Hävikkiterminaali

Ihmiset nostavat ruokalaatikoita kuorma-autosta.

Helsingin Tapulikaupungissa sijaitsevan hävikkiterminaalin perustaminen on ollut pitkä projekti, joka saatiin päätökseen joulukuussa 2020. Terminaalin avulla voimme palvella kymmeniä ruoka-apua tarjoavia helsinkiläisiä kolmannen sektorin järjestöjä, seurakuntia ja muita toimijoita.

Hävikkiterminaalilta ei jaeta ruoka-apua ihmisille, vaan se toimii lahjoitetun hävikkiruoan käsittely- ja varastointipaikkana. Terminaalille tuodaan arkisin päivittäin ruokakauppojen, tukkujen ja tehtaiden lahjoittamaa hävikkiä. Terminaalilla ruoat lajitellaan ja pakataan kuljetettavaksi eri puolilla Helsinkiä oleville ruoka-apuverkostomme jäsenille, jotka jakavat ruoan sitä tarvitseville.

Hävikkiruoan logistiikassa ja käsittelyssä huomioidaan tarkasti elintarvikehygienia, jotta voimme varmistaa ruoan turvallisuuden. Lahjoitettu hävikkiruoka on syömäkelpoista ruokaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on lähellä, pakkauksen etiketti on virheellinen tai esimerkiksi ruoassa on tarjontaa enemmän kuin ruokakaupoilla on kysyntää.

Hävikkiterminaalin avulla ruoka-avun toimipisteissä voidaan tarjota monipuolisempaa ruokaa. Hävikkiterminaali mahdollistaa myös isojen hävikkierien hyödyntämisen. Stadin safka kerää hävikkiruokaa koordinoidusti eri lahjoittajilta, jolloin yksittäisille ruoka-aputoimijoille tuleva ruoka monipuolistuu ja jaettavan ruoan kustannukset pienenevät. Koordinoidun logistiikan ansiosta ruoka-avun jakajille vapautuu enemmän resursseja ydintoimintaansa. Terminaali toimii hävikkiruoan logistiikan tukikohtana, eikä terminaalilla ole omaa ruoanjakopistettä.

Stadin safkassa työskentelee vakituista henkilöstöä sekä Helsingin kaupungilta että Helsingin seurakuntayhtymästä. Lisäksi työllistämme helsinkiläisiä työnhakijoita autonkuljettajiksi ja varastonhoitajiksi. Tulevaisuudessa terminaaliin voi tulla myös vapaaehtoistyöhön.08.12.2020 17:05