Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2017

1 (1)

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto

 

 

 

 

Kj/3

 

22.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kirjastopalvelujen johtajan viran täyttäminen

HEL 2017-004230 T 01 01 01 01

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päättää ottaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kirjastopalvelujen johtajan virkaan filosofian maisteri Katri Vänttisen 1.8.2017 lukien kuuden kuukauden koeajalla 7 450 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallituksen johtamisen jaosto määrää kulttuurijohtaja Tuula Haaviston hoitamaan kirjastopalvelujen johtajan virkaa oman toimen ohella ajalla 1.6.-31.7.2017.

Lisäksi kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päättää todeta, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Lisäksi kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän kohdan osalta heti.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 22.6.2016, 196 § hyväksyä Helsingin kaupungin hallintosäännön johtamisjärjestelmää koskevat osat (jäljempänä hallintosääntö) 1.6.2017 lukien, ja että hallintosäännön täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen sen voimaantuloa.

Kaupunginhallitus päätti 19.12.2016, 1144 § perustaa toimialojen palvelukokonaisuuksien palvelutason virat. Palvelutason virat ovat uusia virkoja kaupungin tulevassa organisaatiossa. Virat on tarkoituksenmukaista täyttää ennen uuden organisaation voimaantuloa toiminnan suunnittelua ja käynnistämistä varten.

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaan palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen valitsee toimialalautakunta. Kaupunginvaltuusto päätti 22.6.2016, että kaupunginhallituksen johtamisen jaosto voi tehdä hallintosäännön toimeenpanoon liittyviä muiden toimielinten kuin kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvia päätöksiä ennen hallintosäännön voimaantuloa.

Kirjastopalvelujen johtajan tehtäviin kuuluu kirjastotoimen kokonaisvaltainen johtaminen ja kehittäminen, kaupungin sisäisten kumppanuuksien ja sidosryhmäyhteistyön hoitaminen sekä vastuu pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen yhteistyöstä. Kirjastopalvelujen johtaja vastaa lakisääteisen, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman valtakunnallisen kehittämistehtävän hoitamisesta, kansainvälisen yhteistyön edistämisestä sekä kirjaston yhteisökuvan vahvistamisesta ja markkinoinnista.

Viran hakumenettely

Kaupunginhallitus valitsi 30.1.2017, 80 § kirjastotoimen johtaja Tuula Haaviston organisaatiouudistuksen yhteydessä perustettuun uuteen kulttuurijohtajan virkaan. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Haavisto hoitaa 31.5.21017 asti molempia virkoja, joten nimekkeeltään uudistettu kirjastopalvelujen johtajan viran hoito alkaa aikaisintaan 1.6.2017.

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 13.2.2017, § 20 julistaa kirjastopalvelujen johtajan viran julkisesti haettavaksi ja kehotti toimialan johtoa käynnistämään viran täyttämiseksi julkisen hakumenettelyn.

Kirjastopalvelujen johtajan virka oli julkisesti haettavana 8.3.-27.3.2017. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 12.3.2017 sekä Metro-lehdessä 8.3.2017. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa Oikotiellä Mol.fi –sivustolla sekä Kirjastot.fi ammattikalenterissa.

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 19.12.2016, 108 § että palvelukokonaisuuksia seuraavan tason virkojen kelpoisuusvaatimukset ovat ylempi korkeakoulututkinto, kokemus johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Kirjastolain (1492/2016) 17 §:n mukaan kunnan kirjastolaitosta johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi virkaan valittavalta edellytettiin laajaa näkemystä kirjastoalasta, kirjaston tehtävästä ja tulevaisuudesta sekä verkostoitumistaitoja. Muina edellytyksinä tehtävän menestykselliselle hoidolle hakuilmoituksessa todettiin hyvä englanninkielen taito sekä valmius toimia aktiivisesti kansainvälisillä ja kansallisilla estradeilla.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 30 henkilöä, joista 24 täytti viran kelpoisuusvaatimukset.

Yhteenveto hakijoista on liitteenä 1. Yksi hakija ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin kahdeksan henkilöä: ********** joka ei halua nimeään julkisuuteen. Hakijoita haastattelivat 3.4.-11.4.2017 toimialajohtaja Tommi Laitio, kulttuurijohtaja Tuula Haavisto ja johtava henkilöstöasiantuntija Kaija Toppari. Kaikissa haastatteluissa käytettiin samaa haastattelurunkoa.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella psykologiseen henkilöarviointiin kutsuttiin kolme hakijaa: ********** Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy ajalla 25.4.-28.4.2017.

