Suoraan sisältöön

Stadin osaamiskeskus odottaa innolla paluuta lähiaikaan

Uutta normaalia odotetaan jo innolla. Etätyössä on puolensa, mutta kollegoita on ikävä.

Stadin osaamiskeskus on ollut myllerryksessä maailmanlaajuisen koronapandemian alettua maaliskuussa 2020. Lähes kaikki opetus on toteutettu etänä pieniä lähiopetuspätkiä lukuun ottamatta syksyllä 2020.

Ammatillinen erityisopettaja Sirpa Holopainen kertoo, että opettajat ovat olleet uuden äärellä, kun he ovat opetelleet käyttämään etäyhteyksiä ja opettaneet samalla niiden käyttöä myös opiskelijoilleen.

Erilaisia etäopetusvaihtoehtoja on palloteltu pitkin matkaa: Esimerkiksi vuorottelumallissa opiskelijat olisivat olleet etänä kolmen viikon välein yhden viikon, mutta Sirpan tiimissä on päädytty täyteen etäopetukseen. Opettajat lähettävät opiskelijoille materiaalit kotiin, joiden avulla he opiskelevat päivittäin videoyhteydellä. Kun opettajat saivat käyttöönsä minikokoisen dokumenttikameran, helpottui materiaaleista näyttäminen huomattavasti.

Sirpa on yhtenä opettajana Stadin osaamiskeskuksen uudistetussa Perusvalmennus-ryhmissä. Nyt keväällä 2021 Perusvalmennuksessa on aloittamassa lähes 40 opiskelijaa. Tulijoita olisi enemmänkin ja Stadin osaamiskeskus toivookin, että syksyllä voidaan perustaa uusi ryhmä.

Etäopetus nähdään mahdollisuutena

“Aloitamme etäopetuksena, mutta toivon, että voisimme pian olla lähiopetuksessa turvallisesti. Tilojen pitäisi olla väljät, jotta kahden metrin turvaväliä voidaan noudattaa”, Sirpa sanoo.

Etäopetuksen Sirpa sanoo olevan tulevaisuutta. Hän uskoo, että etäopetus on jäämässä osaksi opetusta, kunhan pakollinen etäopetus loppuu. “Myös etäopetuksessa voi käyttää toiminnallisia opetusmenetelmiä: Opiskelijat voivat mennä ruokaostoksille ja jakaa kuittinsa muille. Kuiteista harjoitellaan sanastoa ja vaikkapa matematiikkaa. Etäopetus vastaa myös tilahaasteisiin: Kun osa teoria opiskellaan kotona etänä, on lähiryhmille paremmin tilaa koululla”, Sirpa kertoo.

Stadin osaamiskeskuksessa odotetaan rokotteita ja yhteiskunnan aukeamista kärsivällisesti. Henkilökunta ikävöi työyhteisöään ja toivoo, että voi pian tavata kasvokkain.
28.04.2021 16:00