Suoraan sisältöön

Valmistautuminen lastenvalvojan tapaamiseen äitiysasioissa

Käytä kasvomaskia sosiaali- ja terveyspalveluissa

Suosittelemme yli 12-vuotiaita käyttämään kasvomaskia kaikissa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteissä.

Lue lisää maskisuosituksesta Helsingin koronavirussivustolta.Ennakollinen äitiyden tunnustaminen

Vanhemmat voivat tunnustaa äitiyden ennen lapsen syntymää myös lastenvalvojan luona, mikäli asian hoitaminen ei jostakin syystä onnistu äitiysneuvolassa. Vanhempien tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä ja heillä tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset, hoitotodistus hedelmöityshoitoon sekä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta).

Äitiyden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Jos lapsen äiti ei ole lapsen syntymähetkellä avioliitossa miehen kanssa, maistraatti ilmoittaa viran puolesta avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsen äitiyttä ei ole tunnustettu raskausaikana, lähettää lastenvalvoja lapsen synnyttäneelle äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön.

Äitiyden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla. Pääsääntöisesti vanhemmat varaavat yhteisen ajan lastenvalvojalle, mutta äitiyden selvittämisen voi panna vireille myös lapsen äiti tai mahdollinen toinen äiti yksin.

Lastenvalvojalla asioidessaan vanhemmilla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi (mikä tahansa valtio), Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) sekä Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. Vanhemmilla tulee myös olla mukana hoitosuostumus hedelmöityshoitoon.

Mikäli asiakkaan/ asiakkaiden asiointikieli on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, ja tapaamiseen tarvitaan tulkki (toinen vanhempi ei kelpaa tulkiksi) tulee aika lastenvalvojalle varata soittamalla numeroon puh 09 3104 4999 (ma–pe klo 9–11).

Ajan voi peruuttaa lähettämällä tekstiviestin numeroon 050 402 0084. Viestissä tulee mainita peruutettava aika, oma nimi ja lastenvalvojan nimi.17.11.2020 14:47