Suoraan sisältöön

Hyvä työpaikka lisää onnistumisia – työ Korkeasaaressa osoittautui onnenpotkuksi

Kausityöntekijä Al-Abedi seisoo Korkeasaaren kissatalon edustalla.

Työmaana 22 hehtaarin alue ja ympärillä noin 150 eläinlajia. Korkeasaaren kausityöntekijän päivässä ei tekemisestä ole puutetta. Hienon työkokemuksen ja uusien mahdollisuuksien lisäksi työpaikka on tuonut mukanaan uusia ystäviä. 


Korkeasaareen johtavan sillan toisella puolella odottaa hymyilevä mies. Yksi syy kausityöntekijä Mustafa Al-Abedin hymyyn on työpaikka, joka löytyi pitkän etsimisen jälkeen lopulta Korkeasaaresta. Onnenpotkulta työ tuntuu erityisesti siksi, että se löytyi omalta alalta.

Alun perin Irakista kotoisin oleva Al-Abedi saapui Suomeen Saudi-Arabiassa sijainneen pakolaisleirin kautta vuonna 1995. Koulunkäynti kotimaassa tyssäsi 5. luokkaan, ja pakolaisleirillä ehti vierähtää noin 4 vuotta. Suomessa opinnot kuitenkin jatkuivat peruskoulun kautta puusepän tutkintoon.

”Tutkinnon jälkeen olen tehnyt kaikenlaista työtä, mutta enimmäkseen hoivatyötä vanhusten kanssa. Siihen minulla tosin ei ole koulutusta. Työskentelin monessa eri työpaikassa ja minulla oli useita työnantajia. Sitten päätin, että haluan opiskella ihan uuden ammatin, joten viime vuonna aloitin kiinteistöalalla Stadin osaamiskeskuksessa”, Al-Abedi kertoo.

Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Al-Abedi on edennyt Stadin osaamiskeskuksesta kiinteistöalan tutkinto-opiskelijaksi Stadin ammattiopistoon ja nykyinen pesti Korkeasaaressa valaa uskoa tulevaan.

”Olen edelleenkin ihan yhtä innoissani, kun tulen aamulla töihin. Aluksi tietysti myös väsytti, mutta nyt kun työstä on tullut rutiini, niin se helpottaa. Ja aina kun aloittaa jotain uutta, niin vähän pelottaa, että onnistuuko vai ei. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin hyvin”, Al-Abedi kertoo leveä hymy kasvoillaan.

Työt eivät tekemällä lopu

Korkeasaari levittäytyy 22 hehtaarin alueelle ja Al-Abedin tiimin työnkuvaan kuuluu käytännössä koko alueen hoitaminen. Suurimpana haasteena olikin ensi alkuun valtavan työmaan haltuunotto. Kun kartta alkoi olla hallinnassa, tuntuivat muutkin asiat helpommilta.

”Korkeasaari oli tuttu minulle ennen töiden aloittamista, mutta tietysti aluksi kaikkia paikkoja oli vaikea tietää. Kesti vähän aikaa ennen kuin tutustuin koko alueeseen. Meidän tiimi hoitaa koko Korkeasaaren aluetta, joten aamut ovat yleensä tosi kiireisiä ennen asiakkaiden saapumista. Me keräämme ja lajittelemme roskia ja huolehdimme että grillipaikat ovat valmiita asiakkaita varten. Päivällä teemme kaikenlaista yhteistyötä puutarhurien kanssa.”

Korkeasaaresta eivät työt tosiaan lopu. Näin toteaa Korkeasaaren kiinteistö ja ympäristöhoidon johtaja Hanna Kurki. Kurki tiimeineen vastaa alueiden ja kiinteistöjen ylläpidosta ja korjaamisesta. Al-Abediin hän on ehtinyt tutustua hyvin kesän aikana.

”Mustafa on aivan loistava tyyppi. Ensinnäkin hän on luonteeltaan sellainen, että sopii aluehuoltajan tehtävään erittäin hyvin, koska hän on tarkka ja hän huomaa paljon asioita. Lisäksi hän haluaa tehdä töitä ja tykkää, että asiat ovat järjestyksessä. Hänelle ei todellakaan tarvitse koko ajan sanoa, mitä pitää tehdä vaan hän on hyvin oma-aloitteinen. Hänestä on erittäin hyvät kokemukset.”

Myös aiemmat osaamiskeskuksen kautta tulleet kausityöntekijät saavat Kurjelta kiitosta ja yhteistyön Stadin osaamiskeskuksen kanssa toivotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

”Me haluamme monimuotoisuutta myös työelämän puitteissa. On hyvä, että on ihmisiä kaikenlaisista taustoista. Ja meillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä – olemme saaneet tänne hyviä ja mukavia ihmisiä töihin ja myös ystävyyssuhteita on solmittu. Se on hienoa”, Kurki sanoo.

Parasta työssä

Vaikka suuren Wille-traktorin ohjaaminen aluksi jännitti, niin nykyään ohjaamon puikoissa ei enää huimaa.

”Itse laite ei pelottanut, vaan sen ajaminen ympäristössä, joka vilisee lapsia ja eläimiä. Nyt tuntuu jo ihan mukavalta ajaa sillä, mutta pitää tietysti olla tosi varovainen. Olen onneksi saanut käsitellä täällä niin paljon kaikkia koneita ja traktoreita, että tuntuu, että voisin käyttää niitä jo silmät sidottuina”, Al-Abedi naurahtaa.

Arvokkaan työkokemuksen lisäksi parasta nykyisessä työssä ovat Al-Abedin mukaan työkaverit. Työilmapiiri vaikuttaa paljon siihen, miten työtehtävissään menestyy.

”Työ on työ, se voi olla helppoa tai vaikeaa, mutta jos työpaikalla on mukavia ihmisiä, silloin työssäkin onnistuu. Huono ilmapiiri rajoittaa työssä onnistumista. Täällä sekä pomot että työkaverit ovat onneksi kaikki tosi mukavia ja ystävällisiä.”

Pian pesti Korkeasaaressa päättyy ja on aika siirtyä takaisin koulun penkille. Al-Abedi haluaa suorittaa kiinteistöalan tutkintonsa loppuun ja Korkeasaarenkin kanssa jatkomahdollisuuksista on jo keskusteltu.

Ennen nykyisen sopimuksen loppumista on kuitenkin vielä työpäiviä jäljellä. Se antaa Al-Abedille vielä aikaa nauttia Korkeasaaren erityispiirteistä. Lempiasioiksi ovat muodostuneet aikaiset aamut ja niiden erityinen tunnelma - aamun rauhassa voi kuulla eläinten ääniä. Ja harva pääsee työpäivänsä aikana tervehtimään karhuja lähietäisyydeltä, turvaverkon suojissa toki.
10.09.2020 12:18