Suomi | Svenska | English
Selkokieli | Lättläst språk
Viittomakieli | Teckenspråk
Suomi | Svenska | English | Pусский | Deutsch | 日本語
Suomi | Svenska | English | Eesti keel | Français | Pусский | Soomaali | Türkçe | Español | بالعربية | 中文 | فارسی
Ingen behöver utstå våld, inte heller från närstående eller familjemedlemmar. Hjälp finns tillgänglig både för dem som upplevt våld och dem som brukat våld.
På videon berättar basketproffs Shawn Hopkins om kampanjen som syftar till att förebygga våld i nära relationer som barn och unga upplever och ser.
Gör ett test: ta ner ett finger om...
– du inte kan vara dig själv hemma
– någon får dig känna dig värdelös
– du känner dig rädd hemma, i skolan eller med vänner
– ingen tar hand om dej
– din kropps integritet har kränkts.
➔ Om du tog ner ens ett finger, kan det vara fråga om våld i nära relationer. Stöd och hjälp finns tillgänglig.
➔ Även om du inte tar ner ens ett finger, kan du alltid ta kontakt om du vill prata om något som oroar dig.
Om du eller din närstående har upplevt våld, berätta för någon om det.
Behöver du hjälp? Klicka på länkarna nedan.
Barn- och ungdomstelefon på svenska »Nollinjen »NET skyddshem »De Ungas skyddhus (Röda Korset) » Pojkarnas hus (på finska) »Ärligt talat-chatten »
Om man har upplevt våld kan man alltid diskutera det med social- och hälsovårdstjänsterna, såsom
Samlad information på webbplatsen Ungas Helsingfors
Bedömningen av servicebehov och stöd för barnfamiljer är avsedd för barn och familjer som lever i svårt belastande livssituationer och behöver stöd. Servicebehovet bedöms för att barnet eller familjen ska få lämplig hjälp.
Bedömning av servicebehov och stöd för barnfamiljer
På webbplatsen Familjestöd kan du läsa vilka tjänster Helsingfors stad erbjuder för olika krissituationer i familjen.
Utmaningar eller stöldbehov i en familj
Du kan alltid kontakta barnskyddet, även anonymt, om du är orolig för välbefinnandet hos ditt eget barn eller ett barn i din närmaste krets.
Hur och när ska jag kontakta barnskyddet?
Syftet med mödra- och barnrådgivningen är att trygga barnets hälsa och stöda föräldrarna så att barnet ska ha goda förutsättningar för en sund uppväxt, utveckling och välbefinnande.
Familjerådgivningen hjälper i frågor angående barnets utveckling och fostran, vid problematiska familjesituationer och i kriser som drabbat barnet eller familjen.
Du får hjälp med alla slags utmanande livssituationer.
Du får hjälp av ett proffs även utan tidsbokning. Socialrådgivningen betjänar vardagar kl. 9–16 på telefonnummer 09 310 44400.
Rådgivningstelefonen för socialtjänster för invandrare betjänar vardagar på tfn 09 3103 7577. Helsingfors invandrarenhet ligger på adressen Verkstadsgatan 14 A i Fiskehamnen.
Hälsostationen är din främsta vårdplats i hälsofrågor.
Hälsostationernas tjänster
Rådgivning och servicehandledning vardagar kl. 9–15, tfn 09 310 44556. Ställ även frågor om våld vid behov. Seniorinfo betjänar Helsingforsbor över 65 år och deras anhöriga.
Servicecentralerna är mötesplatser med låg tröskel för äldre och arbetslösa Helsingforsbor. Diskutera våld med ett proffs vid behov.
Socialjouren finns till för akuta situationer utanför tjänstetid (kontakta andra tjänster under tjänstetid). På numret får du även stöd, handledning och råd, tfn. 020 696 006 (24 h).
Akut krisarbete för personer i alla åldrar som utsatts för traumatiska situationer (till exempel en anhörigs plötsliga död eller olycka), tfn 09 310 44222 (24 h).
När hälsostationen är stängd kan du i akuta fall ringa jourhjälpen, tfn 116 117.
Ring 112.
Vårdanvisningar och information om tjänsterna fås dygnet runt på telefonnumret 09 310 10023.
Flera organisationer erbjuder tjänster åt personer som utsätts för våld i nära relationer eller på annat håll. Hjälpen är tillgänglig för alla barn, ungdomar och vuxna, oavsett ålder och kön. Det finns hjälp för dem som har utsatts för våld eller hot om våld och för dem som har använt våld eller är rädd för att bli våldsam. Tjänsterna är gratis och kontaktsätten är många.
Mannerheims barnskyddsförbunds telefon och chatt för barn och unga
Hjälpande telefon för alla barn och unga (gratis). Den finskspråkiga jouren mån-fre kl. 14 - 20, lör-sön kl. 17 - 20 i nummer 116 117. Jourmottagning på svenska mån-fre kl. 14 - 17 och to kl. 17 - 20 på numret 0800 06 116.
