Suoraan sisältöön

Siltamäen historia


Siltamäen palvelukodin historia alkaa vuodesta 1889. Helsingin maalaiskunta, joka tuolloin kattoi nykyisen Vantaan ja suurimman osan Helsingin nykyistä aluetta oli päättänyt muuttaa radikaalisti omaa köyhäinhoitojärjestelmäänsä. Ruotujärjestelmä oli aikansa elänyt ja köyhäinhoitosäädökset olivat muuttuneet. Oli aika perustaa köyhäintalo ja se päätettiin rakentaa Helsingin pitäjään Siltamäkeen.

Taloon koottiin sellaiset köyhät, raajarikkoiset, orvot, mielisairaat ja vanhukset, jotka olivat kunnan vastuulla ja tarvitsivat laitosmuotoista hoitoa. Taustalla oli ajatus siitä, että kokoamalla yhteen huollettavat, ja teettämällä heillä osan laitoksen töistä, pystytään rajoittamaan kasvavia köyhäinhoidon menoja. Talo toteutettiin pohjoismaisen mallin mukaisesti siten, että sen yhteyteen rakennettiin navetta ja leipurintupa sekä erilaisia ulkorakennuksia. Karja- ja maatalous antoivat runsaasti työmahdollisuuksia huollettaville ja tasapainottivat laitoksen taloutta ja vähensivät kunnan köyhäinhoitomenoja toiveitten mukaisesti.

Kunnalliskoti, lastenkoti ja mielisairasosasto saivat rinnalleen myös työlaitoksen 1920-luvulla muutamaksi vuodeksi.

Palvelukoti on nähty myös Suomi-Filmissä. Ainakin vanhemmille suomalaisille tuttu Edwin Laineen elokuva OPRI vuodelta 1954 on filmattu täällä Siltamäen palvelukodissa. Elokuvan huru-ukkojen pyörätuolilaskut navetan ylisiltä ovat jääneet monien mieleen.

Laitoksen toiminta päättyi vasta vuonna 1980 ja muutaman hoitokoti- ja asuntolavuoden jälkeen Helsingin sosiaalivirasto aloitti tiloissa huoltokotitoiminnan eläkeläisalkoholisteille vuonna 1985.


31 vuoden aikana  toimintaan on kuulunut huoltokoti eläkeläisille sekä tukikoti työikäisille miehille, naisille sekä kriisiasumispaikkoja pariskunnalle. Vuonna 1994 tukikotitoiminnot lakkautettiin ja kaikki asukaspaikat otettiin eläkeläisten käyttöön. Vuoden 1998 alusta Siltamäen palvelukoti siirtyi hallinnollisesti päihdeasiaintoimistosta erityissosiaalitoimistoon. Vuonna 2013 Siltamäen palvelutalo siirtyi Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen yhteyteen.

Palvelukodin asukas Kalevi Heinämaa on koonnut laajemman kuvauksen Siltamäen palvelukodin historiaa vuosilta 1888-1980.09.08.2019 10:09