Suoraan sisältöön

Valmistautuminen lastenvalvojan tapaamiseen isyysasioissa

Käytä kasvomaskia sosiaali- ja terveyspalveluissa

Suosittelemme yli 12-vuotiaita käyttämään kasvomaskia kaikissa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteissä.

Lue lisää maskisuosituksesta Helsingin koronavirussivustolta.


Ennakollinen isyyden tunnustaminen

Vanhemmat voivat tunnustaa isyyden ennen lapsen syntymää myös lastenvalvojan luona, mikäli asian hoitaminen ei jostakin syystä onnistu äitiysneuvolassa. Vanhempien tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä ja heillä tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset sekä äidillä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta).
 

Isyyden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Maistraatti ilmoittaa avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsen isyyttä ei ole tunnustettu raskausaikana, lähettää lastenvalvoja lapsen äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön isyyden selvittämiseksi.

Isyyden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla. Pääsääntöisesti vanhemmat varaavat yhteisen ajan lastenvalvojalle, mutta isyyden selvittämisen voi panna vireille myös lapsen äiti tai mahdollinen isä yksin. Jos mahdollinen isä asuu ulkomailla, tulee äidillä olla riittävät yksilöinti- / yhteystiedot miehen tavoittamiseksi.

Lastenvalvojalla asioidessaan asianosaisilla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi (mikä tahansa valtio), Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) sekä Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. Mikäli lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla, tulee vanhemmilla olla mukana hoitosuostumus hedelmöityshoitoon.

Mikäli isyys on epäselvää, voi isyydestä varmistua maksuttomalla oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella, johon liittyvät näytteet (posken sisäpinnan sivelynäyte) annetaan lastenvalvojan tapaamisella. Ennen näytteen ottamista täytyy olla vähintään 30 minuuttia syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Vanhemmat ottavat näytteet itseltään ja lapseltaan. Tutkimuksen suorittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tulos lähetetään lastenvalvojalle, joka antaa sen tiedoksi vanhemmille. Tutkimustuloksesta ei selviä muita asioita.

Oikeusgeneettinen DNA-tutkimus on välttämätön, jos maahanmuuttajataustaisella vanhemmalla ei ole mahdollista saada virallista henkilöllisyystodistusta tai passia sekä tilanteessa, jossa äidin siviilisäädystä ei ole saatavissa tietoa.

Mikäli asiakkaan/ asiakkaiden asiointikieli on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, ja tapaamiseen tarvitaan tulkki (toinen vanhempi ei kelpaa tulkiksi) tulee aika lastenvalvojalle varata soittamalla numeroon puh 09 3104 4999 (ma-pe klo 9-11).

Ajan voi peruuttaa lähettämällä tekstiviestin numeroon 050 402 0084. Viestissä tulee mainita peruutettava aika, oma nimi ja lastenvalvojan nimi.
   17.11.2020 14:46