Chatten öppen må-sö 17– 20. Du kan också boka tid på chatten och fortsätta samtalen under den tid du behöver.
Du kan skriva ett konfidentiellt brev till webbtjänsten för barn och unga vid vilken tidpunkt som helst på dygnet. Du kan kontakta på finska eller svenska. Jourhavande svarar på meddelandet senast inom två veckor, i praktiken inom tre dagar.
Alla kontakter är anonyma och konfidentiella.
Net skyddshem
Barn, ungdomar, vuxna, flickor och pojkar och andra kön. Net skyddshem erbjuder hjälp mot våld inom familjen och i nära relationer, dygnet runt. I nödens stund hittar du snabbt kontaktuppgifter till skyddshem i olika städer. Här får du också hjälp om du är rädd för ditt eget hat eller din våldsamhet. Serviceutbudet är information, kamratstöd och samtalshjälp.
Luckans Ärligt talat-chatt
En gratis stödchatt för dig som är finlandssvensk 13–29 år. Här kan du chatta anonymt med professionella handledare eller psykolog om det du vill prata om just nu. Du är helt anonym!
Nollinjen
En telefontjänst dygnet runt för dem som upplever våld i nära relationer och våld mot kvinnor. Man kan ringa tjänsten anonymt: man behöver inte ange sitt namn och den jourhavande som svarar på samtalet ser inte uppringarens telefonnummer. Samtalet syns inte heller i telefonräkningens specifikation. Tjänsten finns på finska, svenska och engelska. Nollinjens telefonnummer är 080 005 005.
Kvinnolinjen
Kvinnolinjen erbjuder stöd för flickor och kvinnor i alla åldrar som upplevt våld eller är oroliga för våld. Konfidentiellt och även anonymt, per telefon, på nätet och i kamratgrupper.
Monika-Naiset
Monika-Naiset liitto ry utvecklar och erbjuder särskilda tjänster för kvinnor och barn med invandrarbakgrund som upplevt våld.
Väkivaltaa Kokeneet Miehet (Män
som upplevt våld)
Projektet Väkivaltaa Kokeneet Miehet erbjuder hjälp för män som har upplevt psykiskt eller fysiskt våld hemma eller ute på gatan. Man kan få samtalshjälp per telefon, via e-post, vid individuella möten och i ledda grupper.
Våldtäktskriscentret Tukinainen
Våldtäktskriscentret Tukinainen erbjuder stöd, hjälp och rådgivning för sexualbrottsoffer, deras närstående och dem som arbetar med offren
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren erbjuder stöd och rådgivning för brottsoffer, deras närstående och vittnen i brottmål. Även avgiftsfria stödpersoner. Man kan också ta kontakt anonymt.
Seri-stödcentret (HUS)
Seri-stödcenter är avsedd för personer över 16 år, oavsett kön, som utsatts för sexuellt våld. Det är en tjänst med låg tröskel dit du kan söka dig, tillsammans med anhöriga eller hänvisad av myndigheten inom en månad från händelsen.
Skyddshemstjänster
Skyddshemmen tillhandahåller omedelbar krishjälp, skyddat boende dygnet runt och psykosocialt stöd, rådgivning och vägledning när det gäller akuta situationer. Tjänsten erbjuds i första hand till personer och familjer som upplevt våld i nära relationer eller hot om sådant våld. i nära relationer.
Skydshemmen
Skyddshemmen är avsedda för dem som upplevt eller hotas av våld i nära relationer, i alla åldrar, ensamma, familjer och par. Servicen är avgiftsfri och man kan söka sig till vilket verksamhetsställe som helst.
Läs mer om skyddshem i huvudstadsregionen (på finska)
Turvaverkko Helsinki
Turvaverkko Helsinki är en lågtröskeltjänst i huvudstadsregionen, som är avsedd för vuxna och/eller barn som upplevt våld eller hot om våld inom familjen eller i närstående relationer. Turvaverkko Helsinki erbjuder professionellt stöd och information för att klara av våldssituationer. Tjänsten är avgiftsfri för klienten och den ledande kommunen. Den som behöver hjälp kan ta direkt kontakt med Turvaverkko Helsinki.
Enheten för våld i nära relationer (på finska)
Enheten för våld i nära relationer erbjuder samtalshjälp till alla familjemedlemmar, män, kvinnor och andra kön samt barn och ungdomar, offer eller förövare, när våld i nära relationer har förekommit eller är det är på gränsen i en familj. Tjänsten är avgiftsfri.
Maria Akademi
Stöd för kvinnor som har använt våld eller är rädda för att de ska använda våld, samt för yrkesfolk som i sitt arbete eller på sin arbetsplats möter olika former av våld och därtill hörande företeelser. Verksamheten Keijun Varjo (på finska) är avsedd för kvinnor i åldern 15–28 år som behöver stöd för känslor, behärskning och frågor kring våld.
