Uutiskuva

Onnistuneet työelämäkokemukset siivittävät kesän rakennuspajalaisia kohti tulevaisuutta

Kaverukset Charly Matondo ja Kofi Vule osaamiskeskuksen kesän rakennuspajasta huokuvat tyytyväisyyttä elokuun työharjoitteluidensa antiin. ”Viihdyin työssä erittäin hyvin ja kaikki sujui mainiosti. Pääsin purkamaan, siivoamaan ja siirtämään kuormia”, kertoo Charly innokkaasti. Hän työskenteli Lassila & Tikanojalla eri saneerauskohteissa.

 

Myös Kofi on tyytyväinen: hän löysi omatoimisesti palkallisen työpaikan rakennusalan henkilöstövuokrausyritys Brikosta, jonka työhönvalmentaja oli hänelle vinkannut. Kofi pääsi Foorumin laajennustyömaalle aivan Helsingin ydinkeskustaan samankaltaisiin työtehtäviin kuin Charlykin. Kofikin iloitsee saamastaan palautteesta: esimies oli toivottanut opiskelemaan lähteneen Kofin tervetulleeksi viikonloppu- tai osa-aikatöihin milloin tahansa.

 

Tällä hetkellä sekä Charly että Kofi suorittavat rakennusalan perustutkintoa Stadin ammattiopiston Herttoniemen toimipaikassa. Opinnot ovat käynnistyneet joutuisasti, mutta erikoisammattisanasto soiroineen ja raudoitettuine anturamuotteineen tuottavat ajoittaista päänvaivaa. Charly ja Kofi ovat onneksi kaveruksia keskenään ja auttavat tarvittaessa toisiaan. Opinnoissa auttaa myös, että suomen kielen opettaja sekä kesäpajasta tuttu työhönvalmentaja ovat lähellä ja tukena.

 

 

Lassila & Tikanojan työnjohtaja tyytyväinen työpaikalla tapahtuvaan työelämävalmennukseen ja kielenopetukseen

Korjausrakentamisen työnjohtaja Ville Turunen Lassila & Tikanojalta on tyytyväinen alkaneeseen yhteistyöhön osaamiskeskuksen kanssa ja valmis suosittelemaan sitä muillekin: ”Suosittelen täysin: työharjoittelijamme selvisi hyvin kaikista annetuista työtehtävistä ja pystyi olemaan oikeasti apuna omille työntekijöillemme. Työkielenä käytettiin koko ajan suomen kieltä."

 

Toisaalta Turunen peräänkuuluttaa työpaikkavalmennuksen tärkeyttä: ”Työelämävalmentajan mukanaolo on tärkeää, jotta yritykset voivat helposti ottaa työharjoittelijoita ja yritysten kynnys tähän madaltuu. Se on myös varmasti helpottanut työntekijän sopeutumista työelämään ja toimii tärkeänä tukena työharjoittelijalle.”

 

 

Oppisopimus unelmana

Charly ja Kofi ovat iloisia päästyään opiskelemaan tutkintoa. Silti molemmat kaipaavat jo töihin. ”Ajattelen koko ajan vain töihin menemistä, viihdyin työharjoittelussa niin hyvin”, sanoo Charly. Kofi on samoilla linjoilla: ”Olen ammattimies ja tehnyt rakennustöitä kauan kotimaassani Kamerunissa. Suorittamalla tutkinnon haluan ennen kaikkea oppia puhumaan paremmin suomea.”

 

Kaverusten mielessä elää toive oppisopimuksella työskentelystä jo lähitulevaisuudessa. ”Työn ja tutkinnon yhdistäminen olisi minulle kuin unelma”, toteaa Charly Kofin nyökytellessä vieressä.


JAA