Uutiskuva

Sarjakuvanäyttely Ruurut Peräjulukkaa Osaamiskeskuksessa!

Ruurut peräjulukkaa – Sarjakuvantekijöitä Etelä-Pohjanmaalta

Näyttely on nähtävillä Stadin osaamiskeskuksessa osoitteessa Teollisuuskatu 23, Helsinki 29.8.–27.9.2018. Avoinna arkisin klo 8–18

Sarjakuvanäyttely esittelee kymmenen sarjakuvantekijää tai tekijäparia, joita yhdistää ainoastaan se, että he ovat kotoisin Etelä-Pohjanmaan maakunnasta. Tai no, vähintään toinen heistä on… Mukana on hyvin erilaisia ja eri ikäisiä taiteilijoita. Osa edustaa viihteellistä ja perinteistä linjaa, osa taas on taiteellisesti suuntautuneita ja käsittelevät sarjakuvissaan vaikeita ja henkilökohtaisia teemoja.

Mukana ovat: Mika Ijäs (Alavus), Timo Kokkila (Kuortane), Jarno Latva-Nikkola (Kurikka), H-P Lehkonen (Kauhajoki), Matti Nisula (Kauhajoki), Milla Paloniemi (Jalasjärvi), Hannu Sepponen (Peräseinäjoki) & Satu Cozens, Arttu Seppälä (Lapua) & Liisa Seppälä, Jaakko Talvitie (Jurva) & Teemu Rajala (Jurva) ja Maiju Äikäs (Seinäjoki).

Sarjakuva on taidemuoto, joka yhdistää tarinankerronnan ja kuvan omalla tavallaan. Sarjakuva voi olla hauska, tai se voi kertoa rankoista aiheista. Sarjakuva voi tukeutua tekstiin niin että kuvat ovat pelkistettyjä, tai se voi olla visuaalisesti kunnianhimoista sanatonta kerrontaa, ja kaikkea siltä väliltä. Pituus voi vaihdella sanomalehden huumoristripistä satojen sivujen sarjakuvaromaaneihin. Suomalaisia sarjakuvakirjoja ilmestyy joka vuosi noin sata, ja sanomalehdissäkin ne ovat hyvin yleisiä.

Näyttelyn taiteilijoilla ei ole synnyinseudun lisäksi juurikaan muuta yhteistä. Kaikki ovat omanlaisiaan, eikä kenenkään kädenjälkeä voi sekoittaa jonkun toisen töihin. Osa piirtää kynällä paperille, osa työskentelee digitaalisesti. Osalle sarjakuva on ammatti, toisille taiteellinen ilmaisukeino. Hyvä niin, vain monipuolinen tuotanto voi pitää taidelajin elossa.

Varhaisimpia alueella vaikuttaneita sarjakuvantekijöitä lienee Lapualla syntynyt ja Kauhavalla asunut Adolf Luomanen (1886–1949), joka piirsi Helsingin Sanomiin sarjakuvan jo 1912. Alueen kahteen valtalehteen ja moniin paikallislehtiin on vuosien varrella piirtänyt monia paikallisiakin taiteilijoita. Tärkeä vaikuttaja myöhemmin oli Seinäjoen sarjakuvaseura ry. vuosina 1979–1990. Seura julkaisi mm. 42 numeroa suomalaista sarjakuvalehti Kannusta.

Näyttelyn laajempi versio on ollut alunperin esillä Alavudella Taidekeskus Harrissa toukokuussa 2018 ja kiertonäyttely jatkaa lokakuussa 2018 Seinäjoen kirjastoon. Taiteen keskustoimikunta on tukenut näyttelyn kokoamista.

Näyttelyn on koonnut sarjakuvataiteilija Timo Kokkila.