Laboratoriopaja tukee Dalian osaamista

Laboratoriopaja tukee Dalian osaamista

Stadin osaamiskeskuksen kolmesta kuuteen kuukautta kestävät ammatilliset pajat tukevat maahanmuuttajan ammatillista suuntautumista, suomen kielen kehittymistä ja valmentavat työelämään.

 

– Puhun kurdia, arabiaa, englantia ja nyt myös suomea, kertoo Dalia Orkhan, 23-vuotias helsinkiläisnainen.

 

Kotimaassaan Irakissa Dalia oli opiskellut hematologiaa, kunnes levottomat olot pakottivat hänet lähtemään Suomeen ja niin Dalia muutti Helsinkiin. Osaamiskeskuksessa Dalia kävi ensin kielipajassa opiskelemassa suomen kieltä. Aikaisempien opintojensa pohjalta seuraava looginen askel oli ohjata Dalia laboratoriopajaan.

 

– Laboratoriopajassa tutustutaan kemian ja laboratorion ihmeelliseen maailmaan. Opetellaan tunnistamaan ja nimeämään laboratoriovälineitä, harjoitellaan punnitsemista, liuosten valmistamista, tutustutaan mikroskooppiin ja tehdään oikeita kemiallisia analyysejä. Niitä töitä, mitä oikeassakin elämässä laboratorioissa tehdään, kertoo laboratoriopajan opettaja Ritva Mikkonen.

 

Laboratoriopaja tukee Dalian aiempaa osaamista. Aloitettuaan lokakuussa laboratoriopajassa hän kertoo opiskelleensa muun muassa kemiaa, matematiikkaa ja mikrobiologiaa. Suomen kielen opinnot ovat haastavimpia, mutta itse laboratoriotyöskentely on Dalian mukaan tuttua ja mukavaa. Laboratoriopajassa oli hiljattain tehty salmiakkia, kemialliselta nimeltään ammoniumkloridia.

 

– Se oli ensimmäinen kerta, kun maistoin salmiakkia, kertoo Dalia.

 

Dalia on saanut opettajaltaan paljon kehuja.

 

– Dalia on matemaattisesti taitava ja työskennellessään tarkka ja huolellinen. Suomen kieltä hän oppii todella nopeasti, vaikka on ollut vasta alle vuoden Suomessa. Selvästi tulevaa laborantti-ainesta, ylistää Ritva Mikkonen.

 

Tulevaisuuden aikeissa Dalialla onkin opiskella lisää ja valmistua hematologiksi. Hänen haaveenaan on toimia Punaisen Ristin tai Unicefin kaltaisten humanitääristen järjestöjen työntekijänä ja auttaa ihmisryhmiä kriisialueilla.