Lyömätön Linja
Lyömätön linja erbjuder hjälp för män som använt våld mot närstående. Arbetet baseras på klientens egen vilja att arbeta sig fri från sin våldsamhet. På webbplatsen finns kontaktuppgifter för att boka tid för ett möte.
Miehen Linja (Mannens linje)
Vi betjänar män som har flyttat till Finland och som har använt våld eller är rädda för att de ska använda våld inom sin familj. Miehen Linja är specialiserad på kultursensitivt mansarbete. Service erbjuds på finska, engelska, franska och grekiska, eller på önskat språk via tolkning.
De Ungas skyddhus (Röda Korset)
Om du är ung eller står en ung person nära och behöver stöd för att vardagen ska fungera, för konflikter i familjen eller andra problem kan du få hjälp på skyddshusen. Kontakta oss via nätet, genom att boka tid på nätet, genom att ringa när som helst eller genom att komma direkt till de Ungas skyddshus. Hjälpen är avgiftsfri. De Ungas skyddshus finns på fem orter. Skyddshusen erbjuder hjälp lokalt, dygnet runt, varje dag.
Pojkarnas hus (Helsingfors stad)
Pojkarnas hus är en säker och öppen plats, fri från diskriminering och mobbning, avsedd för 10–28-åriga pojkar, män och personer som funderar över vad det innebär att vara pojke. Syftet med Pojkarnas hus är att stödja dig på det sätt som du upplever bäst, för att du som dig själv ska kunna leva ditt liv mot dina drömmar.
Flickornas hus (Loisto Settlementti)
Flickornas hus är avsett för alla i åldern 10–29 år som identifierar sig som flickor eller kvinnor eller som funderar över vad det innebär att vara flicka. Flickornas hus erbjuder lokaler för fritid och hobbyer samt hjälp och stöd för funderingar eller svåra livssituationer.
Pojkarnas telefon
Pojkarnas Telefon är en hjälpande telefon- och webbtjänst för pojkar och unga män.
Pääkaupungin turvakoti rf (Huvudstadens
skyddshem)
Pääkaupungin turvakoti erbjuder sina klienter bland annat ett skyddshem som är öppet dygnet runt. I skyddshemmets lokaler anordnas även övervakade träffar. Boendeenheten Kilpolas stödda boende ger stöd för skedet som följer efter skyddshemmet. Dessutom finns en öppen enhet som tar emot både dem som utsatts för våld och dem som använt våld – kvinnor, män och barn. Alla tjänster vid den öppna enheten är avgiftsfria.
Mieli rf:s kristelefon 24/7
MIELI rf:s kristelefon har jour på telefonnumret 09 2525 0111 på finska 24/7. Du kan ringa kristelefonen anonymt och konfidentiellt.
Net skyddshem
Net skyddshem erbjuder hjälp mot våld inom familjen och i nära relationer dygnet runt. Tjänsten ger dig information, kamratstöd och samtalshjälp för dina problem. I nödens stund hittar du snabbt kontaktuppgifter till skyddshem i olika städer.
Mannerheims Barnskyddsförbunds webbplats för ungdomar
På webbplatsen för ungdomar kan unga prata med jämnåriga samt vid behov få hjälp av vuxna för frågor som oroar dem. I Mistä apua?-delen presenteras professionella hjälpaktörer som man hänvisar unga att kontakta.
Suvanto rf
För trygg ålderdom – Suvanto rf är en riksomfattande medborgar- och expertorganisation. Syftet med verksamheten är att förebygga misshandel, utnyttjande och våld mot äldre samt att öka medvetenheten om detta. Suvanto rf erbjuder personlig samtalshjälp för olika parter i våldet, samt kamratstödsgrupper för våldsoffer i Helsingfors och Vanda.
VÄLITÄ! Arbete mot sexuellt våld
Välitä! erbjuder krishjälp för dem som upplevt eller använt sexuellt våld samt deras närstående. Hjälp erbjuds per telefon, vid möten samt i öppna gruppchattar i webbkriscentret Tukinet. Man kan delta i Välitä!:s stödgrupper från olika håll i Finland. Tjänsterna är konfidentiella och avgiftsfria.
Våld i nära relationer
Polisens råd och anvisningar för dem som upplevt våld eller är rädda för att utsättas för det.
Förebyggande av våld i nära relationer och inom familjen (SHM)
I en nära relation eller i en familj kan det förekomma eller hotas med fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt eller ekonomiskt våld. Också underlåtelse och att behandla någon illa är former av våld
Förebyggande av våld (THL)
Information om vad våld är och hur det kan förebyggas, samt verktyg och blanketter för praktiskt arbete.
Opas vammaisiin ihmisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa kohtaaville (pdf) (Guide för dem som drabbas av våld inom familjen
riktat mot personer med funktionsnedsättning)
Hjälp, råd och information för alla som drabbas av våld i hemmet.
Läs mer om förebyggande arbete mot våld i nära relationer