Suoraan sisältöön

Harjoittelijat tuovat lisäarvoa Annantalon työyhteisöön

Parvin Javadi ja Liudmila Onishchenko Stadin osaamiskeskuksen asiakaspolulta.

Annantalon ja Stadin osaamiskeskuksen yhteistyö on vuosien varrella osoittautunut molemminpuoliseksi onnenpotkuksi.

Yhteinen tarina sai alkunsa Kohtaamiskahvilassa. Sekä Annantalo että Stadin osaamiskeskus olivat Kohtaamiskahvila-hankkeessa mukana ja yhteinen sävel löytyi nopeasti. Ensimmäiset Stadin osaamiskeskuksen asiakkaat aloittivat työharjoittelun Annantalossa keväällä 2017.

"Meillä oli silloin keväällä näyttely, joka käsitteli eri kulttuurien juhlia. Siihen sopi aivan erinomaisesti monimuotoisuus, jota Stadin osaamiskeskuskin edustaa", kertoo Annantalon vastaava johtaja Pirjetta Mulari.

Yhteistyö on niistä päivästä lähtien jatkunut tiiviinä ja Mularin arvion mukaan osaamiskeskuksesta on ollut lähes 20 harjoittelijaa tai työkokeilijaa Annantalossa erilaisissa rooleissa näiden kolmen vuoden aikana.

Monipuolista osaamista

Taidekasvatukselle ja lastenkulttuurille omistautunut taidekeskus Annantalo sijaitsee aivan Helsingin ytimessä. Asiakkaita keskuksessa vierailee päivittäin arviolta noin viitisensataa. Miten osaamiskeskuksen eri taustoista ja lähtökohdista ponnistavat opiskelijat ovat onnistuneet löytämään paikkansa Annantalon työkulttuurissa?

"Stadin osaamiskeskuksen asiakkailla on aivan käsittämätön määrä erilaista tietotaitoa. Meillä on muun muassa ollut harjoittelussa egyptiläinen ekonomi, amerikkalainen elokuvatuottaja ja japanilainen kuvataiteilija - eli ihan mieletön kirjo ihmisiä. Se tuo meille koko ajan tietynlaista lisäarvoa ja lisäksi se osoittaa Helsingin monimuotoisuutta", Mulari toteaa.

Mulari kuvaa Annantaloa lempeäksi työympäristöksi, jossa toki myös asiantuntijuus on tärkeää. Sallivuus kuitenkin mahdollistaa työkokeilun ihmisille, jotka eivät välttämättä puhu ihan täydellisesti suomea. Keskukseen mahtuu hyvinkin erilaisia ihmisiä, ratkaisevana tekijänä on oikeanlainen asenne. Onnistuneen yhteistyön taustalla on Mularin mukaan osaamiskeskuksen omistautuminen sopivien työharjoittelu- ja työkokeilupaikkojen etsimisille.

"Stadin osaamiskeskuksessa panostetaan siihen, että ihmisille yritetään löytää aidosti järkeviä työharjoittelu- ja työkokeilupaikkoja. Toivonkin, että sellainen henkilöresurssi ja asiantuntijuus säilyy, koska se on meidän vastaanottavien tahojenkin kannalta erittäin tärkeää."

Valmiina töihin

Ilmassa on  odottava tunnelma. Annantalon uudet harjoittelijat ovat valmiita aloittamaan työt. Iranilaista Parvin Javadia ja venäläistä Liudmila Onishchenkoa ei enää jännitä, sillä perehdytyksen aikana henkilökunta ja talon tavat ovat ehtineet jo tulla osittain tutuiksi. Molempien työtehtäviin kuuluu näyttelyjärjestelyissä avustamista, näyttelyoppaan työt sekä erilaisia asiakaspalvelutehtäviä.

"Ensin mietin, selviänkö työtehtävistä, mutta pomoni oli kannustava ja sanoi, ettei tarvitse jännittää. Pikku hiljaa minä opin. Työ on ihmisten parissa ja he kyllä neuvovat. Nyt tuntuu, että Annantalo on kuin minun koti. Paitsi etten nuku täällä", Javadi nauraa.

Sekä Javadilla että Onishchenkolla on takana usean vuoden työkokemus kotimaassaan. Javadi ehti tehdä pitkän uran sihteerinä sairaalassa ja kääntäjäksi valmistunut Onishchenko on työskennellyt muun muassa museo-oppaana. Molemmat opiskelevat Stadin osaamiskeskuksen asiakaspalvelupolulla. Annantaloon he hakivat yhteisen opiskelukaverin suosituksesta.

"Kuulin, että Annantalo on tosi hyvä paikka ja sen lisäksi työ on lähellä aikaisempaa työkokemustani. Tämä on lasten kulttuurikeskus, ja täällä on erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Uskon, että harjoittelu voi vaikuttaa positiivisesti työmahdollisuuksiini jatkossa", Onishchenko sanoo.

Vaikka Annantalo ei pysty tarjoamaan harjoittelun jälkeen työtä, niin Mulari toivoo että työharjoittelun kautta syntyneistä verkostoista, parantuneesta suomen kielen taidosta sekä uusista kokemuksista on työnhaussa apua. Näin uskovat myös harjoittelijat. Entä mikä motivoi Annantaloa aina uudestaan perehdyttämään ja ottamaan uusia harjoittelijoita?

"Itse asiassa ihmettelen, etteivät esimerkiksi yritykset rohkeammin tarkastele niitä mahdollisuuksia, joita tämänkaltainen yhteistyö voi antaa. Oman kokemukseni kautta voin todella suositella muitakin lähtemään rohkeasti mukaan."


Annantalon näyttely Kaikki kotona
6.2.-14.5.2020
Näyttelyyn on vapaa pääsy

Annantalo
Annankatu 30
Helsinki
www.annantalo.fi


27.02.2020 10:46