä kaikista tarjouspyynnössä esitetyistä kohteista.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Marko Mäenpää, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37339

marko.maenpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintailmoitus

2

Tarjouspyyntö

3

Avauspöytäkirja, liikennevalot

4

Kojeiden tekniset erittelyt risteyksittäin

5

Tarjousvertailu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoukse jättäneet

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkisuunnittelulautakunta
Liite 5

Tiedoksi

Kaupunkisuunnitteluvirasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566