Hakija ********** on suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon Åbo Akademissa (1999), pääaineena informaatiotutkimus. Lisäksi hän on suorittanut kirjastonjohtajien valmennusohjelman Teknillisessä korkeakoulussa (2007). Hollantia äidinkielenään puhuva hakija on suorittanut Stora Språkprovetin vuonna 2003 ja Ison kielitutkinnon vuonna 2000.

********** toimii vuodesta 2015 Turun kaupungin kirjastopalvelujohtajana. Sitä ennen hän työskenteli vuodesta 2004 Åbo Akademissa kirjastonhoitajana ja hankintapäällikkönä. Edelliset työtehtävät olivat tutkijana Turun kauppakorkeakoulussa vuodet 2000-2004 ja lehtorina Åbo Akademissa 1996-2000.

Hakijan kirjastotyökokemus painottuu johtamisen ohella kokoelmatyöhön ja sen myötä aineisto-osaamiseen, mukaan lukien e-aineisto-osaaminen. Myös näkemykset kirjastojen yhteiskunnallisista tehtävistä ja vastuusta ovat selkeät. Turun kaupungista on kertynyt kokemusta toimialamallissa työskentelystä. Vahvoja alueita ovat henkilöstöjohtaminen, muutosjohtaminen ja toiminnan johtaminen.

Hakija ********** on filosofian maisteri Helsingin yliopistosta (1996), pääaineena kotimainen kirjallisuus. Informaatiotutkimuksen opinnot hän on suorittanut Tampereen yliopistossa vuonna 1999. JET-Johtamisen erikoistutkinto on vuodelta 2005.

Hakija on vuodesta 2010 toiminut Helsingin kaupungin kirjastotoimen apulaisjohtajana, jonka vastuulla on kirjastoverkko. Edelliset työtehtävät olivat 2004-2009 Haagojen kaksoiskirjastossa johtajana, 2001-2003 Kannelmäen kirjastossa osastonjohtajana ja 2001 Kallion kirjastossa osastonjohtajana. Ennen näitä hän toimi eri tehtävissä Helsingin kaupunginkirjastossa vuosina 1989-2000.

********** työkokemus on suuren yleisen kirjaston monilta toiminnan tasoilta. Osaamisessa painottuu monipuolisesti asiakastyön uudistaminen, joka ulottuu koko kirjastoverkkoon. Hakija on ansioitunut kansalaisten osallistamisen kehittämisessä. Vahvoja alueita ovat muutosten johtaminen, strateginen johtaminen ja toiminnan johtaminen.

Hakija Katri Vänttinen on filosofian maisteri Tampereen yliopistosta (1991), pääaineena englantilainen filologia, sivuaineena kirjastotiede ja informatiikka. Lisäksi hakijalla on viestinnän perusopinnot Avoimesta yliopistosta (2007) ja tietoliikennetekniikan perusteet Lappeenrannan teknisestä korkeakoulusta (1995). Hän on suorittanut Yleisradion Valmentavan johtamisen kurssin vuonna 2016.

Vänttinen toimii vuodesta 2007 Yleisradion arkistopäällikkönä, jossa päätehtävänä on arkistokokoelman laaja digitointi ja avaaminen kansalaisille ja kumppaneille. Vuosina 2000-2006 hän toimi ammattikorkeakoulukirjastoissa. Hän veti amk-kirjastojen viisivuotisen tietojärjestelmäprojektin ja toimi kehittämispäällikkönä EVTEK/AMKIT-konsortiossa. Vuosina 1994-2000 hakija työskenteli Stadian ja Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymissä johtavana informaatikkona.

Työkokemuksessa painottuu voimakkaasti verkottuminen sekä palvelujen ja tietojärjestelmien kehittäminen konkreettisine palveluratkaisuineen. Tuloksekasta muutosjohtamiskokemusta on runsaasti. Myös strateginen johtaminen ja henkilöjohtaminen ovat vahvoja osaamisalueita. Erityisesti henkilöstöjohtaminen on monipuolista.

Haastateltu kärkikolmikko on osaamiseltaan yleisellä tasolla tasainen. Kaikilla on vahvat verkostoitumistaidot, joista on myös näyttöjä. Koska Helsingin kaupunginkirjasto on kansainvälisesti benchmarkattu toimija, hakijoilta edellytettiin hyvää englannin kielen taitoa sekä valmiutta toimia kansainvälisillä estradeilla, minkä vaatimuksen kaikki kolme täyttävät. Kaikilla hakijoilla on hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan, minkä lisäksi kullakin oli selkeä näkemys kirjastojen tulevaisuudesta. Hakijoiden Helsingin kaupunginkirjaston tuntemus osoittautui hyväksi tai erinomaiseksi.

Hakijoiden työkokemuksen kautta kertyneet vahvat sisältöosaamiset sen sijaan poikkeavat toisistaan.

Helsingin kaupunginkirjasto on jatkuvasti uudistuva organisaatio, mikä juuri nyt näkyy sovittautumisena kaupungin uuteen organisaatiomalliin. Keskustakirjasto Oodia ja sen palveluita rakennettaessa konkretisoidaan kirjaston uutta roolia yhteiskunnassa. Jotta Oodi pystytään avaamaan nykyisen henkilökunnan voimin, kirjasto uudistaa parhaillaan kattavasti työprosessejaan ja järjestelmiään.  Henkilöstön työnkuvat muuttuvat.

Digitalisoituvassa maailmassa yhä suurempi osa kansalaisia kiinnostavista ja heille tärkeistä tieto- ja kulttuurisisällöistä liikkuu tietoverkoissa. Kirjaston on toimittava pätevästi sekä fyysisessä että digitaalisessa ympäristössä, niin lukemisharrastuksen ja monilukutaidon edistäjänä kuin laadukkaiden verkkosisältöjen tarjoajana. Kirjastojen verkkonäkymistä tulee vahvistaa, ne ovat sielläkin luotettava toimija. Kirjastojen tulee myös konkretisoida uuden kirjastolain antamat tehtävät kuten kansalaisuuden tukeminen ja tilojen tarjoaminen aiempaa monipuolisempaan käyttöön.

Kirjastolaissa säädetyn valtakunnallisen kehittämistehtävän takia Helsingin kaupunginkirjastolla on omaa suoraa käyttäjäkuntaansa suuremmat haasteet: sen vastuulla on yhdessä alueellisten kehittämiskirjastojen kanssa viedä maan kaikki yleiset kirjastot tulevaisuuteen organisoimalla yhteistyötä sekä toteuttamalla yhteiskäyttöisiä valtakunnallisia palveluita. Tätä kautta kirjastopalvelujen johtajan tehtäväkuvaan tulevat myös kirjasto- ja sivistyspoliittiset haasteet kuten vaikuttaminen tekijänoikeusratkaisuihin, jotka määrittelevät tietosisältöjen saatavuutta.

Näihin haasteisiin vastaa hakemusten, haastattelujen ja soveltuvuustestien perusteella parhaiten Katri Vänttisen työkokemus ja osaaminen. Viimeksi hän on työskennellyt voimakkaasti digitalisoituvassa YLE-ympäristössä, jota kaupunginkirjasto on pitkään benchmarkannut juuri tämäntyyppisissä asioissa. Tästä työkokemuksesta on hyötyä paitsi kirjastolle, myös koko toimialalle. Digitointihankkeissa Vänttinen on perehtynyt myös juridisesti vaativiin tekijänoikeuskysymyksiin. Vänttisellä on merkittävää järjestelmä- ja prosessiosaamista, jotka molemmat ovat tarpeellisia kirjaston  kehityshankkeissa. Vakuuttavaa henkilöstöjohtamista tarvitaan toimialauudistuksen lisäksi erityisesti, kun keskustakirjastoa käynnistetään nykyisillä henkilöstöresursseilla. Verkottumiskokemusta Vänttisellä on hyvin erilaisista ympäristöistä, ammattikorkeakoulujen valtakunnallisen konsortion vetämisestä nykyiseen moniammatilliseen työyhteisöön. Työhistorian aikana syntyneet verkostot kattavat monia Helsingin kaupunginkirjastolle tärkeitä yhteistyökumppaneita kuten Kansalliskirjaston ja Kansallisen digitaalisen kirjaston.

Kaikki hakuasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen johtamisen jaoston kokouksissa ja tätä ennen valmistelijalla.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tommi Laitio, toimialajohtaja, puhelin: 310 89045

tommi.laitio(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijayhteenveto kirjastopalvelujen johtajan virka 49-27-.17.pdf

2

Ilmoitukset kirjastopalvelujen johtaja 49-27-17.pdf

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Viran hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Virkaan valittu

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkirjasto

Taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566